Zorakin

Samlingsplats för alla länder och platser
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Bra! :)

En Korp i Toril? Det finns redan Korpar som hertigar av Likermark men det är kanske tanken? Annars kanske en greve Ravn eller en greve Korax? Eller någon helt annan?

Lenora Hjärta är mycket möjligt kardiska...
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

De är givetvis släkt. Nordkorparna försöker sakta etablera sig på den i Toril besvärliga timmermarknaden. Korparna behöver stora inkomster för att bryta sig loss från Tjurhuvuds inflytande. Hittills har det gått trögt, men ryktet gör gällande att man kastar lystna blickar på Glavarnas växande härmakt. Kan Korparna få hyra soldater nog till att städa ut svartblodet i Torilskogen och öppna den för timmerhuggare ska nog Etins sol lysa lite starkare på den gamla Kungaätten.
Senast redigerad av Jeb den 2018-04-02 20:00, redigerad totalt 1 gånger.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Något sådant?

Slättebo Län

Hertigen:
Hertig Leovin Stirzberg av Slättebo. Hertigen är sedan länge förlikad med att han aldrig kommer att leva upp till sin förfader Anvils rykte. Han har heller aldrig haft för avsikt att göra det. Hertig Stirzberg är en mycket praktisk man. Han gillar att leva gott och inser att hans kistor måste fyllas på för att försäkra honom om det. Hertigen har därför överlåtit det mesta av administrationen till i hans ögon kompetenta tjänare. Så länge mynten trillar in lägger han sig inte i hur de hamnat där. Trycket på hans underhuggare ökar för varje år, då hertigens törst på baler, tornerspel och teater tycks öka med tiden. Han spenderar merparten av sin tid vid hovet i Pendon eller som värd för allsköns gäster i hans palats i Tofia. I folkets ögon är han en duglig ledare, då välståndet i Slättebo är relativt högt. Sanningen är att Hertig Stirzberg inte bryr sig särskilt mycket om sitt folk. Han anser att adeln är trevligare och framförallt renare att umgås med. Hans hustru Beada är systerdotter till hertogden av Philmark och avlägsen släkting till kung Vidar. Hertig Stirzberg håller således några Kardiska förläningar i hustruns namn. Dessa besöks ytterst sällan av honom själv. Han anser att Kardier i allmänhet är värre att umgås med än folket i Slättebo.

Grevskap
Toril: Torilskogen bl.a
Insert random Korp

Junemark: Billevad, Ekeholm, Björnflod
Markgreve Berthold Axman


Stirpaz: Stirpeslätt, Lunds Udde
Greve Magnurmund ”Lättingen” Splintersköld. Den gamle greven har gjort sig känd mest för att vara frisinnad i kärlek. Greven har avverkat flera kärleksaffärer genom åren helt urskillningslöst av både kön, klass och folkslag. Det har skänkt honom en uppsjö av barn på bygden. Alla vilka greven älskar högt och ger både god skolning och ämbeten. Mången nidvisa har skrivits om grevens snedsprång och Lysande vägens fördömer hans handlande med en knuten hand i fickan. Så länge ätten Splintersköld kontrollerar Stirpazklyfte och stadens produktion av religiösa föremål tvingas de se mellan fingrarna. Greven själv påverkas inte nämnvärt av sitt rykte och han har inte för avsikt att ändra på sig. Greven har aldrig gift sig och hans barn kommer inte ärva grevskapet. Till arvinge har ätten utsett Riddar Hindrik Splintersköld av Floddalen. Mest på grunder att hans nära förhållande med Lysande vägen kommer att reparera relationerna med kyrkan. Splinterskölds egen vingård producerar det populära vinet Amoré. Ett vin som sägs gripa tag i drickarens känsloliv och flera hedersstunder har initierats med intagandet av vitt Amoré och Stipazräkor. Något som greven själv ofta bjuder tilltänkta älskare på.

Baroni
Billevad: Haak, Bergfoten, Hamre.
Eorl Dyvik Joms. Överhuvud för ”Jomsarna” i norr. Raxorernas eorl har genom sin långa levnad, fram till nu fört en stillsam tillvaro i sitt bergsfort Billevad. I sin ungdom studerade greven hos S:t Andamimunkarna i Guldberga kloster. Sedan den tiden har han fascination för magi. På senare tid har han mer öppet förespråkat diplomatiska kontakter med Häxmästaren i Svarta tornet. Eorlen anser att Häxmästaren är missförstådd och bara han får komma till tals kanske inte alls är så ond som det påstås. Kanske har han till och med fog i sina attacker. Uttalanden har upprört flera och tal om förräderi cirkulerar. Rösterna har nu nått Hertigens öra och han har för eorlens säkerhet skickat en styrka till billevad. Givetvis står Eorl Joms för deras logi och sold.

