Melukha

Samlingsplats för alla länder och platser
Post Reply
birkebeineren
Admin
Posts: 7046
Joined: 2007-02-27 07:25

Melukha

Post by birkebeineren »

Svårfunnet och Lättmissat

Ghenbargaträ
-gyllenrött träslag från Melukha, används bla till möbelsnickerier (Aidne, s 30)
User avatar
gtjorgo
Barbisk Hövding
Posts: 1061
Joined: 2008-05-24 12:54
Location: stockholm

Post by gtjorgo »

Vem styr egentligen den Melukhiska krigsmakten? Det står att männen sköter själva krigandet men kan detta ändå innebära att kvinnorna kan var med som härförare eller strateger?

Vad tror ni?
Mikael
Admin
Posts: 5083
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Det står väl något om matriarkat va? Jag ser nog inte kvinnor som härförare, soldater har säkert svårt att acceptera generaler som inte strider. Däremot ledarskapet bakom, strateger osv borde i huvudsak utgöras av kvinnor, liksom männen dominerar krigandet. Nu är det väl för Melukhas del oftast bara fråga om piratförsvar så krigandet kanske är mer på folkuppbådsnivå med en mycket liten grupp yrkeskrigare. Istället är det kanske just fokus på förebyggande, strategi, varningssystem m.m. Blandningen av människor, alver och älvfolk leder säkert också till en intressant syn på militären/kriget. Vad vi vet så fick morëlvidynernas korta erövring för flera tusen år sedan melukherna att inse nyttan med beväpnat försvar, men mer än så vet vi väl inte. Tänker mest högt här.
birkebeineren
Admin
Posts: 7046
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

I Trakorien-modulen står det ett par ställen om en shamanfurstinna och utan att minnas ordlyden så tror jag hon är synonym men det översta styret på Melukha antingen som person eller som guddom (möjligens som "institution" med allt vad det kan tänkas innebära).

Står även något som kanske kan ha betydelse för det militära på Melukha, att en klavykisk härskare fick som gåva från shamanfurstinnan ett antal rovtranor, som antingen var stridstränade från början eller som blev det på Palamux, vars förvildade ättlingar nu finns på den moskoriska slätten... Änvände(r) melukhierna stridstränade rovtranor?

Kan det annars tänkas att melukhierna helt eller delvis förlitar sig på legoarmer i någon form? Trakorier, sivoer, morëlvidyner, monturier eller ...raugoner? :shock:
User avatar
gtjorgo
Barbisk Hövding
Posts: 1061
Joined: 2008-05-24 12:54
Location: stockholm

Post by gtjorgo »

Jag skulle gissa på att Melukha ytterst använder sig av folkuppbåd i större konflikter så som invasion. Till försvar mot pirater eller insektoider som kommit fel använder man sig kanske av någon form av yrkeskår eller det berörda områdets folkuppbåd ihopsamlat av tex vårdkasar. De yrkessoldater som finns kan mycket väl använda sig av olika exotiska djur så som rovtranor etc. Kanske använder man sig av bulvaner som skyddar ön i form av sivoiska stammar?
Animister med Kontrollera varelse-liknande besvärjelser kan säker göra en extra twist till Melukhernas styrka, vilken därmed kan innehålla allehanda bestar.

Kvinnor kan sitta i staben och hänge sig åt strategiska underverk medan männen för sköta det destruktiva arbetet i fält?
Mikael
Admin
Posts: 5083
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Ur nya spelet tycker jag man kan hämta:
* De förtrollade lådor som håller frukt, fisk, blommor m.m. färska tills lådan öppnas. Först då börjar varorna åldras.
* Beskrivningen av den sociala hierarkin med "Blommorna" (men inte Kymm)
* Städerna Orkidema och Sula(by?).
* Bergens namn Florerna.


Ur Slaktare Små
* Vulkanen Tyberaldo på vilken det ligger en tempelskola
* enu = prästtitel
* Himmelsrådet i Oridema
* Indultan av Orkidema och Indultans Häradsbeskällare
* De Heliga Harbalonderna…matematiker/astrologer?
* Sula (by eller stad?)
* Sandkonst uppskattas, unga män försöker imponera på kvinnorna
* Melukhisk Näkterdrillare - fågel


Ur Vredesverk
* Jumlaträd - har söt frukt som slungas ut mot havet, frukten skjuter benlika utskott och släpar sig till havet.
* Indultan har en Paradkrona
* Ostrontrappan beträds av Indultan vid Vintervändet
* Melukhiska skepp är grällt målade i bogarna och har rundad form på för och akter. Spant och tvärliggare målas färgsprakande som regnbågen och ornamenteras med snidade målade blommor.
* Mostrar som smekt pojke till vuxen i jungmannahus
* Orkidemas rosenvolmar
* Stjärnskådning enl Tyberaldoskolan
* Sängbaggar håller sängar rena, odlas för att äta kvalster, löss och annan ohyra i sovande människors närhet
* Dans: Hoppjunka, eldsdans ägnad att locka de unga vulkanernas sjudande magma till utlösning.
* Melukhierna tycks ha en väldigt lättsam och öppen inställning till sex, "kasual sex".


