Soltåg

Information om religionerna och dess utbredning
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7240
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Även om de den dalkiska exarken och hans prästerskap inte skulle villja egagera sig i soltåg så kanske Caddos Riksråd skickar ut soldater? Oavsett så finns ju de fria dalkiska legostyrkerna att rekrytera sig vart de vill utan att varken prästerskapet eller exarken lägger sig i (eller?).
pegasus
Ransardisk Gripryttare
Inlägg: 201
Blev medlem: 2008-08-03 16:02
Ort: Stockholm

Inlägg av pegasus »

Om det hade varit jag som hade satt ihop soltåget så hade jag inte satt en ledare då styrkorna består av många olika härar som vart och en leds av sina ledare och ledarskapet består av ett krigsråd där strategin gemensamt bestäms. Här finns givetvis kung Valien och kung Vidar men flera andra ledare inklusive deras mäktigaste vasaller som kan vara mer eller mindre självständiga då soltåg infaller inte under rustplikten. Magilre bör även vara representerad av deras kung (kommer inte ihåg vad han heter) och flera mäktiga adelsmän, solriddarnas stormästare och en bontisal eller kerigass måste finnas. Dalkiska och jorpagniska legosoldater finns likaså säkerligen med i hären och eftersom riksrådet inte beslutar om utriksepolitiken för enskilda kantoner så handelsstäderna enskilt beslutat om att skicka stöd till soltåget eller så kan det stödjas av hela Caddo och dalkiska kyrkan. Överbefälen under hären roterar troligtvis mellan de olika ledarna eller så kan de välja en om de gemensamt går med på detta vilket jag dock inte tycker är särskilt sannolikt då det bör finnas mycket stolthet och konflikter mellan olika ledarna. Givetvis har var och en av ledarna en erfaren krigare som rådgivare om han själv inte är en framstående krigare.

Oavsett vilket så soltåget en tillfällig allians av diverse styrkor vars största utmaning för deras ledare är att hålla ihop denna men så länge det finns ett klart gemensamt mål som är viktiga för alla deltagare så bör större delen av hären hållla ihop.

Det var min uppfattning om soltågs bakgrund.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

I det äventyr som jag spelade så deltog inte Caddo som land i den Aidniska alliansen. Däremot fanns det dalkiska legosoldater i den aidniska armèen. Inte heller deltog Felicierna i den Aidniska alliansen. Båda dessa länder bevakade sina egna intressen i södra Nidland.

Magillre hade visserligen skickat några mindre enheter för att bistå alliansen men de var mest fokuserade på oroligheter mellan Ransard/Trakorien och Ransard/Palinor.

Jorpagna deltog med en stor armè och var representerad i "staben", troligen av Jorpagnas kungen/kejsaren samt någon/några av de viktigaste (mäktigaste) jorpagniska furstarna. Likaså fanns det en del Berendier med i hären och i staben men huvuddelen av det som fanns kvar av den kungliga berendiska hären befann sig i södra Berendien avskuren från den Aidnisk-jorpagniska hären av den nidländska armè som avdelats att förfölja Berendierna. Berendiernas huvudstyrka förenades med den Aidniska alliansen först vid slaget vid Atrema efter en makalös uppmarsch där man överraskande dök upp nästan i ryggen på Nidländarna. Huvuddelen av hären som mötte Nidländarna i östra Jorpagna bestod således av Zorakier, Kardier och Jorpagnier.

Detta scenario är givetvis inget facit utan bygger på bakgrundsinformation i en kampanj som jag har spelat.

Det blev aldrig uttryckligt sagt huruvida LV hade förklarat Soltåg mot Nidländarna man jag förutsätter så här i efterhand att man gjort det.

Sannolikt (men inte heller helt klargjort i kampanjen) bestod inledningsvis den sammanslagna aidnisk-jorpagniska hären i östra Jorpagna av 60000-80000 riddare och rytteri, 80000-100000 infanteri av blandad kvalitet samt ca 10000 bågskyttar. Dessutom fanns det även ingenjörer (eller sappörer) som byggde kastmaskiner.

