Avväpna

Övriga diskussioner som rör regler
Post Reply
Khamul
Jordakisk Bärsärk
Posts: 37
Joined: 2009-03-12 17:49

Avväpna

Post by Khamul »

fråga ang Avväpna:

Tycker inte att STY + FV låter som en bra idé, det blir för bra, varför skulle man inte alltid använda sig av avväpna?

Tänk er en människa med STY 18 och en som har STY 10 med avväpna 13

han slår ju svärdet ur handen på denna urstarka människa i stort sätt varje gång (han skall slå under 5 för att lyckas)

finns det altenativa regler eller kan man omvandla 13 till B-FV 3? är det någon som har idéer om detta...

En annan fråga...angående handlingar i strid, det står att om man tex bara har ett svärd, att man bara kan göra en attack ELLER en parering, borde man inte ha en offensiv handling och en defensive handling? en SR är ju ändå 5 sekunder.

//Khamul, Berendisk råttman :D
User avatar
Rickard
Hynsolgisk Shaman
Posts: 477
Joined: 2007-02-06 00:42
Location: Malmö
Contact:

Re: Avväpna

Post by Rickard »

Khamul wrote:han slår ju svärdet ur handen på denna urstarka människa i stort sätt varje gång (han skall slå under 5 för att lyckas)
Jag tror knappast att man slår vapnet ur handen på någon annan. Man använder tekniker för att bryta loss vapnet eller för att få den andre att tappa vapnet.
finns det altenativa regler eller kan man omvandla 13 till B-FV 3? är det någon som har idéer om detta...
Använd enbart färdighetsvärdet. Styrka har inte så mycket med avväpning att göra.
En annan fråga...angående handlingar i strid, det står att om man tex bara har ett svärd, att man bara kan göra en attack ELLER en parering, borde man inte ha en offensiv handling och en defensive handling? en SR är ju ändå 5 sekunder.
En förklaring på tidsmängden är att man cirklar runt varandra för att hitta öppningar till attacker eller att man faktiskt gör flera attacker, men att det endast är ett anfall som eventuellt träffar.

Jag brukade köra med att man kunde dela sitt färdighetsvärde för att få två attacker. Hade men 15 så kunde man exempelvis parera med 8 och anfalla med 7 eller anfalla tre gånger med 5, 5, 5. Man var tvungen att ha dela värdet rättvist och man kunde maximalt få lika många handlingar som baschansen för Smidighet. En smidigare lösning hade nog varit att istället få -5 på alla handlingar utöver den första per extra handling. Hugger man exempelvis tre gånger så får man -10. Då hade man sluppit den där "Du får maximalt ha CCC antal handlingar"-regeln.
Ni har en spelvärld, men har ni ett regelsystem?
Matiné (läs reglerna)
Khamul
Jordakisk Bärsärk
Posts: 37
Joined: 2009-03-12 17:49

Post by Khamul »

aah...kanon Rickard Tackar, självklart kan man ju bara använda sej av färdighetsvärdet i Avväpna.

Ang handlingarna jättebra tips också, tack!

//Khamul, Berendisk råttman
carlaronsson
Jordakisk Bärsärk
Posts: 35
Joined: 2011-07-26 14:46

Post by carlaronsson »

Tycker inte grundregeln är för bra.

1 man måste lyckas med anfall OCH avväpna.

2 kan pareras.

Man måste alltså ha flyt med tre slag för att lyckas.
Ignatius Loyoda - Dalkisk Inkvisitor
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Posts: 1634
Joined: 2007-05-10 00:12
Location: Stockholm

Post by Fraxinus »

Tja....ser man till hur värjfäktning fungerar blir det något sådant här:

Man gör ett anfall..motståndaren parerar och försöker samtidigt binda klingan inför sitt eget motanfall....man tar sig ur bindningen och riposterar (motanfaller) direkt alternativt svarar med en egen bindning för att förbättra utgångsläget i sitt förnyade anfall....motståndaren backar för att vinna tid och komma ur bindningen osv.

Men det är inte riktigt så att man tänker...aha..nu ska jag använda min avväpningsteknik....man kan göra så men då gäller det att man inte "låser" sitt sinne vid den tekniken för om motståndaren inte är så medgörlig utan gör något oväntat så kommer man själv ur rytm och hamnar på efterkälken.

Och det här gäller såväl sportvärja som rapier. Den stora skillnaden mellan de båda vapnen är att i sportvärja rör sig fäktarna framåt och bakåt och de tenderar idag att vara mer aggressiva i sitt anfallsmönster (först stöt vinner=mindre tanke på försvar när man anfaller )- i rapierfäktning sker fäktningen lite långsammare med lite större rörelser och fäktarna rör sig mer i cirklar.

I långsvärdsfäktning rör sig fäktarna mer omväxlande. Vapnet för man gärna i två händer även om vapnet är lätt nog att använda med en hand. Rörelserna med vapnet skiftar. Ofta är de cirkulära med omväxlande hugg och försvar för att titt som tätt ta en mer direkt och "rak" rörelse som ofta avslutas med stöt....grovt förenklat (och svårvisualiserat).

Rekommenderar följande länkar

http://www.youtube.com/watch?v=HC5FIyfI ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=-TzdtyMC ... re=related
Post Reply