Chockande nyheter

Ereb Altors övergripande historia
Mikael
Admin
Inlägg: 5065
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Chockande nyheter

Inlägg av Mikael » 2007-03-11 22:45

Terra Oros/Brandika, halvön mellan Zorakin och Jorpagna. Domineras 610 av en hallängdsmannafederation med en kung. Halvöns kust är till 90 % höga vita klippor (tänk Dover) och har därför näst intill ingen fiskande befolkning. På östkusten ligger en hamnstad som en gång var Brandikas huvudstad. Nu nyttjas staden för att sälja halvöns exportprodukter: vin, fruktsprit, ulltextilier, mattor, rökblad. Inlandet är inte mycket för spannmålsproduktion, men domineras av rullande kullar perfekta för fåruppfödning, frukt och vinodlingar, samt Erebs största och bästa rökbladsodlingar. Landet har några mindra vattendrag som avvattnar halvön vilket blir till vackra höga vattenfall när vattnet kastar sig ut i havet från de vita klipporna.

Nedanstående text har utgått, men finns kvar för Cronopiaspelare som vill ha en krok i Ereb.
De Hängivna i Ereb
Historia: År 734 f.O. Begav sig en mäktig Jorisk militär expedition, en av de två legioner som de senaste tre åren kuvat och krossat Efaros krigiska stammar, till Sombatze. Efaros erövrare General Belisarion hade sänt denna del av sin armé för att etablera fredliga avtal med omkring liggande länder. (Detta var i slutet av Kejsarinnan Zenobias regeringstid, och den visa kvinnan hade beordrat Efaros erövring, liksom styrkedemonstrationen mot Solunas länder.) Expeditionen leddes av fältherren Domion, en makt och äregirig krigare, men en mycket skicklig sådan. Redan nu suktade han efter Belisarions nyvunna makt som ståthållare över Efaro. Hans intriger var spunna, men inte klara. När Domion hade fått de lukrativa gäld och handels avtal som jorerna kom för, tog han sin legion och marcherade söderut till bergen och gränsen mot Traxilme. Där slog han läger en tid vid Glashavets azurfärgade vatten. När de varit på platsen i två månader, med flera besök från Traxilmes ökenherrar, kom en svartklädd profet ned från en grotta i bergen. Han fick audiens hos Domion och de talades vid i dagar innan trollkarlen slutligen kom ut ur fältherrens tält och gick upp i bergen igen. Dagen efter bröt Legionen upp och marscherade västerut, följde bergen och vidare genom de glesare delarna av djungeln mot Thelgul som var planerat från början. Legionernas mäktiga trupp samt en ny aura kring dem, skrämde även Siet-Krakherna från att anfalla dem. Via Thelgul och fler lukrativa fredsavtal, återvände Domion och hans legion till Efaro år 732 f.O. Två år senare mördas Belisarion av sin egen livvakt, och Domion väljs av sina mannar att bli ny ståthållare och general. Hans legionärer kallar sig nu de Hängivna och dyrkar guden Karon. När Domion nu uppnått detta siktade han ännu högre, Kejsar titeln. Men så länge Zenobia sitter på tronen vågar han inget göra.

