Sida 1 av 1

Magiker och vapen?

Postat: 2011-01-18 00:56
av ShadowWalker
Enligt regler kan inte magiker använda rustningar eller vapen i järn (stål) ... så långt är de flesta överens.

Hur har ni löst det? Antar att det finns flera svårigheter med den egenheten...
dels är det i många fall och länder både dyrt och väldigt svårt att få tag i metaller som fungerar som ersättning.

Det behövs ingen större mängd järn för att störa ut magins energier. Allt ifrån nitar i ett enkelt läderarmskydd till bälten och beslag samt bestick måste således göras i andra material.

Hur hårt har ni kört på dessa regler och hur har ni som är SL låtit magikern få ett svärd eller en dolk? Har akademin sålt rabatterade mithrilvapen, har avancerade lärda män av mystik gått tillbaka i utveckling och fått nöja sig med en bronsdolk?

Kom gärna med konkreta exempel och om ni nämner andra metaller, kanske ta med någon sorts jämförelse med motsvarande i järn.

Tack på förhand!
//Paulus

Postat: 2011-01-18 01:40
av Fafnir
I våra kampanjer har vi tolkat det (enligt gamla regelböcker?) att direktkontakt med järn stoppar magi även i små mängder, alternativt mer än ett kg i rustningar etc, som isolerats med vadderingar och liknande.

De flesta trollisar har valt trästav som vapen därav. Och läder som skydd. En av de hårdaste stridsmakigerna var mentalist vill jag minnas och började sina strider med järnhud och några andra boostande besvärjelser.

Andra har haft svärd av järn som de helt enkelt släppt på marken när striderna börjat. Om det är mindre svärd har dom kunnat använda stridshandskar i läder som isolering.

Åter andra har valt bronsföremål, men de har sällan förlitat sig på manliga strider med vapen i hand utan överlåtit sånt åt sina lägre stående kamrater (buskiga barbarer, råbarkade sjömän, ruffiga stråtrövare och allt vad det nu har varit)

Mithril har alltid funnit på önskelistan men har hos oss varit svåröverkomligt. Bland trollisar har sådana föremål oftast bara varit statusföremål i vilket fall, ty då de blivit framgångsrika nog att ramla över sådana vapen har de endå alltid föredragit den magi dom hunnit bemästra så bra. (Hmmm ska jag choppa loss på honom med mitt mithrilssvärd FV4 eller ska jag nyttja mina pyrokinetiska eldomfamningar FV16...?)

Bruksförmål har oftast varit av trä eller brons, men som sagt, att i sin packning ha en pennkniv eller liknande påverkade inte krafterna.

Nitade läderrustningar kan också funka, men oftast användes sömmar, benplattor etc som järnsubstitut.

Bågskyttar var fruktade. Gjorde pilen skada fanns det en risk att den satt kvar i såret och därmed effektivt blockerade den magiska energin. Att kasta järnfilsspån var också elakt... :twisted:

Re: Magiker och vapen?

Postat: 2011-01-18 13:52
av Rickard
Det har mycket berott på spelgrupp, men allt ifrån att sticka ned svärdet i marken till att magikern bara väljer vapen med krosskada. I vissa spelgrupper körde vi inte med BV exempelvis.

Rustningar är svårare att komma förbi, men härdat läder var väl det vanligaste som magikerna hade. Tror inte att jag stötte på några mithrilrustningar alls. Antar att bonusen var för dålig i jämförelse med vapen. :)

Postat: 2011-01-21 12:17
av LoveFiction
Vi har i regel använt Linneharnesk (se både Expert och DoD '91s Spelargbok, kapitlet om utrustning) samt Läderskenor till armar och ben, samt bronsdetaljer och bronsvapen. Minskningen är så pass låg att det inte egentligen skadar om magikern nu ändå börjar spelet med vapen i
hand.

Postat: 2011-01-26 08:45
av Alendor
I våran grupp brukar inte magiker ha nå rustningar förutom tyg, kanske läder, om dom inte har ett yrke som utbyggdsjägare. Vår nuvarande utbyygdsjägare har iofs ugraderats sig från full rustning i brons och en bronsmorgonstjäran till mithril brynja (alt. drakrustning) =)
Fafnir skrev: Andra har haft svärd av järn som de helt enkelt släppt på marken när striderna börjat.
Varför bära runt på ett svärd man aldrig kommer att använda?

Postat: 2011-01-27 00:10
av Fafnir
Andra har haft svärd av järn som de helt enkelt släppt på marken när striderna börjat
.

Varför bära runt på ett svärd man aldrig kommer att använda?
Jag blandade bort mig...
"Andra har haft svärd av järn som de helt enkelt släppt på marken när de behövt nyttja magi" skulle det förstås ha stått.

inte järn men metall

Postat: 2011-01-27 13:26
av Inka
Ett sätt som jag skruvat på i husreglerna är att magikern ska ha rustningsvärde 1 i snitt.

För att förenkla här kan ni betrakta rustningsvärde som samma som tjockt tyg som ger abs 1.

Med i snitt menas med att man kör med träffområden och om man hittar en fin bronshjälm med magi man vill ha i strid så får man helt sonika välja att gå barbent eller dylikt. dvs om abs på hela kroppen avrundas till 1 så är det ok med bronshjämen. Naturligtvis måste en röstmagiker ha en hjälm som inte täcker munnen osv. Men det hela öppnar för mycket mer varierade utrustnignar. Man kan t ex ha en fjällpansarrustning på höger underarm som innehåller magiskt skydd som gör att magikern kan ha den istället för krigaren som ändå kan ha högt skydd på hela kroppen.

Det var en förenkling i hur jag tänkt mig det. Det gör inte att magiker får tillgång till järn, men ändå :)

Re: Magiker och vapen?

Postat: 2019-06-09 13:06
av skaraborgarn
En dolk av brons borde kosta 32 silvermynt istället för en vanlig som kostar 40.
Är man lite snäll så får RP köpa bronsdolk som är gjord av en mästare då gör den + 1 i skada. Priset blir det dubbla alltså 64 silvermynt.

Någon räknade ut i Sinakdus att man kunde oskadliggöra magiker med järnfilspån.
Alla började införskaffa detta och priset var ju inte så dyrt. Bäva trollkarlar, bäva!

Re: Magiker och vapen?

Postat: 2019-06-09 17:30
av Grisodlar'n
Ända tills magikerna började att lära sig besvärjelser som VIRVELSKÖLD, HALSKINN, STÖRTVIND eller ROST. :wink:

Re: Magiker och vapen?

Postat: 2019-06-09 17:33
av skaraborgarn
Ja men har man hällt järnfilspån över dem så är de nog spaka.
Så fort stadsvakten arresterat någon som de tror kan magi tar de fram burken med järnfilspån och olja och håller det i håret på honom.