Magi

Övrigt om Ereb Altor
birkebeineren
Admin
Inlägg: 6966
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2012-05-03 20:44

Brior skrev:diFolternas grundtro

Alkemikerna i diFolternas gille tror att världen är uppbyggd av* vatten (lugn), salt (stabilitet - jord), svavel (eldfängdhet - eld) och kvicksilver (flyktighet - luft).

Grundelementen är kopplade till såväl fysiska substanser, temperament, abstrakta företeelser, historiska händelser m.m. Rena former av såväl konkreta som abstrakta företeelser kallas essenser och mycket av diFolternas tid går åt till att framställa dessa essenser. vilka genom sin renhet besitter maximal kraft och i sin tur går att kombinera till renast möjliga kombinationer. En perfekt människa består av en balanserad blandning av essenser för olika karaktärsdrag, kroppsvätskor etc. Sjukdomar, karaktärsfel, hungersnöd etc uppkommer genom imbalans och orenhet.

Enligt diFolterna kan sann renhet endast uppkomma genom lidande. Exempelvis framträder järnet när malmen pinas i eld medan människan ska renas genom prövningar och försakelse. Folket renas genom det klassiska dramat med sedelärande intriger.

* notera hur väl grundelementen stämmer med vad som finns på Marjura, Vad kan väl alkemisterna dra för slutsatser av detta ...? Indelningen är dock inte påhittad av mig utan kommer från Paracelsus.
Dessa tankar kan kanske knytas till hur Alkemin är byggd upp i Ereb generellt? Vi vet att Trakorien har goda kontakter med Caddo vilket är ell land framstående innom både parfymkonst och alkemi så kanske teorierna har haft gemensamt utbyte? diFolterna är måhända lite mer extrema än vad dalkerna och övriga erebier men mycket är lik?

Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2012-05-08 00:52

Caddos alkemister (och parfymtillverkare) kan mycket väl ha snappat upp diFolternas idéer. Idén om renhet kan nog verka särskilt intressant för dalkerna.

Om vi tar exemplet med Solandarna så anser dalkerna att dessa andars existens i Caddo hänger på den dalkiska trons hängivenhet till Odos ord. Renheten i dalkernas tro om man så vill. Detta yttrar sig exempelvis genom att INTE tillåta någon form av magiutövande på ön.

De dalkiska alkemisterna delar denna tro och anser inte att deras verksamhet står i strid den sanna lysnade vägen. De anser inte att de utövar någon magi. De nyttjar enbart verksamma ämnen i olika föremål och ämnen. Kanske försöker de även använda sig av solandar i sina alkemiska processer. Som katalysatorer eller liknande.

Solandarna är enligt den dalkiska tron själva beviset och resultatet för att dalkernas tro är den sanna...och om man så vill den rena lysande vägen. Kan man integrera solandar i alkemiska processer låter man dessa ljusets och renhetens andar även verka renande på den alkemiska slutprodukten. Och genom att rena produkten får ett högvärdigare slutresultat....precis som elden genom sin renande hetta får järnet eller kopparen att framträda ur malm och rödjord. Hmm...detta blev kanske lite för förvirrat?

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6966
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2012-05-09 19:00

Tror jag förstår vad du menar och tycker det låter mycket interessant. :) Solandarna är en av de saker som gör LV speciell och som är med på att skilja religionen från att vara en kopia av vår världs medeltida kyrka. Om alkemin (åtminstonde på Caddo) kan vara med på att förstärka detta tycker jag det vore bra.

Känner också nu att jag måste läsa om vad som står om solandar i wikin...

Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2012-05-11 13:14

Skulle det plötsligt dyka upp indikationer (historiska dokument etc) på att solandarna funnits på Caddo redan före Odos födelse och LV:s skapande så kan det vara omskakande för den dalkiska LV trovärdighet så man framhäver just dessa andars existens som ett av bevisen för att den dalkiska formen av LV är den enda rätta.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6966
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Maginoder

Inlägg av birkebeineren » 2019-07-08 12:12

Vilka kända maginoder omtalas i källorna?

*Tannatopol utanför Krilloan
*Den försvunna (!) staden Densel från Nidland- modulen
*?

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2038
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Magi

Inlägg av Fafnir » 2019-07-09 12:45

Fanns det inte några nämna i ea? Kampanjboken tror jag. Tom en karta?
Svarta kitteln i sinkadus var väl inte platsbestämd vad jag minns.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

Skriv svar