The true story: Vem var trollkarlen? Hans namn var Karon-El och han var en gång mäktig trollkarl från Yndar. Han hade på Yndar varit med om att utveckla de mörka skolor av Magi som utvecklades där. En dag hade Karon-El en uppenbarelse av Karon den mörka tvillingen. Karon använde sig av drömmar och sina tjänare bland halvgudarna för att meddela sitt budskap från sitt fängelse. Karon-El tog sig sitt namn och påbörjade att missionera Karons lära. De första Hängivna skapades på det västra halvklotet dit Kalebs vaksamma blickar inte var riktade. Herre över största delen av Yndar var den mäktige trollkarlen Margyl (sedemera Vicotnik). Margyl såg inte med blida ögon på vad Karon-El hade skapat. Men han uppskattade den ordning och disciplin han tvingat sina anhängare de Hängivna att följa. När Margyl fick veta att Karon låg bakom vredgades han. Karon skulle inte få ta över hans rike, inte heller få tillräckligt med anhängare för att bli fri och verkligen utgöra ett hot. Margyl tog därför och berövade Karon-El all hans magiska krafter och berövade honom synen. Sedan satte han honom i en liten båt som han lät driva ut över Glashavet. Margyl tog nu och omvandlade de Hängivnas kult av Karon till en kult av sig själv. Utan Karon-El´s ledning blev de rådvilla och tog villigt emot Margyls ledarskap och nya lära. Karons första Hängivna hade förlorat. Hundra år senare straffades Margyl för sin strävan mot gudarna, och kulten dog helt.
Karon-El drev i flera år utan att någonsin stöta på land tills han till sist grundstötte på Solunas kust. Det enda han fått med sig var en kopia på sin bok Guld Evangeliet, Karons lära. Karon-El fann en enslig grotta där han bosatte sig. Även om hans magiska krafter var slut kunde han inte åldras och behövde heller inte äta. Så ensam bodde han i sin grotta i ca 300 år. Han undvek ensamma fiskare och enstaka herdar som vandrade i närheten av hans grotta. Så en dag årsskiftet 734/733 f.O. fick han en uppenbarelse om sin död, och sin vidare mission vid Karons sida på det Östra halvklotet. Karon-El var dock inte villig att ge sig utan en sista chans på att omvända Västra halvklotet till läran. Ödet hade sänt honom det verktyg han behövde när fältherren Domion med sin mäktiga legion av det Joriska Imperiet anlände till hans trakter och slog läger. Han besökte Domion i hans tält och övertygade Domion om lärans fördelar. Han lyckades dock inte omvända Domion till läran, men fältherren tillät trollkarlen att följa med på expeditionen och omvända så många han kunde bland soldaterna. Legionärerna blev lätta byten för den nyvunna glimt av kraft som Karon-El funnit i att åter få missionera. Innan trupperna återvänt till Efaro var de alla Hängivna, präster hade utbildats bland dem och Karon-Els tid hade kommit. Han tog farväl av sina präster och satte sig i en liten båt och seglade från Thelguls kust med säker hand rakt mot Geardons gap där han mötte sin död och sin herre Karon. Karon-El har en viktig plats vid Karons sida i De Hängivnas korståg över det Östra halvklotet. Men det är en helt annan historia.
Senast redigerad av 5 Mikael, redigerad totalt 2007 gång.

Användarvisningsbild
Gunther
Admin
Inlägg: 633
Blev medlem: 2007-01-28 13:08
Ort: Umeå
Kontakt:

Inlägg av Gunther » 2007-03-11 23:21

samt Erebs största och bästa pipgräsodlingar
Om vi ska försöka frångå hoberna lite mer (som vad jag förstår är vår framdiskuterade uppfattning), så kanske vi ska modda detta lite? Annars verkar det bra vid en första översyn.

Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2513
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe » 2007-03-11 23:30

Hmm....

Zenobia: Conans fru och drottning i "Conan"
Karon: Färjekarlen som tog de döda över Styx
Kaleb: Karaktär i bibeln har jag för mig

Ser gärna att namnen ändras eller moddas.
Annars var det intressant läsning. Är historien om Margyl (Vicotnik) baserat på officielt material i denna text?

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor » 2007-03-11 23:46

Vet inte riktigt om jag gillar idén med att ha med hängivna i Ereb... Skulle man isf inte kunna ha detta som extramaterial/Ereb-Chronopia-crossover-artikel?

Mikael
Admin
Inlägg: 5065
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Gamla namn

Inlägg av Mikael » 2007-03-12 08:36

Spelknepe skrev:Hmm....

