Vargryttare

Allt om raser och folkslag som inte nämns i landsbeskrivningarna
Post Reply
lawisendro
Zorakisk Väpnare
Posts: 78
Joined: 2010-07-18 20:29

Vargryttare

Post by lawisendro »

I monster och Män nämns "Vargryttarna" ett mystiskt folk som om jag minns rätt hatar kattmän och rider på vargar.

De känns udda och lite... jag vet inte, skumma...

Vad vet vi om dessa?
Nungwam concedû
Mitt motto på Jori
lawisendro
Zorakisk Väpnare
Posts: 78
Joined: 2010-07-18 20:29

Post by lawisendro »

Bryr sig ingen? *gråt gråt gråt*
Nungwam concedû
Mitt motto på Jori
Mikael
Admin
Posts: 5144
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Ta du och sammanfatta vad som står i MM. :)
birkebeineren
Admin
Posts: 7200
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

Jag lämnade en teori för hur det kan ligga till rörande dessa Vargryttare i nedanstående beskrivning av svartfolken i Nargurs skogar:
Svartfolk
Den joriska samlingsbeteckningen svartfolk används inte i Nargur utan dessa varelser kallas här svartblod, eller iotwrhol på centralnarguri. Svartbloden har alltid varit talrika och nargurernas eviga fiender, de har dödat varandra i tusentals år och deras gemensamma historia i norra Ereb är sammanflätat och fylld av strider. Det var kampen mot svartbloden som engång samlade nargurerna under sin Gudinna och som också orsakade den andra stora vandringen efter nederlaget vid baborska klippan. Alla senare narguriska folk minns detta.

Nargurerna skiljer egentligen bara på två typer svartblod; vargridande fanwhris och den mer vanliga lugnahren. Ett storvuxet svartblod kallas helt enkelt stor lugnahr och de ettriga små gaffelstickande liten lugnahr.

Varje vinter brukar nargurerna dra ut på svartjakt för att försöka döda omkringströvande svartblod som kan utgöra en fara för klanens thiwr. Det är oftast fanwhrisar som rör sig ute på månklara nätter, och alla nargurer utanför lägret vet att frukta vargylen på senvintern då skaren bär. Ibland organiseras stora krigståg mot nästen som vuxit sig stora och flera stammar kan samarbeta om detta. Utgången på både jakterna och krigstågen är dock osäker då iotwhrolarna är hårda motståndare, i många fall slutar det med nederlag för människorna och skäggiga huvuden att leka med för svarblodsyngeln. Det som egentligen utgör nargurernas lilla övertag är järnvapnen de handlar av dvärgarna i Nidabergen.
Stygantroper i det civiliserade Ereb spekulerar på om benämningen svartblod faktisk kan ha gett opphov till det joriska ordet svartfolk men då det finns så många andra kopplingar till det "svarta" är det inget annat än en teori. Mer troligt är det att det ökanda giftet Svartblod har fått sitt namn från nargurerna som faktisk ibland använder detta själv efter de kommit över en bosättning iotwhrol som de plundrat. En annan teori de lärde har är att den såkallade "ulvryttaren" en pälsklädd varelse beskriven som en egen art faktisk är ett misförstånd gjort av en tidig bestiolog som hört talas om de vargridande fanwhris.
Men en sammanfattning av MM tycker jag låter bra! :)
lawisendro
Zorakisk Väpnare
Posts: 78
Joined: 2010-07-18 20:29

Post by lawisendro »

-Bor avlägset

- De antyds vara "förvridna" människor

- Blonda och ljusögda

- Hård uppfostran är normen

- en grupp (kan väl tolkas som stam) är mellan 15 och 30 vuxna och oftast lika många barn. Den starkaste styr.

- De rider ulvliknande varelser, inte vargar som namnet missvisar till.

- Ryttarnas självproklamerade levnadsuppgift är att värna vargar och ulvar. Detta är ett heligt uppdrag enligt dem. De skulle dö för vargarna.

- Som folk är ryttarna barbariska

- De är enstöriga och handlar inte med andra raser och samhällen.

- Man hatar kattmän och skogsalver och ser dem som dödsfiender

Ryttare:

Sty 2T6 +1
Sto 2T4+2
Fys 3T6
Smi 4T6
Int 3T6
Psy 3T6
Kar 3T6

Deras vargar

Sty 4t6
Sto 2t4+1
Fys 3t6 +6
Smi 3t6 + 9
Int 1T6 + 6
Psy 3T6
Nungwam concedû
Mitt motto på Jori
Mikael
Admin
Posts: 5144
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Vad sägs om att de är en utstött ras av blandblod mellan narguri och svartblod från en kort allians i norr?

Placering? Barbia, Pigrasili, Nargur?
lawisendro
Zorakisk Väpnare
Posts: 78
Joined: 2010-07-18 20:29

Post by lawisendro »

Mikael wrote:Vad sägs om att de är en utstött ras av blandblod mellan narguri och svartblod från en kort allians i norr?

