Jorduashur

Samlingsplats för alla länder och platser
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Min röst blir grön+gul+de norra delarna av skogen i Gauland (Ransard). Skogarna i Ransard räknas som jag förstått det också till Kardskogen.
birkebeineren
Admin
Posts: 7040
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

Från aventyrstråden Drakar och Trad i Norden: viewtopic.php?t=615&postdays=0&postorder=asc&start=0
gtjorgo wrote:Jordaushur-borna gillar ju onekligen att plundra besegrade fiender...och att den nuvarande Jarlen i Halle, Korp, heter Elfhelm i förnamn innebär det kanske att namnet blivit populärt där uppe i norden efter frihetskriget då man plockade med sig lite "smått och gått" från drömalverna då man segrat...så som en hjälm? Sedan gick namnet i arv , ni vet, varannan Elfhelm varannan elfhelmsson Efter ett par generationer blev ett vanligt namn (för söner till ädla kämpar).
Med "frihetskriget" och "dromalverna" avses handelser från aventyret, ett krig manniskor, dvargar och en grupp alver utkampade mot andra alver.

Oavsett hur betydelsefullt detta blir i vårat officiella Jorduashur ...jag gillade forklaringen till namnet Elfhelm. :)
Kanske elfhelmarna i sitt ättegods har en urgammal hjalm kront med ett alvkranium? Ingen minns riktigt detaljerna men hjalmen finns med i många berattelser och anses av jordukaerlarna forovrigt att vara mycket stilig!
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

I anknytning till det Birke skrev ovan så håller det under Äventyr på att växa fram en äventyrsplats bland Kardbergens högre delar (troligtvis i sydöstra Kard) vilken har haft viss påverkan på Jorduashur historiskt. Här kommer snart en sammanfattning av historiska händelser i DÄLDEN som påverkat Jorduashur.
User avatar
Fafnir
Vortiger
Posts: 2066
Joined: 2007-02-09 12:19
Location: Stockholm
Contact:

Post by Fafnir »

Jag har gjort förslag på tillägg till ransards historia i ransardtråden som berör Jorduashur. Kika gärna om det verkar funka :)
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
birkebeineren
Admin
Posts: 7040
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

Nedanstående händelser borde kunna kopplas till hur Jorduashurs första storhetstid tog slut (ca 100 fO?) och således passa bra in i historien.
Ca 100-70 f.O
Sarderna ansätts hårt. Från norr kommer mer välorganiserade angrepp från Jorduashur och från Kardbergen väller horder av skövlande svartfolk i den värsta angreppsvågen på 300 år. Ranerna korsar terrängen på den sardiska hövdingens order kors och tvärs och slår tillbaka anfallsvåg efter annan. Situationen blir ohållbar. Efter två decennier av strider på flera fronter alltmedans befolkningen utarmas och de uppodlade markerna krymper beslutar Vortiger XXX att drastiska åtgärder måste tas.
Vortigern tar tillfälligt makten från storhövdingen. Han tvångsförflyttar mängder av folk, låter bränna flera strategiskt viktiga byar för att beröva fienden möjligheter att förskansa sig och proviantera. Ranerna börjar bekämpa sin fiende som att de är i fullskaligt krig istället för att som tidigare, bara försvara sig för slumpmässigt utvalda angrepp. Sakta men säkert vänder sarderna kriget. Såsmåningom har jorderna tappat lusten att försöka införliva landområdet och svartfolken lidit så stora förluster att de måste dra sig tillbaka upp i bergen för att slicka sina sår. I månader pyr begravningsbålen.
birkebeineren
Admin
Posts: 7040
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

Vad kallas befolkningen i Jorduashur olika jarladömer?

Allnemark - allnemarkare
Sigsdal - sigsdöler
Norddal - nordöler
Krakelid - krakbor

Svalöarna - ?

:?
User avatar
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Posts: 1380
Joined: 2007-03-12 20:26
Location: Lund

Post by Adragoor »

birkebeineren wrote: Krakelid - krakbor
Varför inte krakingar?
User avatar
gtjorgo
Barbisk Hövding
Posts: 1061
Joined: 2008-05-24 12:54
Location: stockholm

Post by gtjorgo »

Adragoor wrote:
birkebeineren wrote: Krakelid - krakbor
Varför inte krakingar?
eller kraklingar?

