Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Skriv om ditt projekt, dela med dig av husregler.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

birkebeineren skrev: 2020-11-30 09:02 Kan du inte börja en tråd under Alternativa regelsystem där alla möjliga DoD-yrken kan få anpassningar till folk och kulturer i Ereb Altor?
Sagt och gjort.

Jag tänker posta lite yrken här med idéer och förslag på hur man kan göra och/eller spela en RP med dessa yrken i Ereb Altor. Jag hoppas andra också postar här. Det roliga är att försöka använda det material vi redan har och presentera det i ett nytt format som någon kan finna användbart eller roligt.

Denna tråd är inte ämnad för wikin eller publicering. Ibland använder jag grejor från forumet som diskuterats men som inte är "officiella" (men som jag tycker borde bli det). Ibland lägger jag till egna påhittade detaljer. När jag missar något, något inte passar med vår officiella version, eller ni inte håller med, så säg till. Skulle vi komma på något bra i den här tråden är det fritt att stjäla förstås och använda i andra trådar.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

Vapensmed/Rustmakare

Jag tänkte börja med det yrke vi alla alltid väljer: Vapensmed! Jasså inte? Låt oss se i så fall om vi kan få några av er att byta åsikt om detta.

Det är en stor skillnad på en vapensmed och en vanlig bysmed. Vapen och rustningar för strid är svåra att tillverka och reparera, och specialiserade vapensmeder och rustmakare i privat regi hittas endast i större städer och ett fåtal andra ställen. Härskare och hövdingar med egna arméer håller sig med egna vapensmeder och rustmakare, som då opererar i eller i närheten av sin herres förskansringar, och som följer med arméerna när dessa är på marsch. Det samma gäller för riddarordnar, vars smeder oftast (men inte alltid) delar ordens världssyn som om de själva var riddare. I källorna nämns Vapensmedsyrket specifikt bara i Svartfolksmodulen, men vapensmeder och rustmakare finns i hela Altor, bland alla folk som använder metall. Vapensmeder kommer från alla icke-adliga sociala stånd. Slavar och livegna används i smedjor och kan då lära sig konsten. Vapensmeder måste nästan alltid tillhöra ett gille för att överhuvudtaget få praktisera och en smed som blir ledare för sitt skrå eller gille tillhör stadens elit.

Vapen är inte bara viktiga redskap för självförsvar och maktutövande, utan också statussymboler. Enskilda vapen kan bli lika berömda som de hjältar som svingar dem. Följaktligen kan också Erebs bästa vapensmeder bli riktiga celebriteter, och deras namn och vapen legendariska, besjungna sekler efter deras egen död. Detta är en anledning varför många vapensmeder drömmer om att arbeta med magiker som kan förtrolla vapen, vilket ju höjer chansen för ett vapen att bli berömt (och därför även dess smed). Men magiker är oftast väldigt kräsna när det gäller att välja en smed att arbeta med...

Vapen är en viktig handelsvara mellan länder i Altor. Dessutom måste en mästersmed hålla sig à jour med teknologin ute i världen och förhandla sig till högkvalitativa råvaror, ibland långväga ifrån. De får besök av utländska vapenhandlare och äventyrare. På dessa sätt är vapensmeder ofta kunniga om lokal och kontinental geografi och kultur. De lär sig om historiska slag och krig och vet vilka de viktigaste politiska familjerna är. Smeder som lärt sig det tunga armborstets fina mekanik kan också bli bra på att förstå mekaniska lås och fällor.

De flesta vapensmeder eftersträvar i livet endast en egen smedja, ett mästarbrev, och en stadig kundkrets av lagom krigiska landsmän. Så vad får en smed att bli äventyrare? Ja, man kanske vill finna ny kunskap om vapensmidets konst. Eller så kanske man grälat med sitt gille och letar efter en plats att börja om. Man kanske sänts att finna potentiella handelspartners, eller varför inte för att säkra framtida leveranser av bättre stål?

Grundfärdigheter
Man behöver inte vara jättesmart för att bli mästersmed, även om det hjälper, men vapensmeder är vanligtvis starkare än genomsnittet eftersom de konstant handskas med tunga metaller och verktyg.

