Berendiskt mode

Övrigt om Ereb Altor
Användarens profilbild
Gunther
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 633
Blev medlem: 2007-01-28 13:08
Ort: Umeå
Kontakt:

Inlägg av Gunther »

Adragoor skrev:Fafnir: Snygga bilder (gillade frisyrerna).:D
När det gäller riddaren: Vilken teknologisk nivå ligger egentligen de erebiska vapnen och rustningarna på...? Din riddare ser ut som om han kommer direkt från 1100-talet. I mina ögon ser det ut som en lite föråldrad rustning... (Kanske såg soltågsfararna ut så på 300-talet e.O.) Även om hela plåtharnesk t.ex. fortfarande är svåra att tillverka för andra än dvärgar borde kanske vapenteknologin ligga på motsvarande sent 1200-tal tidigt 1300-tal. Vapenrockarna har börjat förstärkas med insydda plåtlameller, alt. bärs plåtförstärkta läderharnesk av Visby-typ. Arm och benskenor i metall har så smått börjat användas ovanpå brynjan, tunnhjälmarna har blivit mer "toppiga" osv... Det är mer så jag tänker mig berendiska riddare.
Situationen kanske kan jämföras med förhållandet Norden-Kontinenten under tidigt 1300-tal. På kontinenten började gå över mer och mer till plåt, men i Norden var man ett par årtionden efter...
Jo, får nog hålla med. Korsriddarhjälmar är nog lite out-of-date. Dock så bör dom väl inte springa runt i helrustning allihopa. Blandrustningar med arm- och benskenor känns rätt för mig.
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1758
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor »

Kanske det här stuket?

Så här?

Eller så här?
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Nu har jag kikat egenom ett antal medeltida bilder, de flesta från 1200-talets tyskland. Nästan samtliga riddare på dessa avbildas i full ringbrynje rustning med hjälm som enda plåtdetalj. Dessa har varit av tunnhjälmsmodell med betydande dekorationer (den modell som man vanligtvis ser i samband med tornersspel etc) sannolikt för att på så sätt visa på vem bilderna föreställer. ( En favorit från sent 1100, tidigt 1200 var en tunnhjälm vars dekoration var två fiskar (laxar) som bet sig fast i hjälmen med kropparna böjda uppåt formandes två horn :D ).

Jag kan hålla med om att den platta toppen på hjälmarna är av omodernaste sort och kanske borde bytas ut mot den något rundade modellen. Sköldarna på bilderna var oftast av den droppform som ofta benämns normandisk långsköld.

Jag ser gärna att det finns en större variation mellan rustnivån länderna emellan. Som jag ser det så verkar hoppet mellan Jordisk/ransardisk 800-1000 tal och Zorakisk/Kardisk 1300-1400 tal (För att inte tala om trakorisk/erebosisk 1400-1600 tal mindre svårsmält om perioden 1100-1200 inlemmas i några nationer. Att utveklingen går olika fort av olika anledningar har vi ju diskuterat i forumets begynnelse.

Jag anser att metall ben och armskenor mycket väl kan användas i Berendien, men att de än sålänge är kostsamma och ovanliga där. Inte var man(-in-arms) egendom.
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1758
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor »

Nu har jag kikat egenom ett antal medeltida bilder, de flesta från 1200-talets tyskland. Nästan samtliga riddare på dessa avbildas i full ringbrynje rustning med hjälm som enda plåtdetalj. Dessa har varit av tunnhjälmsmodell med betydande dekorationer (den modell som man vanligtvis ser i samband med tornersspel etc) sannolikt för att på så sätt visa på vem bilderna föreställer. ( En favorit från sent 1100, tidigt 1200 var en tunnhjälm vars dekoration var två fiskar (laxar) som bet sig fast i hjälmen med kropparna böjda uppåt formandes två horn ).
Det var mycket vanligt att man på 1200-talet sydde in plåtlameller i vapenrocken (vilket dock inte syns på bild). Dessa vapenrockar utvecklades senare till harnesk av Visby-typ, vilket blev vanligt på 1300-talet...
Det är dock sant att plåt i form av arm eller benskenor var ovanligt fram till början av 1300-talet. På 1200-talet var det nog bara förmögna riddare som hade råd med benskenor.
Frågan är då hur det är i Ereb... Det torde inte föreligga någon stor svårighet att tillverka armskenor om man kan tillverka tunnhjälmar. Frågan är nog egentligen vilken nivå vapenteknologin ligger på. Det är ju vapnen som tvingar rustningsutvecklingen framåt...
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9003
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Jag är inte så insatt i vapen och rustningar förutom en grov historisk överblick, men jag skulle gärna se en slags uppdelning av vilken "nivå" olika länder ligger på när det gäller vapen och rustningar.