Ekeholm: Vede, Österslätt, Ekeslätt.
Baron Gellis Ekenbrandt. Kanske en av de grevar i området som mest tagit till sig det nya mer handelsorienterade styrsättet. Stöder fullt bönderna i Österslätts vilja att bilda storjordbruk, då han anser att produktionen av varor är viktigare än vilken ätt du tillhör. Baronen har skapat ett bankväsende där han själv med god ränta finansierar de kompanier som vill expandera och exploatera resurser i grevskapet. Hänsyn tas inte till person, utan bara vinstintressen och produktion är intressant. Baronen tar heller ingen hänsyn till börd vilket har upprört hans vasaller och en konfrontation verkar oundviklig. Grevens yngsta syster är gift med riddar Paar Splintersköld och Baronen har för avsikt att industrialisera timmerproduktionen i området.

Björnflod: Skofteland, Guldberga
Björnflod står idag utan baron. Tidigare har ätten Björnflod styrt sedan mörkertiden och är en av Zorakins äldsta ätter. Björnflods har genom historien hållit låg profil och aldrig haft någon högre titel än greve. De har genom åren byggt ut och förstärkt ättens residens Björnväggen vid sjön Kvarken fram till den förödande brand här om året då greven själv tros ha omkommit. Då inga släktingar av börd, det finns frillobarn, har ruinen efter Björnväggen blivit hem för rövarband. Hövitsman Herr Tiburtius Bock, som är den som formellt styr området, har inte visat det minsta intresse för att ta itu med rövarna. Han har till dags dato inte ens besökt det område han styr över, utan trivs bra bland societet i Tofia. Skogen öster om Kvarken kallas Ohmskogen och huserar en maginod. Platsen för noden besöktes regelbundet av magiker och ett litet tempel har rests vid nodens fot. Templet är numer en ruin och nodens kraft har sedan länge ebbat ut.

Stirpeslätt: Floddalen, Tofia, Grosäter.
Baron Korax Ravn. Ätten Ravn är Kardier från början och har styrt Stirpeslätt sedan Belägringen av Phil-Tofie. De tilldelades baroniet av Hertig Anvil efter att Riddar Angheim Ravn blivit kvar på Zorakiska sidan av Kjesarbron och där sällat sig till Hertig Anvils styrkor. Nuvarande Baron Ravn anser sig själv vara Zorakier trots sin Echtiska bakgrund, men har nära kontakter på andra sidan Stirpaz. Baronen handlar fritt över floden och han har även släkt med förläningar på den Kariska sidan. Det gör att han undviker tullar i en slags laglig smuggling. En företelse som inte gått grannarna förbi. Flera varor säljs nu via Baron Ravns och strax norr om Traska by har en omlastningskaj börjat växa fram. Baronen är också formellt herre över Tofia och får genom det ett årligt apanage även om han inte har något att säga till om i stadens styre. Baronen har inte ens en plats i rådet.

Läste precis om Traktatet i Tofia. Jag fick en ide om att Baronen kanske är någon slags permanent utbytesbaron och att det finns en liknande Zorakisk i Philmark? Det för att bevara freden och befästa traktatet.

Lunds Udde: Västerslätt, Hals Hedar.
Baronessan Carna Lund. Grevinnan har sedan hon ärvde titeln av sin far förblivit ogift. Hon är djupt troende och har vigt hela sitt liv åt kyrkan. Lunds Udde har med tiden blivit allt mer självstyrande och folket har med det börjat ta sig friheter i både rättsskipning och styrande. Baronessan Lund har svårt att ta tag i detta, då hon anser att hennes tid till fullo skall vigas åt Etin. Hon har därför öppet deklarerat sin avsikt att efter sin död skänka hela arvet åt kyrkan. Baronessan anser att Lysande vägen kommer att skapa ordning och lycka för de boende i Hals hedar. Vad folket tycker är tydligt. Man betalar sin skatt och ser till att allt i grevskapet fungerar klanderfritt. Allt för att inte stressa eller störa grevinnan och med det skynda på hennes bortgång. När Etin så återtar Baronessan Lund inser folket att deras nyfunna frihet är borta och helig ordning kommer tillbaka. Deras sista hopp står till Abbedissan Linsegro, som anses vara en redbar kvinna, men även hon är till åren kommen.