Och som jag skrivit tidigare så är det inte "en" ledare. Utan flera (flera kungar - kungligheter). Men för att inte röra till alltför mycket i beslutsfattande (motstridiga viljor, rivalitet i ledarskiktet a la Lätta brigadens anfall under slaget vid Balaklava etc) så placerar man en person "med övergripande ansvar för strategiskoperativa frågor" - en "rådgivare" åt de kungliga som har sista ordet innan krigsrådet (kungar och furstar) bestämmer sig
pegasus
Ransardisk Gripryttare
Inlägg: 201
Blev medlem: 2008-08-03 16:02
Ort: Stockholm

Inlägg av pegasus »

Jag hade för mig att det var zorakier, kardier och magiller men jag erkänner villigt att det var ett tag sen jag tittade på nidländska reningen. Troligtvis förväxlade jag Magilre och Jorpagna men Magilre har enligt min meningen en stor potential på att mönstra krigare och krigsskepp. Enligt Magilre har jag för mig att de nämnar krig mot Klomellien och Trakorien men inte Ransard och eftersom Trakorien verker vara tämligen passiva så skulle jag ändå skicka en stark här från Magrilre då Vicotnik måste verka vara ett större hot. Håller med om Caddo inte skulle vara med som land men enskilda handelshus och makthavare på Caddo skulle säkerligen liksom sina motsvarigheter i Erebos på något sätt infoga sig i krigståget mot Vicotnik då det hotar deras intressen i Berendien och resten Ereb. Personligen har jag åsikten om Caddo och Erebos nästan inte gör någonting som land.

När det gäller härens krigsherre så håller jag med om att det skulle vara önskvärt att ha en sådan person. Problemet skulle vara att enas om en sådan person då det bör ha varit ett mycket prestigefylld position och många som ville ha dem. Men om ledarna kunde enas om någon sådan person så jag inget problem med det.

En annan sak vore att en sådan stor här och det är en mycket stor här skulle skapa enorma logistik problem och det måste ha varit nödvändigt med en stor flotta för att hålla så många krigare med mat. Det är väl troligt att krigarna utgör endast en del av hären.

Erkänner villigt att detta inte något som är skrivet i sten utan bara spontana tankar jag har angående ämnet.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Nu var det inte Nidländska reningen vi spelade utan en kampanj EFTER Nidländska reningen. SL utgick inte så mycket från matrialet från Nidländska reningen (utom när det gällde för info om kvarlämnade, rövande Nidländska förband, monster etc). SL valde därför att omvinkla det hela en smula (misstänker jag).

Det är möjligt att Magillre borde spelat en större roll i bakgrundshistorian till den kampanj som jag spelade enligt det officiella matrialet från Nidländska reningen...men å andra sidan...Magillre ligger förhållandevis bort och Jorpagna är mitt i händelsernas centrum så Jorpagnerna borde vara något mner intresserad av att bylta fram trupp.

Logistik: Därför är det en fördel att möta Nidländarna i östra jorpagna innan de hunnit förstöra det landet (och dess infrastruktur). En hel del spannmål fraktas från Indar till Jorpagna där det fraktas vidare till. härlägret. Ska du räkna in eventuell tross får du LÄGGA TILL manskap.

Angående truppstorlek: Bara Zorakin får iallafall ihop 20000-25000 man i riddare, 35000 - 40000 man i infanteri samt 2000 man i bågskyttar. Räkna sedan till Jorpagnas armé som borde vara nästan lika stor (då siffrorna för Zorakin endast räknar med 50 % av totala hären) samt Kardien (som sannolikt mestadels består av ryttare).

Men som sagt detta var en kampanj som delvis gick utanför officiellt matrial.

ANgående ledarskap: Vi har X antal kungligheter och furstar. Givetvis finns det ingen av dem så låter sig ledas av någon av de andra (eller någon lägre i rang) MEN de tillsätter en RÅDGIVARE (se min text ovan) som har sista ordet (inte sista beslutet) innan Krigsrådet TAR BESLUTET. :wink:
Användarvisningsbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 789
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Underbart!! Kul att läsa olika tankar om det hela.
Med dalkerna funderar jag vidare på hur de skulle kunna följa upp deras relation med Krun.

*Den långa belägringen av Stabul* De överlevande krunska styrkorna har befäst Stabul (en bit av den "halvö/näs som Stabul ligger på) och med hjälp av erfarna dalkiska legosoldater och understödda av dess flotta.

