Wegil

Information om religionerna och dess utbredning
Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2034
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Wegil

Inlägg av Fafnir » 2020-01-09 21:15

Nu var det länge sedan jag läste om kuzherismen så vet inte om det finns några gemensamma nämnare förutom viss likhet i namn.
Men hittar man på en religon så lär det ju vara lättare att plocka bits and parts och ympa ihop det.
Bara en tanke och inget jag kommer kriga för :)
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6950
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Wegil

Inlägg av birkebeineren » 2020-01-13 21:20

Har läst på lite om Kashim och Kuzher i Torshem-modulen och EASL (som Nidland-modulen bygger vidare på). Det finns en hel del likheter mellan gudarna där båda ser sig som den ende guden, att de båda vill rensa världen och bygga et hierarkiskt samhälle samt en förkärlek för mörker. Det står även att vittberesta personer tyckt sig se spår i kuzherismen från trosinriktningar i flera olika akrogaliska kulturer och att Vicotnik troligen skapat sin religion själv. Detta är, så som mycket av det som står om Nidland i EASL, skrivet ur ett perspektiv där landet är närmast helt okänt för omvärlden och således tolkningsbart för den som vill utveckla. Tycker därför att det är en mycket god idé att Kuzher lånat en hel del av Kashim utöver namnlikheten. :) Detta ger material för SLs världsbyggande och för eventuella teologiska diskussioner bland Altors lärde (i den grad det finns sådana som tar upp Kashim och Kuzher).


Frågan är om det kan vara användbart som utgångspunkt för äventyr? Kan det vara användbar information att Kuzher kanske inte är en riktig gud? Och i så fäll för vem?

En lhassisk (nidländsk) opposition eller motståndsrörelse som skulle kunna använda informationen till att undergräva Vicotnik och Kuzherismen hos folket och återta kontrollen över sitt hemland Lhassu (Nidland), om det då finns det någon sådan och det med reell möjlighet att rubba Vicotniks totalitära styre?

Någon maktfaktor i form av en stat eller religion som i nuläget respekterar Kuzherismen utifrån att det är en jämbördig religion vars angelägenheter man inte bör lägga sig i, men som ifall detta avslöjas som osant vill ändra sitt förhållande till Nidland?

En kult som tillber Kashim och som vill ingripa mot Vicotnik som vanhelgad deras gud?

Kashim själv ifall han är omedveten om dyrkan av Kuzher?


Ifall någon vill bygga vidare på detta skulle RP kunna komma över information som visar att Kuzher inte är en riktig gud i Kashimtemplet norr om Torsborg. I Läsrum 14 på sidorna 44-45 i Torshem-modulen exempelvis? Och i Hylla F på den norra väggen finns det kanske något som kan leda till ovanföreslagna intressenter? Annars kanske magimästare Eloaner i Santono i nära samråd med kung Pargal av Landori kan ha nytta av informationen i alvernas kamp mot Margyl (Vicotnik)?

Eller är det så att översteprästerna Ignatius och Herkin vid Wegiltemplet i Torsborg tolkar det som att bakom Kuzher döljer sig i verkligheten Kashim... :shock:

Skriv svar