Först borde vi dock kanske avklara om det bara är dvärgar som kan smida helrustningar eller om även mycket framstående smeder från andra raser/kulturer kan detta hantverk?

Ett förslag till en mycket enkel uppdelning av Ereb i fyra nivåer:

Nivå 1

Rustningar i skinn och läder, någon enstaka importerad ringbrynja eller hjälm, träsköldar. Vapen i trä, sten och importerat järn.

Barbia
Nargur
Cereval (landsbygden)
Kasenu

Nivå 2

Rustningar av läder och enkla ringbrynjor, hjälmar och sköldar förstärkta med järn. De flesta enklare järnvapen.

Ransard
Cereval (stadsstaterna)
Jorduashur
Palinor (icke-riddare)
Kardien (icke-echter)

Nivå 3

Hela ringbrynjor och enklare plåtrustningsdetaljer, hjälmar och sköldar i järn. Alla järnvapen.

Trakorien
Palinor (riddarna)
Magilre
Kardien (echterna)
Zorakin
Jorpagna
Berendia
Hynsolge (överklassen)
Krun
Nidland

Nivå 4

En "modern" utveckling av nivå 3 fast med lättare och mer "eleganta" vapen. Mer en påbörjad kulturell skillnad än teknologisk. Lättare men dyrare ringbrynjor, inga tunga hjälmar och sköldar. Sablar, värjor, parerdolkar, hällebarder, armborstpistol mm

Caddo
Erebos
Montagor
Felicien

Bara ett utkast till en slags uppdelning, där kanske den sista nivån är mest diskutabel.

Utveckla...!
vije
Erebosisk Köpman
Inlägg: 372
Blev medlem: 2007-03-07 20:46

Inlägg av vije »

Ser utomordentligt bra ut.
Kan inte utveckla alls, bara nicka gillande :wink:

Sänt här är ju väldigt bra för enhetliggörandet av Ereb.

Skulle då förresten dvärgarna vara en egen nivå, parallell eller överstående till 4:an? De borde ju ha framstående vapen, men samtidigt gärna tunga och inte lätta värjeaktiga, eller...?

Klomellien kunde kanske komma med på samma nivå som Magilre, eller kanske en under. Eller borde kanske Trakorien och Magilre åka upp till 4:an?
Bergdahl
Barbisk Hövding
Inlägg: 947
Blev medlem: 2007-01-28 21:40
Ort: Örebro

Inlägg av Bergdahl »

Ser bra ut birkebeineren men en sak som jag funderar på är om det främst syftar på kulturella preferenser eller om det främst gäller tekniskt kunnande? För att ta Montagor t.ex. så kanske inte de har förutsättningarna för att ha byggt ut någon omfattande vapen/rustnings produktion utan importerar sina vapen från säg Felicien.
Sen så funderar jag på hur det funkar tillsammans med de tankar som fördes här på forumet tidigare med speciella centra för vapenproduktion, klingor från Entika, argaldiskt stål osv...
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1758
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor »

en sak som jag funderar på är om det främst syftar på kulturella preferenser eller om det främst gäller tekniskt kunnande?
För mig ser det ut som om kulturspridning i Ereb främst sker i öst-västlig riktning, vilket är väldigt realistiskt med tanke på klimatet. Det verkar dessutom som en sådan spridning har skett i mindre omfattning än i vår värld. I Ereb finns större kulturella skillnader än i Europa helt enkelt.

Det faktum att ett land kör med ringbrynjor, medan ett annat land kör med plåtlameller eller liknande behöver dock inte nödvändigtvis betyda att det är stora skillnader i kvaliteten på metallen som framställs. Vilken rustning man har kan bero på flera saker.