Att Lhassu alls får fäste i Kopparhavet är för mig helt otroligt med alla starka flottor som opererar i havet.
Får lite idéer :)

Angående ledarskapet så vill jag inte rista in det i runorna till att börja med. Vill att mycket skall hänga på de ödestyngda rp med :twisted:

För att gå tillbaka i termen soltåg så är det nog ganska troligt att det utropas i någon form i alla fall.
Kanske det första korståget(korståg-korsa ereb-tåg) hehe. Nej det var lamt av mig :wink:

Soltåg light - ljuståg- mot de mörka krafterna i Nidland
pegasus
Ransardisk Gripryttare
Inlägg: 201
Blev medlem: 2008-08-03 16:02
Ort: Stockholm

Inlägg av pegasus »

Fraxinus
Jag betvivlar inte på något sätt storleken på hären bara påpekade att det kan vara svårt att försörja den vilket kan ge en del äventyrsmöjligheter. Vidare tycker jag att det är logisk men stora styrkor från Jorpagna och viljan att möta fienden innan han skövlar landet och ett sådant hot skulle få de krigande furstarna att göra gemensam sak. Personligen skulle jag dock tagit med en stark magillisk styrka men detta är en smaksatt. Jag förstod hur du menade med ledarskapet och jag har bara en annan åsikt som jag försökte framföra utan att det var någon kritik mot de du hade skrivit tidigare.

Leinder
Personligen anser jag att detta är det mest trovärdiga soltåget av alla och skulle egentligen se mer soltåg mot hemska magiker eller halvgudar som håller på med svartkonst. Låter förövrigt som en intressant kampanj. :)
Användarvisningsbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 789
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Personligen anser jag att detta är det mest trovärdiga soltåget av alla och skulle egentligen se mer soltåg mot hemska magiker eller halvgudar som håller på med svartkonst. Låter förövrigt som en intressant kampanj.
Känns som det när man tänker efter.. Får se hur det går :)
Ja riktigt intressant. Synd bara att jag är en så usel illustratör och kartritare :wink: tar tid att pyssla ihop.

Kanske någon som har tipps med kartor som inte innehåller mästare i photoshop likt spelis eller duktig med penna och papper :oops:
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

pegasus skrev:Fraxinus
Jag betvivlar inte på något sätt storleken på hären bara påpekade att det kan vara svårt att försörja den vilket kan ge en del äventyrsmöjligheter. Vidare tycker jag att det är logisk men stora styrkor från Jorpagna och viljan att möta fienden innan han skövlar landet och ett sådant hot skulle få de krigande furstarna att göra gemensam sak. Personligen skulle jag dock tagit med en stark magillisk styrka men detta är en smaksatt. Jag förstod hur du menade med ledarskapet och jag har bara en annan åsikt som jag försökte framföra utan att det var någon kritik mot de du hade skrivit tidigare.

Leinder
Personligen anser jag att detta är det mest trovärdiga soltåget av alla och skulle egentligen se mer soltåg mot hemska magiker eller halvgudar som håller på med svartkonst. Låter förövrigt som en intressant kampanj. :)
Inga problem! Jag var rädd att du missförsått hur jag menade med ledarskapet. Den strategiskt ansvarige är alltså, officiellt, rådgivare inte befälhavare. Detta för att inte en massa kungliga egon ska förtörnas av någon som står dem under i rang.

Vad gäller logistiken...ja det är alltid en känslig del i en så stor här. Jag ser mindre problem i Jorpagna där allt är förberett i väntan på Nidlänningarna. Och även i nordöstra berendien kan det fungera relativt smärtfritt....men efter det!! I det kaotiska Hynsolge, eller än värre, när hären når Nidland, kan det bli stora problem för logistikkedjan. Troligtvis blir man tvungen att rekrytera ännu mer rytteri (och hyrsvärd) för att avdelas att försvara tross och karavanleder från överraskningsangrepp etc. Plundring av landsbygd lär också bli vanligare när man nått Nidland och brotten i logistikkedjan blir mer frekvent (och eventuell uppskattning för "befrielsehären" lär bli något stött i kanten bland drabbad ortsbefolkning)
Skriv svar