Moril Dilaz

Samlingsplats för alla länder och platser
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Mikael skrev:Vet inte om jag organisatoriskt gillar idén med att göra trådar för olika städer istället för att ha dem i landets tråd. Om varje stad får en egen tråd blir det ett hellsicke att försöka hålla ihop det hela.

Moril Dilaz får ses som ett undantag då det utvecklats så fylligt då.
Egentligen inte jag heller men i nattens mulm och mörker införde jag på eget bevåg forumellt undantagstillstånd rörande Moril Dilaz.
Ha mig förlåten. :cry:
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

birkebeineren skrev:
Mikael skrev:Vet inte om jag organisatoriskt gillar idén med att göra trådar för olika städer istället för att ha dem i landets tråd. Om varje stad får en egen tråd blir det ett hellsicke att försöka hålla ihop det hela.

Moril Dilaz får ses som ett undantag då det utvecklats så fylligt då.
Egentligen inte jag heller men i nattens mulm och mörker införde jag på eget bevåg forumellt undantagstillstånd rörande Moril Dilaz.
Ha mig förlåten. :cry:
:lol: Endast etin kan förlåta...och möjligen Spelis :wink:
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Kan kanske göra en egen kategori om städer? Finns väl flera som är ganska intressanta?
Sorry can't brain today, I have the dumb.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Jan Erik Söderman skrev:Kan kanske göra en egen kategori om städer? Finns väl flera som är ganska intressanta?
Håller onekligen med dig.


Krilloan, Pendon, Kandra(?), O mfl
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Mat
Moril Dilaz liksom resten av Magilre är känt för sit överflöd på mat. Förutom det vanliga spannmålet så är man ju då så klart känd för alla de olika fiskar och skaldjur som här infångas och tillagas på diverse spännande sätt. Inte nog med det, Morillernas fascination med det marina sträcker sig lite längre än så och det är därför man kan finna mer exotiska fiskar i de mest välsorterade Maeriumen* än man kan finna till och med i Mefamirs sjö, eller så är i alla fall sägnen. Framför allt gillar man att ugnssteka fisken men alla metoder används inklusive fritering, stekning, kokning, grillning, panering med mera. För att hålla i fisken använder man vanligtvis en bit bröd av typen Kips som är en vit ganska luftig brödtyp med en sur smak och ett och annat frö i för att piffa upp smaken. Denna enkla rätt som vanligtvis lagas på den billigaste fisken för tillfället är så lättillgänglig att en hel del fattiga nästan inte lever av något annat än ”Fisk och Kips”. Även överklasserna uppskattar marin föda men då oftare i form av ostron, musslor, räkor, bläckfisk och klubbsälens möra kött. Det går dock sällan någon nöd på den som inte vill äta havsmat då det varje dag slaktas otaliga mängder ziploditer, grisar, kor, får och hästar i slakthusen i Grunden och köttet skeppas över till staden i enorma pråmar. Framför allt är man kända för sin kryddiga fläderkorv som anses vara en lokal delikates och den inbakade oxfile med syrlig kittersprättblomma som endast växer i området.
Vad gäller drycker är morillerna inte olika ifrån andra magiller i sin kärlek till vin även om Leumanbreu kanske är den enskilt mest sålda sortens dryck så är vattnat vin det som de flesta vuxna dricker dagligen. Både lokala morilliska sorter, de finare Munzgiska och Saphynska sorterna och ibland även Goianska viner som sägs trampats av alver och lagrats i tusentals år, givetvis humbug för den beläste men ändå en mycket populär brygd i Morillien. Någonting man anser sig vara bäst i världen på dock är cider i alla dess sorter. Äppellundarna som breder ut sig över de morilliska landskapet ger ifrån sig en avkastning på äpplen som förutom att de används i pajer, såser, sylter, lemonader med mera även i mycket stor utsträckning förvälls och görs till den potenta och syrliga Morillercidern som exporteras så långt bort som Jorpagna för sin utsökta smak.
Att Morillien är en så stor stad som den är avspeglar sig också i dess matkultur. Det finns en hel del maträtter som är en del av det morilliska köket som förlitar sig på basämnen som inte ens finns naturligt i Magilre. Till exempel används oliver och olivolja i många rätter och kryddor importeras ifrån Kopparhavet och ännu mer avlägsna regioner. Det går också trender i maten precis som i allt annat i samhället så är man ombytliga. Således finns det alltid ett intresse av att inhandla nya konstiga matartiklar ifrån avlägsna länder och försöka lansera dem i Moril Dilaz i händelse av att just det man införskaffade blir den nästa stora trenden som alla måste smaka på. Genom sådana konstiga resor till alltmer avlägsna länder kan man göra sig en förmögenhet även om det finns en term som beskriver en handelsman som har gått under på grund av en felsatsning inom livsmedelsbranchen. Han kallas allmänt lite skämtsamt för ett ”matvrak”.
*En Maerium är en delikatesshandel specialiserad på mat ifrån havet.
Sorry can't brain today, I have the dumb.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Gillar som vanligt ordlekarna (även om Moril Dilaz nu kanske börjar få fler än icke-göteborgare kan svälja :D ) och beskrivningen av kulturen.
Endast några små saker:
Morillien är en så stor stad
Låt det vara Moril Dilaz och Moriller, men inte Morillien.

Äter man ziploditer? Magillersnigeln är visserligen en ziplodit och en delikatess men annars?

Uppfattar jag det rätt att det odlas vin i Magillre? Tillåter deras klimat det? Kan i vilket fall inte vara särskillt bra vin då landet är platt och förhållandevis svalt.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Moril Dilaz ska det mycket riktigt vara

Jag tror man äter även andra ziploditer även om de andra inte är samma delikatesser utan mer bara käk i allmänhet.