Möjliga yrkesförmågor
Vapensmeder tycker om och förstår vapen. De är inte alltid experter på att svinga dem, men kan instinktivt mycket om vapens balans, fördelar och nackdelar. De bör därför få bonus i användandet av den sorts vapen de själva producerar/är specialiserade på. De kan också få en bonus på att lyckas få motståndaren att tappa eller bryta ett sådant vapen. Långa tider i heta smedjor har lett till att vissa smeder är lite tåligare mot icke-magisk eld än vi andra.

Möjliga färdigheter
Vapensmide och relaterade Hantverk, Vapenfärdigheter, Värdesätta, Fällor, Lås, Köpslå, Geografi, Heraldik, Historia, Geologi, Främmande språk, Kulturkännedom, Köra vagn

Olika lands vapensmeder är inte desamma. De har många likheter, men också skillnader. T.ex. bör en smed alltid få CL-, resultat-, eller tidsbonus (SL avgör) att konstruera och reparera vapen som är lokala specialiteter därifrån man kommer. Vissa vapen nämns nedan, men SL bör läsa på extra om det land en nyskapad RP ska komma ifrån. Generellt bör SL alltid fläta in så mycket lokala färger som möjligt för att få maximal vinning av Ereb Altor 2.0.
Senast redigerad av Albrekt den 2020-12-11 12:24, redigerad totalt 1 gånger.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

Vapensmed/Rustmakare: Aidne
På Aidnehalvön utvinns stora mängder järnmalm varav mycket blir stål till rustningar och vapen. Länderna Kardien och Zorakin är kända för sina tungt beväpnade riddare. Speciellt ringbrynjan är det få icke-dvärgiska rustmakare som kan producera utanför Aidne. Riddarkulturen har lett till att, speciellt bland echterna, varje adelsätt förväntas ha ett s.k. ”familjesvärd” som helst ska vara gammalt, vackert, dyrt och, förstås, effektivt på slagfältet. Detta leder till goda affärer för vapensmeder att tillverka, reparera, och ”uppgradera” sådana familjesvärd, inklusive genom att få dem att se äldre och mer använda ut. Förutom i de aidniska huvudstäderna är vapensmide en lokal specialitet i städerna Faltrax i Kardien och Luksilo i Zorakin. I Faltrax massproduceras ett lite billigare bredsvärd, populärt bland äventyrare, faltraxklingan. Zorakiskt tillverkade vapen är populära kring Kopparhavet, där den zorakiska falchionen för närvarande är den senaste flugan bland slagskämpar.

Aidniska vapensmeder är ofta också duktiga på Finsmide, Ädelsmide, eller Gravyr som används för att försköna vapen och rustningar till riddarklassen. Vapensmeder från Kardien kan ibland Förfalska om de arbetat med familjesvärd. Nästan alla följer den Lysande Vägen och bär en medaljong antingen till S:t Ebenhard, ett krigarhelgon, eller S:t Munde, i vars vård Odo lämnade sitt svärd, Gawalot (d. Gavalát), vid sin död.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

Vapensmed/Rustmakare: Berendien
Om det finns ett ställe i Ereb som speciellt förknippas med svärd så är det Entika, Berendiens huvudstad. Staden har antagligen flest svärdssmeder per capita i hela Altor. Det mest otypiska med Entika är ändå att det saknar ett formellt gille för vapensmeder (till skillnad från rustmakare, t.ex.) och det istället är en sorts anarki som råder. Trots detta hålls kvaliteten oerhört hög därför att tillverkare av undermåliga svärd skrattas ut och häcklas av konkurrenter, kunder och t.o.m. vanliga stadsbor tills de helt enkelt lämnar staden. Alla entikabor vet vilka de bästa smederna är och följer svärdsmarknaden som om det vore ett pågående mästerskap. Den klassiska Entika-klingan är ett bredsvärd av den sort som svingas i Aidne och av den berendiska adeln, men eftersom svärdssmeder från alla världens hörn söker sig till Entika för att mäta sig med de allra bästa, kan man hitta nästan alla sorters svärd här. Svärdskämpar från när och fjärran kommer till Entika för att se, köpa och byta svärd, men även för att fäktas. En berömd turnering anordnas årligen i staden, Svärdsspelen i Entika.

