Inbördeskriget i Hynsolge

Har du något äventyr som ligger och dammar? Dela gärna med dig!
SrednaS
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 90
Blev medlem: 2012-08-04 18:20
Ort: Göteborg

Inbördeskriget i Hynsolge

Inlägg av SrednaS » 2012-08-05 22:26

Eller "Vad heter Caudillo på hynsolgiska?"

Efter att ha återupptäckt Drakar och Demoner och Ereb Altor nu under sommaren började jag fundera lite över det hynsolgiska upproret och hur man skulle kunna förlänga det för att göra situationen mer utmanande för ens spelgrupp. Samtidigt ville jag också försöka skapa en ärkeskurk som varken är magiker eller medvetet ondskefull. Resultatet blev den här lilla artikeln som här presenteras som förstaversion till en tänkbar kampanj.
Så vitt jag vet strider inte artikeln mot någon etablerad kanon.

Underbart kul att det här forumet och wikin existerar förresten :D

Inbördeskriget i Hynsolge
Efter det att Nya Armén lyckats besegra bovar Riikov ser läget bra ut för folket och för kungamakten. Man håller nu Orkovia, Thamborg och Olséhem i norr, och en sammanhängande del av södra Hynsolge. Det är enbart de centrala delarna av landet och sydligaste Pendor som ligger utanför kungsalliansens kontroll. Situationen kommer dock att försämras, då Sirigons bovar, Anarghel Ståhlkänga, lyckats genomföra en smärre kupp genom att föra in en hel konvoj med legoknektar till Fervidun. Samtidigt kommer också de svartfolkskämpar som Ståhlkänga hyrt nedtågandes från Grynnerbergen, och tar sikte på Bedorum och Kandor, två av de städer som formellt styrs av Abrahim Stenklo (som är ny bovar för bovariet Ansorvia, i vilket Kandor är huvudstaden).
Med hjälp av sina nya legoknektar besegrar Ståhlkänga kungens armé i ett slag öster om Orkovia, och landets huvudstad kommer nu under belägring. Belägras görs också kungens trupper i Thamborg, medan Olséhems bovar byter sida igen. Kungens armé förblir dock i stridbart skick, och den belägring som Orkovia utsätts för är inte speciellt effektiv, då Ståhlkänga samtidigt måste skydda sig mot angrepp söderifrån. Det senare blir dock allt mindre troligt, då Stenklo tvingas lämna enbart en mindre styrka att skydda Gråborg med då han tar huvuddelen av sin armé med sig österut för att besegra de invaderande svartfolken.

Anarghel Ståhlkänga:
Innan Hynsolgeupproret bröt ut var Ståhlkänga en förhållandevis bra och anständig bovar, med hynsolgiska mått mätt. Ståhlkänga kunde tack vare hamnstaden Fervidun och de rikedomar som den drog in åt honom kosta på sig att inte förtrycka sina bönder allt för hårt, och deras skatter var lägre och deras liv aningen drägligare än deras landsmän, så länge som de visste sitt plats, så klart. Det var främst av rädsla för att förlora sin position och en motvilja mot en stärkt kungamakt som Ståhlkänga ställde sig på adelns sida. Upproret har dock kommit att väcka maktmänniskan i honom och förvandlat Ståhlkänga till att bli långt mer hänsynslös än vad han tidigare trodde var möjligt.
Ståhlkänga har inte mycket till övers för de flesta av de andra bovarerna, vilka han ser som inkompetenta och ofta onödigt brutala. När hans adliga likar så började att falla och deras bovarier tas över av rebellerna, insåg Ståhlkänga att denna synbara svaghet var något som kunde förvandlas till en styrka. Fullt medveten om att Sirigon är och förblir det mäktigaste bovariet i Hynsolge kom Ståhlkänga att börja använda sig av de andra, av rebellerna nu erövrade bovarierna för att locka till sig kondottiärer och andra ledare för legoknektar. Medan Ferviduns rikedomar tillåter Ståhlkänga att hålla en hyfsat stor legoknektsarmé i fält utan att drabbas av allt för stora ekonomiska förluster, har han kommit överens med trakoriern Belagatt Fusjas och den maritime legoknekten och fribrytaren Azeron Dorder.
Ståhlkänga har också i hemlighet lejt en stam bergsorcher under Modur Tyrkkh-Grobba.* Stammen, Ignar-Kah,** den galna elden, håller sig på bergorchers vis helst borta från låglanden, men via sina agenter har Ståhlkänga kunnat locka dem till att lämna bergen och bege sig ner långt in i Hynsolge för att plundra och härja. Deras uppdykande långt bakom frontlinjen innebär att orcherna inte möter mycket till motstånd till att börja med, och dess drygt 300 krigare är mer än en match för de små och splittrade milisstyrkor som hynsolgierna kan skrapa ihop.
Användandet av orcher på ett sådant sätt visar på den insikt som Ståhlkänga kommit till: att Abrahim Stenklo har fått status som folkhjälte innebär att han måste bete sig som en sådan eller riskera att hans anhängare demoraliseras. Det problemet har inte Ståhlkänga, och det kan lika gärna vara en fördel.