Svalöarna - Svalöbor? kanske kallas "svalor" eller vindryttare eller dylikt av utomstående?
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Svalöiare
Regil
Kardisk Kung
Posts: 1399
Joined: 2007-04-16 13:25
Location: Stockholm

Post by Regil »

Adragoor wrote:
birkebeineren wrote: Krakelid - krakbor
Varför inte krakingar?
Krakar? :wink:
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

leinder wrote:Blodkorven som versen kallas i soldatmun kommer från den speciella bodinerpölsa från Jorduashur. Bodinern tillagas vid kalvningen och består av näringsrik moderkaka som blandas med bergssalt,en skvätt mjödir för sting och lika stor del blod för bindning och färg.
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

700-500fO
Västerhavskusten utforskades under slutet av 700-talet ända ner till Magilre. Visst plundrade jorderna också, men inte mer än andra rövarband. Joriska Imperiet var ännu för svåra motståndare och Belgotherna lyckades oftast gör motstånd. Sarderna plundrades dock regelbundet. Först vid ranernas ankomst under 600-talet tvingas jorderna söka sig längre söderut för återkommande plundring. Det finns i antika annaler från denna period ett trettiotal registrerade strandhugg i Imperiets provinser så långt söderut som i nordvästra Aidne. De joriska provinserna i norra Drylo och kring Vintervattnet förstärkte sina kustförsvar och bekräftade risken med oskyddade floder genom att befästa brorarna. I Ransard och Mirel förstärktes kustförsvar och varningssystem. Efter konfluxen märkte jorderna dock snart hur länderna i söder förlorat sitt organiserade motstånd och plundringarna lyckas allt oftare. Framförallt hade jorderna lärt sig att anfalla handelsbyar och kusttempel långt från huvudorternas försvar och kustflottor, ända ner i Faltrakien.
Last edited by Mikael on 2009-10-25 11:43, edited 2 times in total.
birkebeineren
Admin
Posts: 7040
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

Funderar över jordernas inträdan på den historiska scenen och hur det skall passa in i tid med deras narguriska ursprung. Kan dessa årtal utifrån din text gå för sig?

Ur Kejsardömet Jorpagnas historia i Västerhavet:
 • 757 fO
  Guvernören i Drylo Septentrionalis (Magillia) rapporterar till kejsarhovet i Grivela om ett tidigare okänt folk som gjort strandhugg i provinsens norra delar.
  (Mandelorden har kommit fram till att detta är den första skriftliga källan som vittnar om de sjöfarande jorderna)

  750-650 fO
  Provinserna längs Västerhavet utsätts sporadisk av plundringståg från det sjöfarande folket som jorerna börjar kalla havsvargar. Drylo Meridionalis, Mercana, Drylo Iolevatica, Mirelia Translacia och Aidna Ulterius drabbas alla av angreppen men de är egentligen inget annat än irritationsmoment för det mäktiga kejsardömet.

  654 fO
  Staden Morillium utsätts för ett massivt anfall från havsvargarna. Aldrig tidigare har en så stor samlad flotta siktats och jorerna anar att maktskiftningar i norr ligger bakom.

  654-599 fO
  Havsvargarna intensifierar sina angrepp kraftigt. Drylo Septentrionalis är särskilt utsatt. Jorernas skeppskonst ute i det stora Västerhavet är inte lika utvecklat som den inne i Kopparhavet och kampen mot havsvargarna kommer därför att mer handla om kustförsvar än vedergällningsaktioner. Angreppen pågår helt till kejsardömets fall vid den Tredje Konfluxen.
Last edited by birkebeineren on 2009-10-03 08:03, edited 1 time in total.
User avatar
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Posts: 761
Joined: 2008-03-12 19:39
Location: Uppsala

Post by leinder »

Ur Kejsardömet Jorpagnas historia i Västerhavet
Utmärkt ju. Skulle vara ballt att rollspela under den tiden 8)
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

passar mig fint Birke.
Post Reply