Berendiska vapensmeder som följer de Unga Gudarna riktar ofta sina böner till Kartov, balansens gud. Svärdssmeder som arbetat eller gått i lära i Entika har bonus i tillverkning och reparation av svärd. Annars följer berendiska vapensmeder och rustmakare standard-mallen.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9003
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av birkebeineren »

Mycket bra. :)
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

Vapensmed/Rustmakare: Caddo
Caddo är inte speciellt känt för smide, trots att guden Etin gav svärdet Gavalát till sin profet Odo här. Hur Gavalát verkligen ser ut, minns ingen riktigt, men dalker tänker sig nog att det ser ut som igelussvärdet, den vanligaste och mest populära klingan på Caddo. I andra kopparhavsländer är dalkiska vapensmedjor mest kända för sina utmärkta pilspetsar.

Vapensmeder från Caddo är ofta också skolade i Snickeri/Vapentillverkning (Trä) som färdighet och vet hur dalkiska bågar och ekstavar görs. De pratar gärna (över en mugg caddovin) om svärdet Gavalát och ber extra böner till helgonet káso Ísetin som återfann och svingade det, och i vars grav det nu vilar i evighet.
Senast redigerad av Albrekt den 2020-12-12 06:31, redigerad totalt 1 gånger.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

birkebeineren skrev: 2020-12-12 06:05 Mycket bra. :)
Tack så mycket! :)
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

Vapensmed/Rustmakare: Erebos
Vill man fäktas med stil och elegans bör man söka sig till öriket Erebos, det erebiska långsvärdets födelseplats. I Erebos smids svärden lite längre och lite tunnare för att användas i dueller mellan borgare. Det finns ett antal fäktmästare i både Gringul och Nohstril som vapensmederna samarbetar med för att anpassa svärd och parerdolkar så mycket som möjligt till olika skolor och stilar. Förutom långsvärden och parerdolkarna ses erebosiskt vapensmide som bra men ganska standard. Man lär sig reparera alla olika sorters vapen och rustningar, eftersom de soldater som försvarar Erebos oftast är inhyrda från utlandet och har med sig egen utrustning. Erebosiska vapensmeder tillverkar mycket armborst som köps av unga män som söker anställning i flottan eller som handelseskort.

Erebosiska vapensmeder ser sig själva oftast mer som köpmän än krigare, men kan ha lärt sig en eller flera stridskonster som involverar långsvärdet.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

Vapensmed/Rustmakare: Felicien
Feliciska vapensmeder tycker själva att de är bäst i hela Altor. Det är de inte nödvändigtvis, men de är mycket bra. Feliciska vapen (som t.ex, shekelesh-sablar och labrys-yxor) är dock ovanliga bland andra ereber, förutom det feliciska bredsvärdet som länge varit populärt bland äventyrare till sjöss. De flesta och de främsta vapen- och rustningssmederna i Felicien är belägna i städerna Darition och Idhram. Deras smedjor är vanligen antingen specialiserade på stiliga kimzonska vapen för den inhemska privata marknaden, eller del av massproduktionen av standardiserad utrustning för de feliciska marin-trupperna.

Vapensmeder i Felicien får inga speciella färdighetsbonusar. De följer stridsguden Galmon och brukar lägga sina smedjor och butiker så nära dennes tempel som möjligt. För att ära guden behandlas Galmons präster och även medlemmar av De Avskiljda som familj när de hälsar på och många vapensmedjor har ett speciellt bord i ett hörn reserverat för sådana gäster.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

Vapensmed/Rustmakare: Hynsolge
I Hynsolge har konflikten mellan kungen och adeln gått i vågor i nästan 300 år. Goda tider för vapensmidet kan man tro, men inte enbart. Under långa tider och i stora områden har adeln förbjudit vapeninnehav, eftersom folket vanligen lierar sig med kungsmakten. Detta har lett till en tradition av bysmeder som i hemlighet tillverkar vapen – ofta yxor och hylsspjut (efter jorduashisk modell) som kan passera som fredliga verktyg. Yxan är speciellt populär, även bland adeln, eftersom de flesta hynsolgier är parbager-trogna och hyllar stridsguden Bolthar, yxbäraren. Ett annat favoritvapen bland hynsolgier är morgonstjärnan för att dess huvud påminner om den stjärna som symboliserar nationalhjälten Fingal, Hynsolges skyddsgud.