Sätesgårdar (I brist på bättre namn)
Haak
Längst norrut uppe i Aidnebergen ligger gruvorten Haak med dess omgivande marker. Hade det inte varit för de många järn och koppargruvor som finns här hade området varit övergivet. Ständigt under attacker från svartfolk och väderskiftningar klamrar sig köpingen Haak fast vi bergssidan. Området är kargt och ogästvänligt och ingen form av odling går att bedriva. Man är därför helt beroende av de karavanleder från mer sydliga baroni kommer med handelsvaror.
Riddar Kagnus Haak är en slug gammal Raxorisk räv vars ätt suttit vid makten sedan Haak uppfördes på 300-talet. Har flera söner som drillas för att föra ätten vidare.

Bergsfoten
Bördigt högland vid Aidnesbergens fot. Lever gott av närheten till Jostefloden på vilken man fraktar allt som områdets jordbruk producerar. I gränsorten Tideman produceras Tidemansdricka vilket är en populär måltidsdryck bland traktens folk. Fote By är Slättebos största halvlängsmannaby med runt hundra familjer boendes. By är självstyrande, men betalar direkt skatt till Eorl Joms. Vid Josteflodens strand ligger det grevliga residenset Billevad, som gett området sitt namn.
Riddar Hedrim Joms. Eorl Joms äldste son. Riddar Hedrim tog över Bergsfoten från sin farfars bror, Lestig Joms, som lever, men anses osund att styra då hans ålder tagit över sinnet. Riddar Joms är nyligen slagen till riddare och reser runt i landet för att finna sig en fru bland Zorakins adelsfamiljer.

Hamre
Skogsrikt bergsområde vid Stirpaz mynning. Viss gruvdrift, men i första hand jakt är de stora inkomsterna. Har skapat lite osämja med Baron Haak efter att man höjt skatter på frakt över Hamres del av Stirpaz. I samma stund har man gett skattelättnad till Hamres egna gruvfraktare och kan således sälja sin malm till billigare pris. Hamre ordnar flera jakter för Slättebos framstående invånare och Hertigen själv har ett av sina residens i slottet Låset. Hamre är ett av Aidnebergens lås som de försvarsborgar i nordgränsen kallas. I södra Hamre ligger Guldberg kloster helgat åt S:t Andami. Solmunkarna här forskar i magins mysterier och är därför avskärmade från omgivningen. Klostret är helt själförsörjande och tar bara emot besökare inom kyrkan självt. Står under hertigens beskydd och har gjorts så sedan det grundades på 450-talet.
Riddar Dag Stålhandske. Hertigens spionmästare. Skicklig politiker som vinner mer och mer mark även som affärsman. Hamre har blommat upp under hans styre.

Österslätt
Bördigt område vid Jostefloden. Producerar spannmål i skäppor fulla, som flottas längs Jostefloden via orådets enda köping Strömmekrök. Området är tät befolkat och på landsbyggden har lokala storbönder börjat lägga under sig allt större arealer. Metoderna som används är inte alla gånger helt förenliga med Etins goda minne. Riddar Marol har ännu inte agerat mot bönderna, men man tror att en konflikt är oundviklig. Än så länge betalar bönderna sina skatter, men det ryktas att de rekryterar legoknektar för att utmana riddaren om makten.
Riddar Stefian Marol. En hårdför herre som inte tål någon vars åsikter skiljer från hans egna. Drev sin bror Sebastian ur huset efter ett gräl. Sebastian livnär sig som legoknekt och för att Stefian skall stå upp mot böndernas ökande makt söker han försoning med sin bror i hopp om att få militär makt gratis.

Vede
Otillgängligt slättland med boskapsskötsel som huvudinkomst. Runt huvudorten Vedehall och sjön Kvarken ligger flera timmerläger, som även det ger viktiga inkomster. På senare år har byn Ulehall blivit mål för flera av Mandelorderns forskare då arkeologiska fynd gjorts i byn och dess omnejd.
Riddar Paar Splintersköld. Egensinnig skogsman vars intressen ligger uteslutande på jakt och äventyr. Vede styrs nästan helt av hans försummade hustru Celina. Ett arrangemang båda trivs med. Paar är farbror till Riddar Hindrik Splintersköld av Floddalen. Hans hustru Celina är syster till Baron Gellis Ekenbrandt av Ekeholm.