Jag tror inte något av detta krockar med källorna.
Mikael
Admin
Posts: 5083
Joined: 2007-02-22 19:19

Re: Melukha

Post by Mikael »

I slottet i Pendon finns Erebs enda kända "månskensmatta", en tjock, tät, djupblå matta som skimrar som silver när månljus träffar den. En gåva från Melukhas alver till Zorakins kung (men vilken?).
User avatar
Albrekt
Magillersk Fogde
Posts: 276
Joined: 2008-11-22 14:08
Location: Jakarta, Indonesien

Re: Melukha

Post by Albrekt »

Ett inlägg i den pågående debatten om kvinnliga krigare:

Jag ser ingen anledning att inte ha kvinnliga generaler, amiraler och härförare i Melukha. Tvärtom tycker jag att det skulle vara mycket coolt, i stil med Boudica, Xena, Jeanne d'Arc och amazonerna.

Altor behöver ett ställe med ordentligt starka kvinnor.
birkebeineren
Admin
Posts: 7046
Joined: 2007-02-27 07:25

Re: Melukha

Post by birkebeineren »

Att Melukha skyddas av ett folkuppbåd i händelse av större angrepp verkar de flesta vara överens om. Detta skulle kunna kompletteras med legosoldater och att dessa består av kvinnliga krigare. På så vis får vi melukhiska kvinnor som sköter strategi, inhyrda kvinliga legosoldater som sköter ledningen i fält, och slutligen, melukhiska män som soldater i folkuppbådet.

Vem säljer förresten järn och/eller vapen till Melukha? Zorakin kanske? Var det exempelvis kung Gardigolf Skeppsbyggaren (227-244 eO) som under en av sina många resor kom till att etablera kontakter med melukhierna och kanske räddade ön under någon kris med sina soldater? Som belöning fick han den ovannämda mattan och ett framtida handelsavtal som fortfarande gäller?
Mikael
Admin
Posts: 5083
Joined: 2007-02-22 19:19

Re: Melukha

Post by Mikael »

Tycker inte vi ska lägga för stor vikt vid militära resurser på Melukha, det ska ju vara ett filosofiskt pacifistiskt land även efter morëlvidynernas invasion för så väldigt länge sedan. Dessutom har man gott om alver och animister på ön som säkert kan göra en landstigning svår. Allianser med sjöjungfrur, hajmän och andra havsinvånare och djur förstärker ytterligare försvaret. Det militära försvaret tycker jag därför bör stanna på mindre omfattning.

Avseende järn och andra metaller kan väl det finnas i öns berg, men jag gillar ditt förslag Birke.
Sopodlare
Erebosisk Köpman
Posts: 382
Joined: 2007-06-13 20:39
Location: Kallhäll, Järfälla, Stockholm

Re: Melukha

Post by Sopodlare »

Jag gillar en tanke om att hela landet försvarar sig, men både magiska och "naturliga" skydd så som att vattnet dras undan och skepp går på grund, eller att korallreven inte befinner sig på exakt samma plats hela tiden (eller gör de det, vi kanske navigerade fel, igen, vi navigerade ju efter den där enorma silverlinden) och att hamnskiftare och djur hjälper till med att förvandla invadörer till gödning.

Kvinnor bör dock ingå i försvaret, oavsett om det är uttryckt som tradition eller ej. Det är ett matriarkat och en del kvinnor BÖR ingå i de väpnade styrkorna. Det känns....instabilt annars. Visuellt kan inspiration hämtas från Thailand http://www.vistadelmarphuket.com/wp-con ... tival1.jpg

För övrigt är det jävligt grabbigt överallt i Altor, det är nice med lite kvinnligt våldskapital
A fat man brings a cushion wherever he goes
User avatar
Brior
Fårodlare
Posts: 479
Joined: 2007-01-27 15:34
Location: Uppsala
Contact:

Re: Melukha

Post by Brior »

Några tankar för att leda tanken till associationer rörande Melukha:

* Namnet Melukha (Meluhha) är inte påhittat utan sumerernas namn på en handelspartner för dryga 4000 år sedan. Det är fortfarande omdebatterat var Melukha låg, men jag har valt teorin om Induskulturen. Spelens Melukha har därför drag av Pakistan - västra Indien. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Meluhha

* Spelens Melukha har dessutom drag av sumererna själv. Ena Ammisadu som förekommer i böckerna har stort skägg och klär sig ofta i bastkjol enligt exempelvis följande bild: http://realhistoryww.com/world_history/ ... ipper3.jpg.
Han har också inslag av buddafigur och indisk guru: http://pakistan.onepakistan.com.pk/news ... 11-1-0.jpg

* Bastkläderna tyder på att bambu och vass används mycket på Melukha - den senare växer sannolikt i stora träsk vis flodmynningar. Förebilden är de s.k. träskaraberna vidtvåflodernas utflöde i Irak, en urgammal civilisation som dessvärre närmast utplånades av Saddam Hussein: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Arabs.jpeg

* Vulkankulten tillkommer förstås.
User avatar
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Posts: 1380
Joined: 2007-03-12 20:26
Location: Lund

Re: Melukha

Post by Adragoor »

Jag antar att de melukhiska kvinnorna bär intressanta hattar...
Image
User avatar
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Posts: 1380
Joined: 2007-03-12 20:26
Location: Lund

Re: Melukha

Post by Adragoor »

Sopodlare wrote:För övrigt är det jävligt grabbigt överallt i Altor, det är nice med lite kvinnligt våldskapital
Äsch... Alla vet ju att det finns massor av enbröstade amazoner bland de västakrogaliska nomadstammarna! :)
Post Reply