I Ransard används främst stora huggvapen och mot sådana vapen är säkert ringbrynjor ett fullgott skydd, säkert också mot palinoriska riddar som ju också i första hand använder huggvapen (vanliga bredsvärd t.ex.). Detta till trots kan man tänka sig att ransarderna ibland kör med kombinationen ringbrynja och läderharnesk. Mötet med Trakorien kan ha resulterat i att sådana harnesk ibland förstärks med ben eller plåt. Plåt kan de säkert tillverka. En kittel består t.ex. oftast av hopnitade plåtbitar. Plåt minskar dock rörligheten och är sämre om man vill springa omkring med tunga yxor o.dyl...

Min poäng är att utvecklingen inte nödvändigtvis måste ske exakt som på Jorden. Ringbrynjor behöver inte tyda på en så väldigt mycket lägre teknologisk nivå än plåtharnesk. Ringbrynjan är förmodligen det mest fulländade skydd som någonsin uppfunnits, och dessutom är det möjligt att tillverka tätare brynjor som skyddar nästan lika bra som plåt... Att en kultur har utvecklats i riktning mot bättre brynjor istället för att ersätta dem med plåt är i mina ögon inte det minsta orealistiskt.
Användarens profilbild
Peter
Palinorisk dödsriddare
Inlägg: 1454
Blev medlem: 2007-03-01 13:20
Ort: Bryssel

Inlägg av Peter »

Ha! Jag visste att jag skulle hitta något om det här:

" One of the main characteristics of Islamic armor is that, compared to its European counterparts, it is often relatively lighter and less extensive. This fact owes as much to a strategic and tactical preference of most Muslim armies for speed over heavy protection, as to the usually hot climate of regions under Islamic rule. An example is the extensive and continued use of mail armor until well into the nineteenth century, while in western Europe this type of defense had been largely relegated to a secondary position with the development of plate armor at the beginning of the fifteenth century. In Islamic armor, the use of plate was usually confined to helmet, short vambraces (arm defenses) and greaves (lower leg defenses), and, to some extent, reinforcement of the mail shirt."
http://www.metmuseum.org/toah/hd/isaa/hd_isaa.htm

Kanske är det ransardernas räd- och blitzbaserade krigföring som gör att de föredrar ringbrynja framför plåtrustning. Hur som helst: även om de klär sig i ringbrynja rör det sig ju inte om "högmedeltida" hauberker, utan om "senmedeltida" utrustning som matchar plåten kronologiskt.
Bergdahl
Barbisk Hövding
Inlägg: 947
Blev medlem: 2007-01-28 21:40
Ort: Örebro

Inlägg av Bergdahl »

Då kan vi sluta oss till att det lämpligen bör röra sig om kulturella preferenser när det gäller vilka rustningstyper och vapen som främst används i länderna/regionerna, eller? Förutom då om dvärgarna skall vara de enda som kan smida helrustningar, viket jag inte förstår varför så skulle vara fallet. Kanske kan dvärgarna göra de bästa helrustningarna, men att de skulle vara de enda som klarar av det tycker jag verkar lite konstigt.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9003
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Jag tänker också att det huvudsakligen skal vara kulturella skillnader som avgör vilken "nivå" ett land/kultur ligger på, och då sådana inte på något sätt fattas i Ereb är min indelning tänkt som mer än uppdelning i kategorier. Dock ser jag fortsatt skillnader i teknik mellan en nargurisk nomad som ägnar vintrarna till att smida yxor av myrmalm och en berendisk mästersmed specialiserad på beställningsjobb i importerat dvärgstål.

När det gäller dvärgarna så ligger de självklart på den mest avancerade nivån, men jag ser inget måste i att tillverkning av helrustningar skal vara förbehållna endast dvärgarna.

Tror detta system med nivåer skulle fungera bra med de tidligare diskuterade centra för vapenproduktion, så länge dessa placeras i områden med tillsvarande nivå som nivån på vapnen som produceras där.

...men sen undrar jag om de ransardiska griparna orkar bära en ryttare i ringbrynja eller om de faktisk är så stärka att de också själv har brynjor?
JorjanKlykan1973
Felicisk Råttfångare
Inlägg: 3
Blev medlem: 2009-03-02 16:52

Inlägg av JorjanKlykan1973 »

Vapenrockarna har börjat förstärkas med insydda plåtlameller, alt. bärs plåtförstärkta läderharnesk av Visby-typ. Arm och benskenor i metall har så smått börjat användas ovanpå brynjan










--------------------------------
Installera Dator Programvara
Skriv svar