Guldberga Skogar
Sätesgård som uppkom efter att Baron Karrovan Björnflod sålde Guldberg till Billevad 456 e.O. Greven ville inte ha Guldberga Kloster inom sina gränser. Då han ansåg att deras läror var kätterska. Greven av Billevad var inte sen att slå mynt av Greve Björnflods tankar och förvärvade både kloster och Guldberg till ett mycket lågt pris. Baron Björnflod blev dock den som skrattade sist när det visade sig att Guldberg var hem till en vätteklan, som har gett Baron Billevads vassaller huvudbry mer än en gång. I och med gränsens flytt blev namnet Guldberg bytt till Guldberga Skogar. Området är förvånande sparsamt uppodlat och glest befolkat trots att den grevliga borgen Björnväggen ligger i Guldberga Skogar. Baron Björnflod själv förmodas har omkommit i en brand i Björnväggens riddarsal 610 e.O. då han inte setts till sedan dess. Hans kropp har inte återfunnits och man har därför inte utsett en efterträdare. Björnväggen ligger sedan några år av försummat underhåll mer eller mindre i ruiner och branden förstörde det som fanns kvar av riddarsalen. Baroniet Kvarken och Guldberga Skogar, som traditionellt baronen skälv varit herre över styrs i dagsläget av en hövitsman.
Hövitsman Herr Tiburtius Bock. Herr Bock är en lågättad byråkrat från Tofia, som rekomederats av Tofia stadsråd. Herr Bock är en mycket skicklig politiker och ryktet säger att han inte är främmande för vilka medel som helst för att uppnå sina mål. Än så länge har han inte brytt sig om sitt nya ämbete, utan frotterar sig med Tofias societet där han mer än en gång kallat sig Baron Bock. Något som stör de övriga grevarna storligen.

Skoften
Friköping formellt under Baron Björnflod, men dess skatteintäkter går direkt i Hertig Stirzbergs kista. Skoften led svårt under gräsbrand en gräsbrand 610 e.O. som brände upp stora delar av köpingen och borgen Klinga Hus. Skoften har sedan katastrofen delvis byggs upp, men området lider svårt av de skatter som återuppbyggnaden kräver. Himmelfaras stuteri och Granbergs skeppsvarv är de stora inkomsterna då handeln har avstannat nästan helt.
Ogd Nils Klinga är den gamle borgherrens yngste son. Ogden har inte lyckats få ordning på områdets finanser och både svartfolk och rövare trakasserar den allt mer upproriska befolkningen.

Ekeslätt
Bördig del av Kvarkenområdet. Med position mellan Kvarken och Jostefloden är det tämligen väl bevattnat, men mellan varven drabbat av översvämningar som ger problem till de mest närboende invånarna. Det finns stora citrusodlingar och man tillverkar allsköns produkter från skördarna. Området föder upp köttdjur och har som binäring blivit skickliga läderhantverkare, tack vare de hudar som slakten ger. Ekeholm är en så pass stor köping att man på senare år skickat sändebud till Kung Valien om att få stadsrättigheter. Greve Gellis Ekenbrandt har hoppfullt börjat bygga stadsmur och anlitat grävare för att bredda Jostefloden utanför köpingen för att kunna ta in större båtar söderifrån. Ekeholm tillhör ätten Ekenbrandt och Ogd i Ekeholm är grevens bror Brir Ekenbrandt.
Baron Gellis Ekenbrandt. En av Slättebos rikaste och mäktigaste män. Greven har studerat vetenskap i Klomellien under flera framstående mästare. Han anses som något av ett teknologiskt geni, som har revolutionerat både bevattningskonst och jordbruk i sitt baroni. En ytterst modern herre.

