Eldvapen

Övrigt om Ereb Altor
User avatar
Psipo
Cerevalisk Drakryttare
Posts: 827
Joined: 2007-02-14 20:01

Post by Psipo »

Sopodlare wrote:
Psipo wrote:Vi använder eldvapen i vår pågående kampanj i Trakorien. Det är ganska coolt faktiskt! 8)

Jag vill inte med detta lobba för att vi ska införa det, men om man som vi har gjort (både här och där) flyttar fram korresponderande historisk epok till renässans så är det ganska passande.

Jaja, bara så ni vet, det funkar att prova med det. :)
Har ni handeldvapen eller endast stationära vapen? Hur fungerar det speltekniskt?
Musköter, pistoler, kanoner, bomber. Speltekniskt? Ja, du avlossar pistolen med skillen Firearms och sedan slår du en Die of Fate. :)

Vi spelar inte med DoD´s regler och jag vet faktiskt knappt hur de ser ut längre, men där skulle väl vapnet få en skada? Finns väl f.ö i en sinkadus?
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Sinkadus 34.
Sopodlare
Erebosisk Köpman
Posts: 382
Joined: 2007-06-13 20:39
Location: Kallhäll, Järfälla, Stockholm

Post by Sopodlare »

Finns Sinkadus att få tag i online eller liknande? Vet att Kungliga biblioteket har rätt många, men inte alla.
User avatar
jadelotuz
Ransardisk Gripryttare
Posts: 177
Joined: 2008-01-14 16:00
Location: Ed

Steampunk!

Post by jadelotuz »

Angående krutvapen i Ereb Altor 610 eO så tycker jag saken är lätt. Utgå ifrån premissen att det inte existerar, förrutom i unika fall (som därmed hänvisas till Äventyrs objekt). Dvs inget som egentligen finns för folket.

För Ereb Altor är inget krutsammhälle, men jag tycker dock att Alkemister, magiker osv möjligen har principerna relativt klart för sig.

Men krut (Cruta) där emot, eller andra "dunderpulver" å "eldsmörja" osv (som jag har med i vissa av mina äventyr å händelser), kan mycket väl finnas. Det är bara att anta att ingen än så länge har kommit på någon vättig användning av krutet, förrutom häftiga ljusspel å fyrverkerier! dvs används som nöje, eller möjligen medicinskt på någon avkrok (bränna ur sår från onda andar osv).

Sedan tycker jag dock att Krutreglerna från Sinkadus (#34 som jag inte läst), samt de i Krigarens Handbok (å de andra referenser som finns) kan präntas ner för de SL som känner för att implementera det. Som det står i Krigarens handbok "Så är krutvapen ett alternativ för SL, om han vill ha det".

Själv är jag mycket intresserad av "Steampunk fantasy". Älskar den stilen. Men just Ereb 610-620eO blandade jag inte in så mycket "skjutvapen". Jag hade några antydningar om att Dvärgar hade uppfinningar som kunde spränga berg, å stålrör som kunde spränga sönder objekt på långt avstånd. (dynamit-kubbar å kanoner), men inget som någon någonsin snubblade över.

Däremot gjorde jag en kampanj senare, där jag "förflyttade" världen ca 300 år fram i tiden, för att få en mer krutvänlig å trolig tid att utveckla krut för, dvs runt 910 eO. Vapnerna som fanns var då de som står i Krigarens handbok, mer eller mindre. Å det går juh helt ok som SL :)
".. de är klokt att vara eftertänksam före ..."
Iannecka Tarosaudi
Felicisk Råttfångare
Posts: 3
Joined: 2007-07-23 11:29
Location: Malmö

Cruta.

Post by Iannecka Tarosaudi »

Ponera att Rektus Eldmagiker hyrs in av valfri sida i ett mindre krig...
Denne lägger x-antal effektgrader på att nå motståndarsidans crutaförråd med en ELD. Platsen för denna har avslöjats av spioner. Och en lagom stor kikare ger magikern möjligheten att se vad denne siktar på.

Ka-Boom!

Cruta för 5 000 gm borta och ditt läger totalförstört...

Magiker hatar väl ändå cruta?

F.
Död åt Femhusrådet.
User avatar
gtjorgo
Barbisk Hövding
Posts: 1061
Joined: 2008-05-24 12:54
Location: stockholm

Post by gtjorgo »

Kina och Korea upfann ju krutet tidigt (typ 400tal?) men lyckades ändå i stort inte göra något lyckat av det fram tills portugiserna seglade dit 1100 år senare. Mötena med moghulerna från afghanistan/indien innebar inget större kunskapsutbyte...
De ostasiatiska länderna använde krutet för fyrverkerier (visserligen fina) och till att skjuta sten samt träspjut med (dålig träffchans) men ingen vidare militär teknologi. Och detta som sagt trots 1100 års vetskap om krutet.

om vi låter några få kulturer i ereb kunna delar (ytterst marginella....typ väldigt osäkra sprängings alster) av krutets verkan betyder det med andra ord inte automatiskt att det gamla sättet att strida/tänka militärteoretiskt skulle ändras. Kina och Korea är bra exempel på det. Att ge dem tillgång till musköt samt dynamit (1800tals påhitt) vore, enligt mig, att destabilisera ereb
Korpen
Felicisk Råttfångare
Posts: 6
Joined: 2010-12-06 16:46

Post by Korpen »

Med risk att ses som en dödgrävare bland gamla trådar.

