Reptilfolken

Allt om raser och folkslag som inte nämns i landsbeskrivningarna
Snibben
Barbisk Hövding
Posts: 1106
Joined: 2008-01-26 13:27
Location: Uppsala

Reptilfolken

Post by Snibben »

Reptilmän
Serepenter
Dinosauriemän

utöver dessa finns också drakmän.

Reptilmänen, som är de vanligste, kan vara allt ifrån högt intelligenta varelser med mycket gamla högkulturer i södra Samkarna till halvintelligenta monster i karlochträsken.

Serpenter saknar ben men har en torso med armar. De är inte särskilt intelligenta eller kulturella av sig.

Dinosauriemän beskrivs i MBII.

Drakmän hittar vi i DRAKAR.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Posts: 730
Joined: 2009-05-22 12:41
Location: Stockholm
Contact:

Post by Jan Erik Söderman »

Grymt. Tror att serpenter omnämns både som beskyddare av någon slags ljusmagisk nod i Vit Fläck drylos Pataxavariant och någonstans i Jih Pun-tråden fast dessa skulle eventuellt vara någon slags drakbarn som härstammar från tatsu.
birkebeineren
Admin
Posts: 7121
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

Någon som minns vart det utifrån alla gamla källor finns olika ormfolk på Altor?

Samkarna
Berendien ("Enhörningshornet")
Zorakin (Aidnemodulen)
?
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Posts: 730
Joined: 2009-05-22 12:41
Location: Stockholm
Contact:

Post by Jan Erik Söderman »

Pratar vi om reptilfolk i allmänhet eller bara serpenter?

Du har ju redan fått med Aidne som ju även har reptilmän i Marsklandet. Utgår ifrån att det vad jag föstår smått egypteninspirerade Thelgul även det har en eller annan krokodilman.

Skulle också vilja skilja på drakmän och övriga reptilväsen då drakmännen väl liksom drakarna är "något eget" och inte har samma ursprung.

Zumlit har enligt sin historia blivit anfallen av reptilmän vid efrons göl så jag antar att det finns sådana där också. Alltså i Magilre, referens sid 43.
Snibben
Barbisk Hövding
Posts: 1106
Joined: 2008-01-26 13:27
Location: Uppsala

Post by Snibben »

Jan Erik Söderman wrote:Pratar vi om reptilfolk i allmänhet eller bara serpenter?
Reptilfolk i allmänhet. De flest människor har nog inte tittat efter så noga på skillnaderna och därför kanske ordet reptilman eller serpent används för alla fjälliga humanoider.

Reptilmän och serpenter är besläktade med varandra (MBII). Drakmän och Dinosarieider är varekn beskäktade med varandra eller med reptlmän och serpenter.

Om vi hänskjuter Drakmänen så vill jag ändå ta upp dinosaurieider. Är det kanske dessa som lever i Samkarnas högkulturer men beskrivs som reptilmän? Eller är det dessa som är Samkarnas intelligenta dinosaurier?
User avatar
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Posts: 762
Joined: 2008-03-12 19:39
Location: Stockholm

Post by leinder »

dinosaurieider. Är det kanske dessa som lever i Samkarnas högkulturer men beskrivs som reptilmän
Låter mycket intressant :)
Go Snibben !!! 8)
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Posts: 730
Joined: 2009-05-22 12:41
Location: Stockholm
Contact:

Post by Jan Erik Söderman »

Dinosauriderna kan definitivt vara de som lever i delar av Samkarna. De torde väl dock i så fall vara varmblodiga istället för växelvarma. Eller gäller detta även de andra reptilhumanoiderna? Är det ett drag som de delar?
Snibben
Barbisk Hövding
Posts: 1106
Joined: 2008-01-26 13:27
Location: Uppsala

Post by Snibben »

Jan Erik Söderman wrote:Dinosauriderna kan definitivt vara de som lever i delar av Samkarna. De torde väl dock i så fall vara varmblodiga istället för växelvarma. Eller gäller detta även de andra reptilhumanoiderna? Är det ett drag som de delar?
Ahh... Jan Erik tar upp pudelns kärna. Det finns många olika reptiler - Ormar, sköldpaddor, ödlor och dinsosaurier som inte egentligen är speciellt nära släkt med varandra. Vissa är totalt växelvarma och kräver extern värmekälla för att inte bara bli slö andra har en seg intern värmekälla som dock kräver hjälp av en extern. Sen finns det den tredje formen - de som är varmblodiga. Vilka är vad?