Modur Tyrkkh-Grobba:
Modur är en ovanligt intelligent och ambitiös orchhövding, vars långsiktiga mål är att bli den ledande kraften i sin klan. Det är framförallt därför som han låtit sig lockas till att attackera Hynsolges sydöstliga bovarier. Det är fråga om en räd, snarare än ett erövringskrig, vilket passar både Modur och Ståhlkänga alldeles utmärkt. Modur är inte intresserad av lågländerna, utan av att vinna status och makt inom den egna klanen, medan Ståhlkänga i stort struntar i vad som händer i östra Hynsolge. Ifall de inte möter allt för hårt motstånd kommer Modur efter ett tag att leda Ignar-Kah tillbaks till Grynnerbergen och förmå hela sin klan att sluta upp bakom honom för att utföra en mycket större och mycket mer ambitiös räd, vars mål är att plundra alla bovariesätena i östra Hynsolge.

Belagatt Fusjas:
Kondottiären Belagatt Fusjas är en medelålders, ärrad man som började sin karriär som legoknekt i sitt hemland Trakorien, men som sedan en lång tid tillbaks har kommit att vara verksam i området kring Kopparhavet. På uppdrag från Ståhlkänga har han samlat ihop en större styrka legoknektar, vari kärnan består av det fria kompani som han lett under det senaste decenniet, och har nu skeppat ena halva av styrkan till Hynsolge. Den andra halvan förväntas anlända under de kommande veckorna, varefter de har i uppdrag att röra sig framåt för att först erövra Gråborg och därefter hålla den nya fronten medan Ståhlkänga tar hand om de nordligare bovarierna och kungabovariet. Tidigare hade Fusjas blivit erbjuden bovariet Ansorvia om han hjälper adeln till seger i inbördeskriget, men efter Riikovs avrättning har Ståhlkänga istället erbjudit honom Brangoria.

Azeron Dorder:
Född som son till en fri Felicier och en efarisk slavkvinna kom Azeron att bli pirat efter att ha flytt från sin fars släktgård, och så småningom hade han först blivit piratkapten och därefter en framgångsrik nog sådan att han benådades och friköptes av Kuthegil Halvskägg i utbyte mot att han accepterade ett Feliciskt kaparbrev. Med Kuthegils gillande har sedan Azeron låtit sig värvas av Ståhlkänga och hans lilla eskader på en lätt galär, två muletor och en gammal kogg (flytande skattkammare) är numera baserad i Fervidun. Därifrån beger sig eskadern ut på patruller, och kan därigenom terrorisera de konvojer och enstaka skepp som seglar mot fiendeterritorium. Det är alltså ingen stor flottstyrka som Ståhlkänga förfogar över, men den är synnerligen slagkraftig för sin storlek och mer än en match för de få skepp som hans motståndare kan skrapa ihop.
Som följd av hans aktiviteter har Azerons kaparbrev dragits in.

* Tyrkkh-Grobba = Satyrätaren
** Ignar-Kah = Den Galna Flamman

Namnen är skapade utifrån ordlistan i Svartfolk

Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2513
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe » 2012-08-06 09:06

SrednaS: Välkommen till forumet, och vilken bra entré du gör dessutom! :)

Har vi kanske en skribent åt Hynsolge? Håll oss gärna uppdaterade på kampanjen!

SrednaS
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 90
Blev medlem: 2012-08-04 18:20
Ort: Göteborg

Inlägg av SrednaS » 2012-08-06 10:07

Tack! :D
Och det är som sagt var ert "fel" att texten blev till, jag blev så inspirerad av upptäckten att Ereb Altor inte har dött.

Jag gör gärna ett försök att skriva lite om Hynsolge, anledningen till att jag la upp texten som ett enskilt äventyr är för att jag inte vet hur statusen på arbetet med wikin och Hynsolge ser ut och vad som har bestämts hittills.
Och det blir tyvärr nog inte så mycket med kampanjen, då mina spelare har gått i exil och andra spel är prioriterade när de väl kommer hem...

Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2513
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe » 2012-08-06 10:21

Hynsolge är nog lite underutvecklat för tillfället. Mikael och Birke är de som bäst kan berätta om Hynsolges status. Kör på, och de kommer lägga näsan i blöt förr eller senare ;)

Vi försöker hålla oss till källorna, och ändrar/utvecklar endast det som är konstigt/dåligt. Ny fakta är såklart alltid kul, och att få det att passa med övriga ereb är utmaningen. :)

SrednaS
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 90
Blev medlem: 2012-08-04 18:20
Ort: Göteborg

Inlägg av SrednaS » 2012-08-06 10:24

Utmärkt :)
Jag tog och la upp en fråga på Hynsolge-tråden om hur arbetet med upproret och bovarierna ser ut. Kan bli en kul utmaning att försöka göra en mer detaljerad beskrivning av dess förlopp, och att förklara den inbördes relationen mellan de olika adelsmännen.

Mikael
Admin
Inlägg: 5065
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2012-08-06 13:43

Välkommen SrednaS! Birke har nog bäst koll på Hynsolge, men läs du både på wikin och i tråden för att skapa dig en egen uppfattning.

Skriv svar