Zenobia: Conans fru och drottning i "Conan"
Karon: Färjekarlen som tog de döda över Styx
Kaleb: Karaktär i bibeln har jag för mig

Ser gärna att namnen ändras eller moddas.
Annars var det intressant läsning. Är historien om Margyl (Vicotnik) baserat på officielt material i denna text?
Zenobia och Karon är ur officiellt material. (Zenobia är föresten en riktig historisk figur liksom många andra i ÄS material). Att Vicotnik kallades Margyl osv kommer ur Nidland/Nidländska reningen har jag för mig. Bitarna om de Hängivna på Yndar är självfallet eget påhitt.
Senast redigerad av 1 Mikael, redigerad totalt 2007 gånger.

Mikael
Admin
Inlägg: 5065
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

De Hängivna

Inlägg av Mikael » 2007-03-12 08:38

Adragoor skrev:Vet inte riktigt om jag gillar idén med att ha med hängivna i Ereb... Skulle man isf inte kunna ha detta som extramaterial/Ereb-Chronopia-crossover-artikel?
Jag vet att det är svårt att svälja de Hängivna i Ereb. Blir det lättare om jag helt enkelt ändrar detaljerna så att det blir en annan svartkonstreligion?

Mikael
Admin
Inlägg: 5065
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Hoberna

Inlägg av Mikael » 2007-03-12 09:03

Gunther skrev:
samt Erebs största och bästa pipgräsodlingar
Om vi ska försöka frångå hoberna lite mer (som vad jag förstår är vår framdiskuterade uppfattning), så kanske vi ska modda detta lite? Annars verkar det bra vid en första översyn.
Vad säger du? Har vi skurit bort hoberna, eller skall Erebs halvlängdsmän bara inte ge associationer till tolkiens hober? Går väl att ordna, (Hobsala blir alltså inte huvudstad :wink: ) men personligen tycker jag det är associationerna mellan Ereb och annat som spelarna känner till som gör det hela lättare att känna för. Joduashur=vikingar, Imperium Joorpagnum=Rom, Krun=Bysans, månskäror i öster, riddare i väster, m.m.

Pipgräs utgår, istället pipblad?
Senast redigerad av 1 Mikael, redigerad totalt 2007 gånger.

Användarvisningsbild
Psipo
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 827
Blev medlem: 2007-02-14 20:01

Inlägg av Psipo » 2007-03-12 09:14

Rent spontant ser jag inget besvärligt med något av detta. Att jag inte gillar Chronopia och tycker att allt som har med den världen inte hör till Ereb behöver ju inte vara sant.

Jag hade hellre sett att något Erebskt hade utvecklats men, men...

Halvlängdsmännen gillar jag!

Användarvisningsbild
Peter
Palinorisk dödsriddare
Inlägg: 1429
Blev medlem: 2007-03-01 13:20
Ort: Bryssel

Inlägg av Peter » 2007-03-12 10:55

Belisarius var en bysantisk general som utmärkte sig mot vandalerna, Zenobia var härskare av det palmyrenska rike som gjorde sig självständigt från Rom under slutet av tvåhundratalet e.kr och Karon är ju färjkarlen. Att alla dessa återfinns i ÄS eget material är ganska typiskt, och jag ser inga problem med det, om inte möjligen Belisarius är lite magstarkt.

Zenobia är ju, som Spelknepe anmärker, fantasyallmängods. Om hon är Conans fru måste det dock vara från en pastisch, antar jag?

Användarvisningsbild
Gunther
Admin
Inlägg: 633
Blev medlem: 2007-01-28 13:08
Ort: Umeå
Kontakt:

Inlägg av Gunther » 2007-03-12 12:12

Jag vet att det är svårt att svälja de Hängivna i Ereb. Blir det lättare om jag helt enkelt ändrar detaljerna så att det blir en annan svartkonstreligion?
Svartpräster av den typ som kan ses i Enhörningshornet?