Norra Toril
Norra Toril består till största delen av Torilskogen, vars invånare gör räder in i området. Glaveätten är därför noga med att hålla fler krigare än brukligt. Antalet krigare i hans tjänst har genom åren oroat de närmsta grannarna då de fruktar att styrka skall användas till annat än ordningen i Norra Toril. Riddar Vartan Glave trappade upp oron genom att konvertera sin yngre bror Kolts gård Räcknäs till en träningsakademi för svärdsmän. Genom Räcknäs akademi har man ökat beståndet av vapenföra män, så mycket att omgivningen reagerat. För två år sedan mördades Riddar Vartan av banditer under en genomresa i Floddalen och Kolt Glave blev Ogd över Norra Toril. Inga slag har utväxlats, men Odg Kolt har gjort det klart att han skyller mordet på Riddar Hindrik Splintersköld av Floddalen, som inte lyckas hålla sina domäner säkra. I området ligger Oberga Kloster, som är tillägnat St. Munde. Prior i klostret är Valfrak Glave. Kusin på svärdssidan till Kolt.
Riddar Kolt Glave Ogd av Norra Toril. Mycket militärisk man med kort stubin och impulsiv i handling. Var aldrig ämnad till att leda Norra Toril och har därför tränats till stridsman istället för härskare. Har lyckats reta upp Splintersköldsätten med sina höljudda anklagelser mot Riddar Hindrik av Floddalen.

Floddalen
Område känt för vin och religion. Stirpazklyfte är en köping som håller flera tillverkare av religiösa konstföremål och heliga föremål. Det finns i köpingen två bokbinderier, Solflamman och Morgonljus. De ängar sig åt kopiering av heliga skrifter och manifest. Innanför ringmuren finns fyra stora helgedomar, en i varje väderstreck. Norddomen i norr, St Kefims i söder, St Vendlocks i väst och St. Mellins helbrädgatempel i öster. Runt Stipazklyfte finns många vinodlingar som Splintersköldätten innehar. Vinet som odlas här är uppskattat bland befolkningen då det är starkt och något bättre smakande än Kardiska viner.
Riddar Hindrik Splintersköld av Floddalen. En djupt Etintroende man, som hellre skulle göra sig en karriär inom kyrkan. Han spenderar nästan all tid med sin förtrogne vän Riark Ivar Limberg. Riarken är i verkligheten den som styr hela baroniet och onda tungor gör gällande att deras relation är av Etin ogillad. På senare tid har Ogd Kolt Glave öppet anklagat Riddar Hindrik för mordet på Kolts bror Vartan. Riark Limberg har skickat flera brev till Ogd Kolt om försoning, men inget har besvarats.

Grosäter
Bördigt slättland där sädesfälten avlöser varandra så långt ögat kan se. Grosäter är täckt av små gårdar och väderkvarnar och flera landskapsmålare söker sig hit för att romantisera bondelivet. Invånarna slår mynt av dem och de flesta har ett extra rum att hyra ut. Baroniets enda större bosättning är Traska by vid Stirpaz. Där har Riddar Silverlans sitt residens, Silverhatten.
Ridda Elof Silverlans. En levnadsglad herre som tar livet lite med en klackspark. Han har senaste tiden fått påtryckningar från grannen Ogd Glave att ta ställning i konflikten mellan honom och Riddar Hindrik i Floddalen. Något som Riddar Silverlans högaktningsfullt struntar i.

Tofia
Området består av den mark som runt Tofia tillhör staden. Relativt tätbefolkat och rörigt. Små förbyar har sporadiskt bildats utanför Tofias murar. De styrs av ett flertal olika organisationer. Flera av dem med tvivelaktiga agendor. Lojaliteter och styrelsemän skiftar ofta och konfrontationer mellan dem är inte ovanliga. Allt överses av den i folkmun mest korrumperade tillsyningsmannen i Slättebo, Josse Eiriksson. I området finns en gammal borgruin som förut tjänade som fängelse. Det övergavs på 400-talets mitt i brist på resurser. Fångar ger inga inkomster, så man ålade baronerna att själva tillse hur ogärningsmän förvaras. Bastionen tjänade sedan som stenbrott för de reparationer Tofia behövde efter belägringen 484 e.O.
Tillsyningsman Josse Eiriksson. Tofias ytterområde står officiellt under Hertig Strizberg själv och han har därför tillsatt en representant att hålla ordningen. Den utsedde Josse Eiriksson är frilloson till hertigens svärfar och sitter därför relativt säkert i sitt ämbete. Josse har handen i varenda kakburk som finns utanför muren och hans metoder för att behålla handen i burken är allt utom angenäma. Flera klagomål har förts inför stadens råd, men inget har hänt ännu.