Placering? Barbia, Pigrasili, Nargur?
Intressant...

Om de är utstötta halvorcher/halvsvartalfer som är utstötta av båda släktena. De identifierar sig dock med svartfolken, därför lever de med vargar. De har ärvt brutaliteten hos orcherna, men människornas intelligens. Då de anses vara en vedervärdig blandras av båda släktena lever de i exil i Barbia, Nargur och Pigrasili. De gånger de har kommit i kontakt med skogarnas älvfolk har detta lidit till blodspillan och ett ännu fortlevande hat mellan raserna. Detta har även lett till ryttarnas skygga lynne gentemot andra raser.

Kattmännen är mer intressanta...
Om man tänker att ryttarnas utstötthet är vad som gjort dem hatiska kan man ju tänka att det finns en god dos av undermedvetet självhat med i bilden, som manifesterar sig som ett generellt hat.

Då de för evigt förbannar den dagen de föddes till den typ av halvblod som fick dem utstötta, kan man ju tänka sig att de (via det nyss nämnda självhatet) hatar ALLA halvblod.

De anser att om de är en blandras mellan två humanoida varelser, så måste ju den avskyvärda blandning av DJUR och människa som kattmännen utgör vara ännu värre.

Så deras hat mot kattmän skulle jag vilja utöka till ett generellt hat mot djurfolk. Deras djupt rotade sorg och hat som kommer av deras exil tar sig i form av ett hat mot andra som (enligt dem) är värre, men ändå har det bättre. (Varför är just vi de hatade, och inte dem?)

Ursäkta psykoanalysen.
Nungwam concedû
Mitt motto på Jori
User avatar
Fafnir
Vortiger
Posts: 2101
Joined: 2007-02-09 12:19
Location: Stockholm
Contact:

Post by Fafnir »

Antar att det fanns ngt tänk på dualismen hund-katt också, när skaparna skrev om fiendeskap vargryttare-kattman

Misstankar vill jag minnas fanns, om att "Elfquest" legat som insperation till folket, men ändrat för att inte bli en uppenbar rippoff.

Fortsätt gärna utveckla med allsköns roligt lull-lull :)
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Tjalve
Felicisk Råttfångare
Posts: 2
Joined: 2012-01-30 23:41

Post by Tjalve »

Lite av min teori är att fiendskapet med kattmän och skogsalver beror på vanlig territorial konkurrens. Alla dessa arter/raser är intimt förknippade med skogen och stridigheter över mark och dominans över denne har utbrutit åtskilliga gånger genom historien. Denna fiendskap är nu starkt och nedärvs inom Vargryttarna.

Vet inte om jag tycker att de ska vara förknippade med svartfolken. De blir lite då som en snällare variant av svartalfen. Möjligt att vargryttarna då härstammar från urtida människor som av någon anledning började dyrka Baawk, svartalfguden, och förvreds till hans avbild. Lite av detta kan antydas av MM där det står "De har ärvt sitt utseende efter de människor som först förvreds till att tjäna detta onda syfte". Annars vet jag inte vad detta onda syfte skulle vara. Att bara sköta och skydda sina vargar kan inte tolkas som något särskilt ont tycker jag.
User avatar
skaraborgarn
Barbisk Hövding
Posts: 1120
Joined: 2019-05-25 09:34
Location: Skaraborg

Re: Vargryttare

Post by skaraborgarn »

Förvridna kan ju tyda på att någon magiker varit framme och försökt skapa ett nytt folkslag. Ungefär som någon trollis gjorde med minoutarerna.
User avatar
Albrekt
Hynsolgisk Shaman
Posts: 406
Joined: 2008-11-22 14:08
Location: Jakarta, Indonesien

Re: Vargryttare

Post by Albrekt »

skaraborgarn wrote: 2020-06-02 12:35 Förvridna kan ju tyda på att någon magiker varit framme och försökt skapa ett nytt folkslag. Ungefär som någon trollis gjorde med minoutarerna.
Ja, jag föredrar en magisk lösning mot idén om en "blandras".

Som många andra här på forumet tycker jag inte om de annars ganska populära halvraserna som "halvorch" och "halvalv". Om orcher och människor, eller alver och människor, kan ha barn så är det ju (som jag ser det, alltså) enkom ren rasism :evil: som gör att de inte fortgående blandas med varandra. Det kan man ju iofs spela med, men själv föredrar jag att se de humanoida raserna som olika, där kors-befruktning inte kan hända på naturlig väg.
User avatar
skaraborgarn
Barbisk Hövding
Posts: 1120
Joined: 2019-05-25 09:34
Location: Skaraborg

Re: Vargryttare

Post by skaraborgarn »

Någon magiker hade deras förfäder i sin tjänst för flera tusen år sedan. De blev påverkade av magin och den effekten lever kvar. Eller var det en magiker, kanske var det en lägre gud eller rentav demon?
Post Reply