Jag tycker definitivt att krut och krutvapen har en plats i Ereb, så länge man håller dem på ungefär samma teknologiska nivå som altor generellt verkar ha (dvs. som jag ser ungefär andra halvan av 1400-talet). Det innebär att vi inte pratar om flintlåsvapen och gjutjärnskanoner modell 1800-tal, utan om handkanoner, hakebössor, tidiga arkebuser och framför allt en uppsjö av olika festliga kanoner och bombarder.

Man ska komma ihåg att om man använder Europas utveckling som riktlinje så började krutvapen användas under 1300-talet, fick betydelse till havs och för belägringar under 1400-talet, blev centrala under slutet av 1500-talet, dominerande under 1600-talet, oersättliga under 1700-talet och oövervinnerliga från mitten av 1800-talet. Om man håller sig till en teknologisk nivå motsvarande sent 1400-tal så innebär det luntlås är en ganska ny uppfinning, flintlås existerar inte och de första hjullåsen kanske precis har uppfunnits.

Till havs så är vid den här perioden galärer de stora vinnarna med kanoner, för det stärker deras offensiva förmåga genom att ge dem möjlighet att skjuta sönder svårbordade fartyg, och att bättre kunna understödja amfibieoperationer.
Segelfartyg påverkas mindre då de har svårare att bära kraftigare kanoner och genom att det till skillnad från galärer i praktiken var omöjligt att ladda om större pjäser under strid (större pjäser laddades i regel om från utsidan, vilket i praktiken var självmord när det fanns fientliga fartyg i närheten).

Jag tycker argumentet att krutvapen på något sätt skulle stå i någon speciell konflikt med användandet av magi är minst sagt märkligt, krut ger inga magiska förmågor eller kapacitet att göra saker som inte kan göras på andra sätt. Dessutom så hur många magiker spenderar år av studier för att vara levande fältartilleri?

I regel så kommer krutvapen inte vara något som egentligen påverkar den genomsnittlige rollfiguren, de är helt enkelt inte speciellt lämpade som äventyrarvapen eftersom de inte gärna kan bäras laddade, man måste ha lunta igång, de skapar rök som kan vara jobbig inomhus och har ganska kort effektiv räckvidd om man ens träffar då de är svårskjutna.
Om man bortser från artilleri (där krutvapen är löjligt mkt effektivare än kastmaskiner) så slog krutvapen igenom historiskt mest på grund av att de var billiga. En handkanon/hakebössa krävde ingen specialiserad arbetskraft alls, så gott som varje bysmed kunde göra en. Det leder till att en man med krutvapen har kanske 2/3 av effektiviteten av en man med armborst, men kostar bara 1/10 så mkt att utrusta.

Så varför krutvapen i Ereb? För de första tycker jag att de passar in i den allmänt senmedeltida miljön, för att de gör sjökriget mer spännande, och för att de är väldigt stämningsskapande.
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Ja, lite dödgrävande eftersom de som skrivit i tråden tycks rörande överens om krutvapens icke-vara. Det beslutet är fattat anser jag.

Men som diskussion kring hur de kan smältas in för de som så vill tycker jag ändå tråden kan finnas kvar, eller så delas den och fortsätter under regler?
User avatar
Brior
Fårodlare
Posts: 479
Joined: 2007-01-27 15:34
Location: Uppsala
Contact:

Post by Brior »

Korpen wrote: Jag tycker definitivt att krut och krutvapen har en plats i Ereb, så länge man håller dem på ungefär samma teknologiska nivå som altor generellt verkar ha (dvs. som jag ser ungefär andra halvan av 1400-talet).
Jag överväger allvarligt att införa något krutvapen i de senare delarna av konfluxserien (romanerna vill säga). Man sprängde ju saker redan i Svavelvinter så varför inte. Då blir det emellertid teknologi på experimentstadiet, förmodligen med återkommande missöden som följd. Man har absolut inte hunnit formera trupper med eldvapen eller konstruera något för flottan utan jag tänker mig en grov landkanon fylld med skrot eller dylikt. Vi får se. I "Slaktare små" investerar Praanz da Kaelve i ett spritdestilleri med baktanken att man kunde försöka börja sälja spriten som dryck. Han har märkt att crutadrängarna berusar sig för att bättre stå ut med farorna i arbetet där spriten används för att fukta råcruta. Den som läser om Brännvinets historia på Wikipedia ser att det gick till just på detta sätt i Sverige mot slutet av 1400-talet.
Korpen wrote: Jag tycker argumentet att krutvapen på något sätt skulle stå i någon speciell konflikt med användandet av magi är minst sagt märkligt, krut ger inga magiska förmågor eller kapacitet att göra saker som inte kan göras på andra sätt. Dessutom så hur många magiker spenderar år av studier för att vara levande fältartilleri?
I min version av världen är trollkarlarna mot cruta därför att de inte vill sammanblandas med den farliga hanteringen, men något annat hinder finns inte.
Post Reply