Västerslätt
Västerslätt är platt och täckt av gräs. Inkomsterna utgörs till störst delar av fiske och boskapsskötsel. Bönderna har tack vare tillgången på bete blivit lite av årstidsnomader. Man flyttar runt hus och hem mellan olika fasta läger. Det betyder att länet är olika tätbefolkat beroende på tid på året. Efter sommaren samlas man till en masslakt utanför Lundnäs. Vid slakten ökar tillgången på färskt kött avsevärt i området. Festligheter med olika tävlingar och marknader hålls under veckan som slakten pågår. Vid kusten är livet mer traditionellt i små byar där de boende gemensamt äger en båt. I Lundnäs ligger Assar Avloys Bronsgjuteri. En mytomspunnen plats omgärdad av murar. Assar är ledande tillverkare av fällor och lönndörrar.
Baronessan Carna Lund. När hennes far Baron Lund dog 597e.O. hade han satt sin enda dotter i Medeaut Kloster i väntan på gott gifte. Då Baronessan Carna var enda arvingen fick hon under påverkan av Abbedissan Marka Linsegro skänka södra delen av sitt grevskap till klostret att förvalta som vasall. Den norra delen Västerslätt behöll hon själv och så har det varit sedan grevens död. Baroniet sköter sig självt i mångt och mycket då befolkningen mangrant samlas en gång om året och betalar sin skatt utan större problem.

Hals Hedar
Södra delen av Lunds Udde är helt under Medeaut Klosters kontroll. Abbedissan Marka Linsegro är fortfarande den som administrerar området, men Bontisalen i Pendon vill ha en manlig Riark att ta över, då en kvinna inte anses lämplig. Abbedissan Linsegro har fått oväntat stöd från Baronessan Lund. Trots att den allmänna meningen är att klostret stal marken från henne under sorgetiden efter hennes far. Hals Hedar är som namnet antyder hedlandskap, lämpligt både för både odlingar och djurhållning. Något som klostret håller på att utveckla och modernisera.
Abbedissan Marka Linsegro. Åldrad kvinna som sköter klostrets affärer utomordentligt. Känner sig lite hämmad av Lysande vägens kyrka och skulle helst se att hon rapporterade endast till Baronessan Lund.
Senast redigerad av Jeb den 2018-04-03 15:49, redigerad totalt 2 gång.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Det här skulle kunna fungera. Eller vad tror du Fraxinus?

Och vad kallar vi området en riddare förfogar över? Sätesgård? Eller är det egentligen bara namnet på en länsinnehavares säte vare sig det är en hertig, greve, markis eller baron? Eller bara en riddare?

Nordkorparna tyckte jag lät snyggt. Och vi fick en ny baron vid namn Korax Ravn. :wink:

För den som inte känner igen Traktatet i Tofia så är det en gammal idé som jag råkade hitta i forumgömmorna och nyligen wikifierade: http://erebaltor.se/wiki/index.php?titl ... et_i_Tofia
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Jag tycker att Korax är Zorakisk baron på grund av traktatet. Skriver om det i morgon. Ska googla lite riddare för att nosa upp ett lämpligt områdesnamn. Jag har tidigare använt shir, men Fraxinus kanske sitter på något lämpligt? Skulle det passa med en Likmund Korp? Han figurerar redan i vår kampanj och är kusinbarn till nuvarande Hertig Korp.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Hur feodalsystemet och de olika titlarna fungerar i Kardien finns beskrivet här: http://erebaltor.se/wiki/index.php?titl ... odalsystem

Nu är ju inte Kardien det samma som Zorakin men en del likheter lär finnas. Det sägs ju också att echterna lånade en del av systemet från Zorakin när de tog över styret av Kardien 424 eO.

Om shir skall användas som namn så ha det i bakhuvudet att detta var i bruk redan innan Kardien blev kungadöme år 60 eO.

Korax som zorakisk baron på grund av traktatet fungerar för mig.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Jag har kikat igenom lite källor och shir känns inte riktigt bra. Frälsehemman, fogderi eller kanske härad. Ogderi kan väl vara en Erebifierad omskrivning, som även passar i Kardien?

Jag ändrar till det vi beslutar, men titeln riddare bör nog ändras till Ogd oavsett?
Senast redigerad av Jeb den 2018-04-03 15:26, redigerad totalt 1 gånger.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Efter ändringar.