Mikael
Admin
Inlägg: 5065
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Svartpräster

Inlägg av Mikael » 2007-03-12 13:27

Gunther skrev:
Jag vet att det är svårt att svälja de Hängivna i Ereb. Blir det lättare om jag helt enkelt ändrar detaljerna så att det blir en annan svartkonstreligion?
Svartpräster av den typ som kan ses i Enhörningshornet?
De svartprästerna tillhör Zeeris och de Unga Gudarna, men inget säger iofs att inte dessa dyrkades redan på Imperiets tid? Önskas det? Skall fundera?

Mikael
Admin
Inlägg: 5065
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2007-03-12 13:58

Peter skrev:Belisarius var en bysantisk general som utmärkte sig mot vandalerna, Zenobia var härskare av det palmyrenska rike som gjorde sig självständigt från Rom under slutet av tvåhundratalet e.kr och Karon är ju färjkarlen. Att alla dessa återfinns i ÄS eget material är ganska typiskt, och jag ser inga problem med det, om inte möjligen Belisarius är lite magstarkt.

Zenobia är ju, som Spelknepe anmärker, fantasyallmängods. Om hon är Conans fru måste det dock vara från en pastisch, antar jag?
Avslöja nu inte alla historiska namn som Anders Blixt och jag gillar att använda. De finns där, och finns de dessutom i fantasy literaturen beror det på att författarna sökt namn på samma sätt. Se på Tolkien tex, kryllar av namn från Eddan pärm till pärm. Självklart bör man undvika för starkt laddade namn som Conan, Elrik och Gandalf. (Ja även om Gandalf är ur Eddan.)

Yokohama
Trakorisk Svavelskeppare
Inlägg: 19
Blev medlem: 2007-04-01 08:37
Ort: Umeå

Inlägg av Yokohama » 2007-04-02 17:36

Mer om namn.
Okej att Nyjorin ska ligga nära svenskan för enkelhetens skull men varför inte använda lite mer exotiska namn än typiska skandinaviska. Låt oss blanda lite, Jorin måste väl ha influerats av andra språk från exempelvis Efaro, Narguri, Alver, Dvärgar, Krun, Morälvdyn under de xxxx åren som språket funnits?

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor » 2007-04-02 17:46

Mer om namn.
Okej att Nyjorin ska ligga nära svenskan för enkelhetens skull men varför inte använda lite mer exotiska namn än typiska skandinaviska. Låt oss blanda lite, Jorin måste väl ha influerats av andra språk från exempelvis Efaro, Narguri, Alver, Dvärgar, Krun, Morälvdyn under de xxxx åren som språket funnits?
Som jag har skrivit i språktråden... Jori representeras av svenska, men är eg. helt annorlunda. Relativt snart kommer det en liten text om jori, vilka lånord som finns från andra språk, hur olika platsnamn o.dyl. "egentligen" låter, samt hur de olika jori-dialekterna skiljer sig från varandra...

LoveFiction
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 96
Blev medlem: 2010-12-15 19:16
Ort: Uppsala

Halvlängdsmän och Hängivna

Inlägg av LoveFiction » 2010-12-16 16:38

Mina egna lösningar är som följer.

För att få bort så mycket som möjligt av Hober från Halvlängdsmännen har jag gett dem 'normala' fötter (med tillhörande skodon), men 'normallängd' i vuxen ålder på ungefär jämna metern.
Med längsta kända individerna på 124 cm.

De Hängivna.
Trots att det är från Altors baksida (nedre ryggslutet? ;-p), så måste jag säga att jag älskar deras rena enkelhet och kapacitet.
Med ett sådant mål som "Altor för enbart människor", men ändå tillåta alla att hjälpa till på vägen, korrumption i alla samhällsskikt och av alla raser, yrken, arbeten och sorter, så blir de en fantastiskt effektiv apparat. Det vore besynnerligt om inte åtminstone några av dem tagit sig till Ereb snarare.

Sedan använder jag i och för sig även en renare version av stadstroll, en kombinerad version av högmän och högländare (allt material från båda), samt gobliner (dock närmare Azeroths version). ^^

Skriv svar