Hynsolgiska vapensmeder av folket har ofta måst arbeta i det fördolda och kan därför ha flera vildmarksfärdigheter, som Överlevnad och Fiska, efter att ha levt långa tider i skogen. De kan också ha lärt sig en hel del tjuvfärdigheter för att undgå upptäckt, som Förklädnad, Bluff, etc.
Senast redigerad av Albrekt den 2020-12-13 07:15, redigerad totalt 1 gånger.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

Vapensmed/Rustmakare: Jorpagna
Stål från den jorpagniska huvudstaden Argald ses som Erebs bästa stål för vapen och rustningar. Detta stål kommer från en typ av järn som endast finns i det närbelägna Mörkrets Berg. Hur detta järn utvinns och förädlas till argaldiskt stål kontrolleras och hålls strängt hemligt av det uråldriga Kejserliga Smidesgillet, som också kontrollerar all produktion av vapen och rustningar i staden. Gillet ser sig som väktare av de hemligheter som gav Imperium Iorpagnum sin styrka och som en dag, Etin villig, skall göra så igen. Kejsaren exporterar mycket av stålet i tackform till andra länder (vilket gillet inte tycker om), och ger det även som gåvor till Jorpagnas diverse furstar, vilket hjälper honom hålla ihop riket. De flesta av tackorna går till Aidne via Erebos, och till Entika i Berendien som ju ligger nära sjövägen.

Jorpagnas vapensmeder har inga speciella färdigheter utöver det vanliga. För att verka som vapen- eller rustningssmed i staden Argald idag kräver det Kejserliga Smidesgillet att man är av jorpagnisk börd, etinstrogen och att man visar prov på överlägsen skicklighet. Endast speciellt tillåtna vapensorter och rustningar (antingen enligt klassisk jorpagnisk modell, eller i enlighet med utrusning specificerad för Den Helige Odos Orden) får tillverkas inom stadens gränser och dessa endast i argaldiskt stål. Brott mot dessa eller andra av gillets regler leder till omedelbar exil (från Argald, inte från Jorpagna). Reparationer får dock utföras av andra sorters vapen och rustningar i andra metaller.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9003
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av birkebeineren »

Vapensmed/Rustmakare: Nargurs skogar
Nargurerna i Nargurs djupa skogar använder jämförd med övriga Ereb rätt primitiva vapen. Yxor, spjut och pilbågar är vad de alltid kämpat med och gamla vanor är något skogsbarbarerna sällan ändrar på. Dessa vapen är däremot av mycket god kvalité och det till trots att nästan alt av metall nargurerna använder har de bytt till sig från andra folk. De narguriska rustmakarnas skicklighet ligger i deras kunskap om material och valet av detta. Främst trä men även sten och ben. Alla vapen med träskaft är mycket väl balanserade och håller oftast ett högre brytvärde jämfört med liknande vapen tillverkade av andra folkslag. Vapen tillverkade av andra kan även skaftas om och göras bättre med ett nytt av en nargurisk rustmakare. Regeltekniskt ger detta högre BV på yxor och spjut samt utökad räckvidd på kastvapen och pilbågar. En nargurisk rustmakare kan också tillverka funktionella vapen med mycket begränsade tillgångar, finns det trä, sten eller ben tillgängligt kan oftast något framställas rätt snabbt. Vissa rustmakare letar aktivt nya material och provar dessa med sina gamla tekniker. Begränsad metallkunskap är en nackdel för den narguriske rustmakaren och även om det förekommer att söderns folk försöker luras när de handlar med skogsbarbarer gör de sällan om misstaget. Nargurer glömmer likt dvärgar aldrig en oförrätt. Förkärleken till yxor är också något nargurerna har gemensamt med dvärgarna. Det var med dvärgsmidda yxor nargurerna på 100-talet e.O. kunde driva bort svartfolken från skogen till bergen. Många av dessa yxor existerar fortfarande och går i arv inom klanerna från krigare till krigare. Nya yxhuvuden tillhör de varor nargurerna byter till dig från dvärgar men de är mycket kostsamma. Det anses mycket ärofullt för en nargurisk rustmakare att få skafta en dvärgsmidd yxa, och dessa vapen blir mycket välgjorda. De få narguriska rustmakare som lät sig smida själv härstammar från platser där söderns vanor fått visst fäste, så som Torshem, Trasimo och Mastika Agga.