Grevskapet Toril: Norra Toril, Kruxträsk.
Greve Likmund Korp. Den gamla kungaätten Korp kämpar i en ständig motvind. Arvet efter Kruxhelm Armstarke väger tungt. Inte nog med att kontakterna med Pendon än i dag är ansträngda, vilket gör hovliv komplicerat. Torilskogen myllrar av svartfolk vilka ständigt attackerar Korparnas timmerläger. De få åkerlappar de lyckas odla på är ofta utsatta för röta när träsken årligen svämmar över. Greve Likmund själv har påverkats av detta hela sitt liv och en besatthet av att rensa ur Torilskogen har etsat sig fast i hans sinne. De få medel Nordkorparna, som ättegrenen kallas läggs uteslutande på att finansiera gården Räcknäs och dess krigarakademi. Nordkorparna har till skillnad från sina släktingar ingen större påverkan från ätten Tjurhuvud. Mest för Nordkorparna inte innehar någon hertigtitel.

Kruxträsk.
Herse Rebneck Månsken. Område i Toril som fått det föga smickrande namnet Kruxträsk, efter Kruxhelm Armstarke. Ätten Korp har i flera skrivelser till Pendon försökt att få detta ändrat, men deras böner har ännu varit obesvarade, till och med motarbetade. Kruxträsk har ingen ogd utan en lokal herse väljs av den lokala befolkningen. Hersen svarar mot Baron Korp, men styr Kruxträsk utan dennes inblandning. Kruxträsk är en otillgänglig våtmark i Torilskogens utkant, som inte duger till vare sig odling eller skogsbruk. De lokala innevånarna kallas sig Tarjuner eftersom en vanlig syssla är tjärframställning. Hela Kruxträsk är nedlusat med tjärdalar och bosättningarna ligger oftast i anslutning till dem. En biprodukt av tjärbränningen är träsprit. Träspriten kallas i folkmun Torilte och konsumeras till största delen av Tarjunerna själva. Resten byter man mot förnödenheter från Torilskogens svartfolksstammar. Tarjunerna får sköta sig själva till stor del och Zorakiska lagar har liten inverkan på det dagliga livet. Det har gjort området till en uppskattad tillflyktsort för folk som av olika skäl flyr det Zorakiska rättsväsendet. Hersen tar emot dessa så länge de följer Tarjunernas regler, regler som klart avviker från övriga Zorakins.

Stirpeslätt: Floddalen, Tofia, Grosäter.
Baron Korax Ravn. Ätten Ravn är Kardier från början och har styrt Stirpeslätt sedan belägringen av Phil-Tofie. För att befästa Traktatet i Tofia gick Baron Angheim Ravn till Zorakiska sidan och Riddar Torgil Järnsporre i motsatt riktning. Allt enligt Pacta sunt servanda. Skulle någon av sidorna bryta traktatet övergår innevarande länsherre till kronogisslan. Kardierna var inte helt nöjda med bytet då ätten Ravn var en väl ansedd Echtisk ätt och Järnsporre bara var en ung riddare utan mark. Nuvarande Baron Ravn anser sig själv vara Zorakier trots sin Echtiska bakgrund, men har nära kontakter på andra sidan Stirpaz. Baronen handlar fritt över floden och han har även släkt med förläningar på den Kariska sidan. Det gör att han undviker tullar i en slags laglig smuggling. En företeelse som inte gått grannarna förbi. Flera varor säljs nu via Baron Ravns och strax norr om Traska by har en omlastningskaj börjat växa fram. Baronen är också formellt herre över Tofia och får genom det ett årligt apanage även om han inte har något att säga till om i stadens styre. Baronen har inte ens en plats i rådet.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Det låter spännande. Då kan jag passa på att fråga vad ni tycker om antalet grevskap i Philmark, är det två eller tre om man tittar på kartan i Aidne-modulen?
Jag tänker att de är två fast med staden Fil som eget område.
Annars kan jag hitta på ...exempelvis grevinnan Lenora Hjärta i sätesgodset Orchens Vila om det behövs?
Hon precis fått igenom sin adressändring och bor numer utomlands. Tydligen läser hon intensivkurs på KFI.(Kardiska för invandrare).
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Re: Zorakin

Inlägg av Fraxinus »

Har inte hunnit läsa igenom allt. Mitt jobb som slottsfogde är just nu i ett intensivt skede och ibland tappar jag bort några dagar.

Hur som helst kastar jag in två facklor. I mitt material är hertigen av slättebo inte något geni men han är sannerligen ingen dununge heller. Han kommer inte upp i sin anfaders pondus men han är förhållandevis ansvarstagande och försöker efter bästa förmåga sköta om sitt hertigdöme, dess folk och i synnerhet dess försvar. Han står kungamakten ganska nära.