Ja det odlas vin i magillre. Det borde ändå finnas en del flodbankar att odla på här och var. Om det inte finns floder så är inte landet så bördigt som det beskrivs. Men jo precis som jag beskrivit är vinet här betydligt sämre kvalitet än det ifrån andra länder. Jag tror att man odlar vin på Saphyna tom sä att man skulle kunna göra det i Magillre verkar inte så konstigt. Jag kan dock ha fel.
Sorry can't brain today, I have the dumb.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben »

Jan Erik Söderman skrev:Moril Dilaz ska det mycket riktigt vara

Jag tror man äter även andra ziploditer även om de andra inte är samma delikatesser utan mer bara käk i allmänhet.
Träskziploditens kött smakar "helt vedervärdigt" så den är nog ingen big hit i det magiliska köket. Kan nog förutsätta att trögziploditen har en liknande smak då den uppenbart inte jagas. Trögziploditen är en plåga för bönderna då den äter upp stora arealer av odlingarna. Hade den smakat gott hade den nog varit sällsynatre i det vilda :) . Snigeln däremot har en diet på söta bark och söta blad och man låter den gärna äta lönnsirap några veckor innan den serveras.
Jan Erik Söderman skrev: Ja det odlas vin i magillre. Det borde ändå finnas en del flodbankar att odla på här och var. Om det inte finns floder så är inte landet så bördigt som det beskrivs. Men jo precis som jag beskrivit är vinet här betydligt sämre kvalitet än det ifrån andra länder. Jag tror att man odlar vin på Saphyna tom sä att man skulle kunna göra det i Magillre verkar inte så konstigt. Jag kan dock ha fel.
Torde påminna om de tyska vinerna reislingt etc.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Det var moselviner jag tänkte på eftersom jag har varit där själv.
Sorry can't brain today, I have the dumb.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Jan Erik Söderman skrev:Moril Dilaz ska det mycket riktigt vara

Jag tror man äter även andra ziploditer även om de andra inte är samma delikatesser utan mer bara käk i allmänhet.

Ja det odlas vin i magillre. Det borde ändå finnas en del flodbankar att odla på här och var. Om det inte finns floder så är inte landet så bördigt som det beskrivs. Men jo precis som jag beskrivit är vinet här betydligt sämre kvalitet än det ifrån andra länder. Jag tror att man odlar vin på Saphyna tom sä att man skulle kunna göra det i Magillre verkar inte så konstigt. Jag kan dock ha fel.
Ok, men ziploditer kanske borde stå sist efter kor och grisar osv, och sedan tycker jag du skall lägga till magillersnigeln som delikatess så att även en direkt detalj ur källan kommer med. Ser snyggt ut annars tycker jag.

Men angående vinet och ev floder så har inte Magilre floder (inte enligt kartorna i källorna iaf) men det kan ju ifnnas ett stort antal åar och bäckar samt genomarbetat bevattningssystem (kanske tom med antika anor) som gör att det går så bra att odla i Magilre. Vin går dock att odla även på platt mark om den är hyfsat drännerad så att inte rötterna ruttnar. Vinrankan bör nog bindas upp så den inte ligger på fuktig mark och ruttnar och isf måste de skyddas från vindarna som nog kan få väldig fart över Magilres platta landskap. Att man sedan kan odla vin på Saphyna (minns endast öl från saphyna) beror snarast på att Saphyna är så speciellt (man kan äta jorden för näring vid behov!) att i princip vad som helst växer bra där.
Senast redigerad av Mikael den 2009-08-06 10:17, redigerad totalt 1 gånger.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Jag tänkte att jag skulle undvika magillersnigeln just för att jag skriver om Moril Dilaz och inte Magilre och att detta skulle återfinnas i Magilretråden och vara en generel delikatess. Men jag kan lägga till den om det passar.

Vad gäller viner så har jag inte stenkoll jag mest kände att det borde gå.
Sorry can't brain today, I have the dumb.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Det finns lite kullar och berg i vissa delar av Magilre, kanske odlas det vitt vin där? Mosel är en väldigt brant och slingrande floddal vilket gett många sollägen på kort sträcka, men Tyskland kan väl inspirera eller kanske Gotland!?
Senast redigerad av Mikael den 2009-08-06 10:23, redigerad totalt 1 gånger.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Jättebra. Säkert. :)
Sorry can't brain today, I have the dumb.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Bara så att folk vet det. Jag ändrar på mina egna dokument efter vad som sägs här på forumet men jag ändrar inte på forumposterna än så länge. Istället tänker jag rödposta när jag börjar känna mig färdig. Då med mina omgjorda texter. Hur som helst. Jag brukar försöka ta i beaktande vad som sägs och ändra mig efter det om det inte är något jag känner starkt för.
Sorry can't brain today, I have the dumb.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Jan Erik Söderman skrev:Bara så att folk vet det. Jag ändrar på mina egna dokument efter vad som sägs här på forumet men jag ändrar inte på forumposterna än så länge. Istället tänker jag rödposta när jag börjar känna mig färdig. Då med mina omgjorda texter. Hur som helst. Jag brukar försöka ta i beaktande vad som sägs och ändra mig efter det om det inte är något jag känner starkt för.
Toppen, vi ser fram emot det mörkröda resultatet! :D
Men när det är dags, posta inte allt på en gång utan lite åt gången så blir det lättare att läsa igenom. :oops: Moril Dilaz kanske närmar sig wikifiering? Hur hinner karln med!? 5 spelningar i veckan och skriver ändå! :wink: Kul!
Skriv svar