Gudar och magi

Information om religionerna och dess utbredning
LoveFiction
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 96
Blev medlem: 2010-12-15 19:16
Ort: Uppsala

magi och präster

Inlägg av LoveFiction » 2010-12-16 18:18

Drar mig till minnes prästen i äventyret Dimön som även var en synnerligen kompetent magiker (och har ett mäktigt svärd begravt i sitt kapell).
Detta är i och för sig ett över 20 år gammalt äventyr, men ändå :D

Användarvisningsbild
Albrekt
Magillersk Fogde
Inlägg: 257
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: London, UK

Inlägg av Albrekt » 2013-02-10 21:29

*animera död - igen!*

Att bestämma det samband som råder mellan religion och magi bör nog läggas till de plikter varje SL har.

För mig är det klart att präster ofta tror att de har kontakt med sin gud då de kanske egentligen kontaktat en demon, eller helt enkelt slumpmässigt kommit åt de krafter magiker vanligtvis nyttjar (antagligen hur magi-nyttjande startade i EA). Det är också möjligt förstås att de verkligen kommunicerar med en av gudarna i ett polyteistiskt panteon - eller (varken de vet det eller ej) den enda sanna gudinnan (eller guden).

För det mesta spelar det nog ingen roll.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6966
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2013-02-10 23:04

Mycket intressanta frågor detta och det vora mycket bra om någon kunde försöka kartlägga dessa på Altor...

Trevligt att se dig igen här Albrekt! :)

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6966
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2013-02-12 09:32

Spelmässigt kan det kanske lösas så att en magiker genom besvärjelser och ritualer betvingar/utnyttjar neutrala krafter i universum medens en präst ber/kräver att utnyttja en guds krafter. Magikerns eventuella framgångar avgörs med färdighetsslag, prästens enligt SL tycke. Magikern tar kraft och prästen får kraft på ett vis...

På Altor finns som bekant Gudagåvor och dessa kan nyttjas när som helst av den som fått dessa. Gåvorna speglar guddommens kraft.

Lysande Vägen kallar Etins gudagåvor för Heliga förmågor:
Då en riark, munk eller nunna invigs till sitt kall händer de ofta att de förlänas med en helig förmåga från Etin. Det kan ske i ögonblicket då personen invigs, eller senare i livet – som belöning för trogen tjänst. Då förmågan ges upplever den invigde ofta en extatiskt salighet, ofta i samband med att denne hör Etins röst i sitt inre. De flesta av den Lysande Vägens tänkare menar att det rör sig om att en solande flyttar in i kroppen och tar sin boning där tillsammans med personens kanat (själ). En sådan person kallas ibland tvillingsjäl (dalkiska: évokanat) då han anses dela sin existens med Etins väsen. Ofta kallas de också ”sändebud”, då de anses ha ett särskilt uppdrag från Etin.

Sändebudet behåller förmågan hela sitt liv, så länge denne inte bannlyses från kyrkan eller lämnar Etin. Ju mer hängiven och trogen Etin sändebudet är, desto starkare blir förmågan i honom. Undantagsvis har även solriddare förlänats med heliga förmågor, men det tillhör undantaget. Några av de mest vanliga förmågorna är:

Förbanna odöd
Sändebudet kan, genom att åkalla Etins makt, förbanna en odöd (både kroppslig och andlig) så att denne försvagas avsevärt. Effekten kan sitta i upp till en vecka, men kan aldrig helt fördriva den odöde. Istället brukar krigare och riddare efter förbannelsen är lagd leta reda på och dräpa väsendet.
Magiskydd
Etins sändebud kan inte förhäxas av någon besvärjelse. Däremot drabbar fysiska besvärjelser honom som normalt. Det händer att riktigt mäktiga sändebud lyckats minska även fysiska besvärjelsers effekter. Det berättas till och med att en viss S:t Ossio inte bara lyckades att stå oskadd i en tvekamp mot en eldmagiker från Erebos, utan att han även lyckades tysta honom så att trollkarlen aldrig mer kunde lägga en besvärjelse.
Solmakt
Ett sändebud med solmakt kan framkalla en glob av rent och heligt solljus mellan sina händer. Solljuset är verkligen äkta solljus, och kan således t.ex. förstena troll. Sändebudet kan även låta förtärande solstrålar skjuta ut från globen för att bränna och förgöra Etins fiender.
Exorcism
Sändebudet kan genom att besegra andar och gastar i en psykisk duell förvisa dem från Altor. En mycket ovanlig variant av denna förmåga kan även förvisa demoner tillbaka till kaosplanen. Ett nutida exempel på detta är ”demonjägaren” Jogund Stålkäke, som reser land och rike runt i Ljusa Handens tjänst.
Välsignelse
Sändebudet kan välsigna personer och således försäkra dem om trygga resor, segerrika strider och gudomligt beskydd. Riktigt mäktiga sändebud kan även välsigna vapen, rustningar och andra föremål permanent. Dessa föremål är inte lika mäktiga som de som på Caddo förlänas med solandar, men är i alla fall mycket kraftfulla och eftertraktade av solriddare på fastlandet.
Läkedom
Sändebudet har blivit given gåvan att kunna hela sår, skador och sjukdomar. Ett mycket gudfruktigt sändebud kan bota svåra sjukdomar och dödliga sår. S:ta Amela av Tofia, som hade denna förmåga, sades vid tre tidpunkter uppväckt döda. Då hon en gång inte lyckades med att återuppliva ett avlidet gossebarn sade hon: ”Jag kan endast väcka en själ som slumrat i dödens skugga i tio dagar. Efter det har själen helt frigjort sig från kroppen och vandrat in i Etins ljus.”
Klärvoajans
Sändebudet besitter förmågan att veta saker som för vanliga människor är dolda. Dessa sändebud kallas ofta orakel eller profeter, och är mycket ovanliga. Ett tydligt exempel är S:t Dericus som vid flera tidpunkter hjälpte människor med sin övernaturliga insikt. En gång visste han exakt var en bondfamilj skulle hitta sin bortsprungna dvärgelefant. En annan gång visste han exakt vilka budbrott en viss rådsman hade begått.
Utstrålning
Sändebudet strålar med Etins strålglans och ger ett mycket starkt intryck. Hans undervisning uppskattas, och hans ord är välformulerade och visa. Folk har svårt för att tycka illa om honom, och vill gärna vara i hans närhet. Mäktiga sändebud har med sin befallande stämma fått de vildaste rövare att lägga ner sina vapen för att istället sätta sig ner och lyssna till dennes förkunnelse.
Har förresten någon utvecklat gudagåvor för andra gudar i Altor, exempelvis Sholak, Fraschikel, Angyak, Paridon, Felis... :?:

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2038
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2013-02-12 22:11

Jag har för mig att vi låtit Felis kunna ge mörkersyn, ibland även kattögon i ngn av våra spelgrupper.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

Användarvisningsbild
Albrekt
Magillersk Fogde
Inlägg: 257
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: London, UK

Inlägg av Albrekt » 2013-02-15 19:04

birkebeineren skrev:Trevligt att se dig igen här Albrekt! :)
Kul att vara här! :D

Skriv svar