Detta rustmakeri delar Nargurs skogar med folken i Barbia och Kasenu, tillgången på dvärgsmide undantaget. De västnarguriska folken i Kard och östnargurerna i Cereval har helt egna traditioner av vapensmide.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

birkebeineren skrev: 2020-12-13 21:37 Vapensmed/Rustmakare: Nargurs skogar
Jättebra!! 8) :D
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

Vapensmed/Rustmakare: Kard
Av västnargurierna i regionen runt Kardbergen ses vapensmide som speciellt viktigt och vapensmeden ses som stående nära gudarna. Hela denna nordliga region är berömd för sina bastanta och välgjorda vapen och rustningar – svärd, yxor, spjut, sköldar och hjälmar. Starka influenser av dvärgisk vapen- och rustningskultur är uppenbara för alla utom västnargurierna själva, som dock värderar dvärgsmide högt och gärna byter detta till sig närhelst möjligt. Det ransardiska tvåhandssvärdet, glamorgen, och den stora jorduashiska nordyxan är speciellt välkända vapen i resten av Ereb. Kämpar från Kard känns också lätt igen på sina karaktäristiska Thôrm-hjälmar.

Vapensmeder ses i Kard-regionen som en del av krigarklassen och förväntas följa med på krigståg och räder när klanäran kräver detta. De kan därför lära sig färdigheter som Sjökunnighet och Skidor. En smed som utrustar det fruktade ransardiska gripkavalleriet kan också ha lärt sig Rida Flygdjur. En vapensmed från Kard-regionen är Æsir-troende och har ett speciellt förhållande till Thôrm, krigsguden.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Yrken till folk och kulturer i Ereb Altor

Inlägg av Albrekt »

Vapensmed/Rustmakare: Soluna
Solunska vapentillverkare och rustmästare brukar vara specialister på lätta vapen och rustningar som passar det varma klimatet. Man kan på olika platser i Soluna hitta effektiva icke-metalliska rustningar i exotiska sorters läder, trä och ben. Metall är inte bara tungt, utan sägs ha varit en dyr bristvara på kontinenten (förutom i Traxilme), något nyfunna metallfyndigheter och nutida handelsvägar mestadels rått bot på. I Efaro t.ex. mäts mästersmedernas skicklighet i de spjutspetsar och knivar de producerar, som den vackra och dödliga scamiff-dolken. Även om det långa beheramwda-spjutet fortfarande är landets viktigaste vapen, så har efariska krigare sedan soltågens början anammat vapenbruk från hela kopparhavsregionen, speciellt Felicien, och landets vapensmeder fyller idag alla dessa behov. Det sägs att Efaros mäktiga yxkrigare en gång lärde sig sitt stridssätt från en hord inhyrda jordukaerler. Landet Traxilme däremot har haft lång tillgång på stål. Deras stålfurstar har i sekler vaktat sin stålindustris hemligheter för att behålla ett strategiskt övertag i den regionala maktbalansen. Traxilmerna har utvecklat en av de bästa stålhärdnings-teknikerna i hela kopparhavsregionen och både deras vapen och rustningar är förstklassiga.

Efariska rustmakare som arbetat med att bepansra stålkanoter kan vanligtvis Sjökunnighet. De som rustat stridselefanter för strid kan ha lärt sig Rida (Elefant). Traxilmska smeder som fått lära sig härdningstekniken kan addera skada och BV till vapen och absorbering till metallrustningar (se Krilloan s. 48), men de bär på en statshemlighet. SL och spelaren måste bestämma en sådan RPs relation till sin stålfurste – bra relation (utsänd på uppdrag) eller dålig relation (desertör med ett pris på sitt huvud :shock: )?
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Skriv svar