Reptilmän är varmblodiga
Serpenter är växelvarma
Dinosaurieider är varmblodiga
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Posts: 730
Joined: 2009-05-22 12:41
Location: Stockholm
Contact:

Post by Jan Erik Söderman »

Låter rätt. Reptilmännen förekommer i så pass många nordliga miljöer att de definitivt borde vara varmblodiga känns det som.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Posts: 1634
Joined: 2007-05-10 00:12
Location: Stockholm

Post by Fraxinus »

Vad gäller Reptilmännen i Aidne (De som lever i Grimmaniträsket i trakten av Hertigdömet Likermark) så är de sannolikt varmblodiga, de har ödleliknande drag och är (eventuellt?) en lämning från en tid när de var mer spridda i södra Ereb. Kanske från tiden före 2.a konfluxen? EN alternativ jag har är att de för lång tid tillbaka tog sig till södra Aidne över havet söderifrån med vassbåtar eller katamraner av något slag. Jag har redan kort berört dem i Zorakintråden.
birkebeineren
Admin
Posts: 7121
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

Salamandrarna som lever kring sydpolen sägs också ursprungligen vara av en vanlig kräldjursras. De har dock genom närheten till Altors engergiflöden utvecklat avancerade psykiska förmågor och verkar också på något vis ha uppgått i dessa.
User avatar
gtjorgo
Barbisk Hövding
Posts: 1061
Joined: 2008-05-24 12:54
Location: stockholm

Post by gtjorgo »

glöm inte halvfolken mellan människor och serpenter som finns på samkarnas östkust söder om drakryggen!
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Posts: 730
Joined: 2009-05-22 12:41
Location: Stockholm
Contact:

Post by Jan Erik Söderman »

Lustigt. Jag skrev ju en liten grej om Maura som ligger på västkusten. Det skrev jag när jag just hade kommit in här på forumet. Då beskrev jag "kallbloden" som var en kombination av reptiliska humanoider och människor. Verkar som att fler har tänkt samma tanke i samma ungefärliga område.
Lillen
Berendisk Vintrampare
Posts: 57
Joined: 2010-05-27 20:12

Post by Lillen »

Jag har funderat lite kring reptilmännen. Vad tror ni om att ta en viss inspiration ifrån Warhammer med sina Lizardmen. Det finns mig veterligen inte särskilt mycket officiellt material om reptilmännen i de gamla böckerna så det borde vara rätt fritt att göra vad man vill med dem.

Alla fall, min tanke var ungefär så här. Reptilmännen är en del av en gammal civilisation Under sin storhetsperiod var de utspridda lite överallt. De olika raserna inom gruppen "reptilmän" hade olika sysslor i det kastsamhälle som de byggt upp. Reptilmännen var krigarna i samhället och var de som allena var ansvariga för försvaret av samhället. De är också de idag mest utbredda ödlefolket då de delvis klarade sig bra på egen hand, delvis för att de följde med andra ödlemän som eskorter och vakter. Samhället styrdes av någon form av prästskikt med telepatiska förmågor vilket innebar att de kunde kommunicera på långa avstånd och fungera som samhälle trots den stora geografiska utbredningen

Men civilisationen gick under och utan de ledande skiktets styre gick de tillbaka till ett mer naturligt beteende. Dvs som jägare/krigare i små familjeenheter. Däremot kan man tänka sig att det finns kvar delar av högkulturen i Samkarna och/eller Soluna. De är nu isolerade men fortsätter att existera. Dessa kulturer skulle då vara inspirerade av Egypten samt Aztec/Maja/Inka med en blandning av visa former av teknologi/vetenskap som kommit långt (astronomi?) medan man ännu inte uppfunnit hjulet eller järn.

Säg vad ni tycker? Är det något som är värt att spinna vidare på eller bara en dum idé. :D

Mvh Magnus
User avatar
Didra
Zorakisk Väpnare
Posts: 94
Joined: 2007-03-10 00:15
Location: Umeå

Post by Didra »

Lillen wrote:Reptilmännen är en del av en gammal civilisation
Vilken civilisation? Jag tänkte mest att om det nu var en civilisation så måste den passa ihop med den historia som redan författats. De får gärna ha en gammal civilisation men den måste vara anpassningsbar till Erebs historia. Allt är dock justerbart...
Lillen wrote:Under sin storhetsperiod var de utspridda lite överallt.
Varför var de utspridda under sin storhetsperiod? Blir inte det lite konstigt? Borde de inte varit samlade då? Om de var väldigt många kan jag dock förstå detta.
Lillen wrote:Samhället styrdes av någon form av prästskikt med telepatiska förmågor vilket innebar att de kunde kommunicera på långa avstånd och fungera som samhälle trots den stora geografiska utbredningen
Inte så förtjust i det telepatiska hos reptilfolket. Men det kanske bara är jag som tycker så. Personligen har jag alltid sett reptilfolk och magi som två helt skilda saker.
Lillen wrote:Men civilisationen gick under och utan de ledande skiktets styre gick de tillbaka till ett mer naturligt beteende. Dvs som jägare/krigare i små familjeenheter.
Detta gillar jag, men varför gick de under? Här finns något att spinna vidare på.

Själv ser jag reptilfolken som en kvarleva av något som funnits sedan mycket länge tillbaka. Ett folk som stannat i utvecklingen och lever kvar i samma fornsamhälle som de alltid levt i. En underutvecklad kultur som finns i skuggan av de moderniserade samhälle som människor, dvärgar mfl bygger upp.

Du har värdefulla tankegångar. Jag är lite för trött för att ge riktigt bra kritik och det låter säkert nu som att jag bara kommer med negativa kommentarer. Jag skriver själv inget konstruktivt här så ta mina synpunkter med en nypa salt. Vill gärna se mer av dina tankegångar och tycker du är på ett bra spår. Hoppas mina synpunkter kan ge dig något.
Post Reply