Fackla nummer 2 ( och den är lite svårare att ducka för). Raxorer HATAR svartfolk och följdaktligen även Svarta tornet med en glöd som skulle kunna få ett vinterblöt granskog att fatta eld och brinna ner på några sekunder. Detta är inte enbart mitt påfund utan bygger i hög grad på officiella källor. En raxorisk eorl som mot all förmodan skulle uttrycka sådana åsikter bör helst gå klädd i rustning dag som natt. Annars finns det stor risk att hans raxoriska undersåtar påskyndar behovet av val till ny Eorl. Raxorer har ett friare sinnelag till sin ledare än många andra folk. Om ledaren visar tecken på svagsinthet bör denne sannolikt befrias från sitt uppdrag. Och eftersom en eorl enligt lag sitter på livstid... Också värt att känna till är att raxorerna i gemen är mycket lojal mot kungen. Eller snarare sagt mot den nuvarande kungaätten. Enligt historieskrivning var anfadern till ätten Lindorm gift med av de mer prominenta eorlarnas dotter och kom senare att ärva deras sätesgård. Följdaktligen betraktar raxorerna nuvarande kungaätt som ”deras”.

Att sprida välvilliga kommentarer om Häxmästaren och Svarta tornet är för övrigt ett säkert sätt att ge värsta grannen en lysande ursäkt att belägra din borg i syfte att utvidga sin domäner. Även om du är en pennisk adelsman. Grindanu är lugnt jämfört med Indarhalvön. Men inte så lugnt. Det var inte så länge sedan det rasade ett mindre krig om kontroll över ett skogsområde mellan Kruxhelmarna (läs Tjurhuvudar) och hertigen av Amtefjärd. Och om inte din granne hälsar på med belägringsmaskiner så kan du garanterat dra till dig kungens intresse. I värsta fall på ett ohälsosamt sätt.

Med det sagt tycker jag att du ändå kan fortsätta spinna vidare. Jag hade inte planerat namnge några baroner eller lägre adelsmän om de inte finns med officiellt material eller om det inte finns särskilda anledningar. Eller vara alltför detaljerad. Men jag tycker om dina inlägg. De är genomarbetade och för Zorakin vidare

Slutligen något att känna till om Häxmästaren. I Kardientråden kan man läsa att det finns allvarliga misstankar att Häxmästaren skulle kunna vara ett oäkta ättelägg den gamla faltrakiska Ovariska kungaätten. Det skulle också förklara hans ohälsosamma intresse för Kardien och Goiana.
Att sprida välvilliga kommentarer om Häxmästaren och Svarta tornet är för övrigt ett säkert sätt att ge värsta grannen en lysande ursäkt att belägra din borg i syfte att utvidga sin domäner. Även om du är en pennisk adelsman. Grindanu är lugnt jämfört med Indarhalvön. Men inte så lugnt. Det var inte så länge sedan det rasade ett mindre krig om kontroll över ett skogsområde mellan Kruxhelmarna (läs Tjurhuvudar) och hertigen av Amtefjärd. Och om inte din granne hälsar på med belägringsmaskiner så kan du garanterat dra till dig kungens intresse. I värsta fall på ett ohälsosamt sätt.
Det här passar in med din idé att hertigen tar eorlen i ”beskydd” på eorlens bekostnad. Du skulle kunna vinkla det så att det är en pennisk greve eller baron som genom giftermål med en raxorisk eorl/hövdingdotter själv tagit sig/ärvt titeln Eorl. Hans svagsinta yrande om att häxmästaren skulle vara missförstådd kan mycket väl innebära att han behöver beskydd. Om inte annat då från sina raxoriska undersåtar.

Hertigen får dock skynda sig att ”beskydda” eorlen. Det finns säkert flera andra grevar och baroner som ser samma möjlighet. Förlåt, jag menar samma behov. Kanske är Nordkruxhelmarna intresserade. De är förövrigt kusiner till den sittande hertigen. Elaka (rentav Tjurskalliga) rykten menar dessutom att de är oäktingar.
Senast redigerad av Fraxinus den 2018-04-03 22:17, redigerad totalt 5 gång.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Hur som helst kastar jag in två facklor. I mitt material är hertigen av slättebo inte något geni men han är sannerligen ingen dununge heller. Han kommer inte upp i sin anfaders pondus men han är förhållandevis ansvarstagande och försöker efter bästa förmåga sköta om sitt hertigdöme, dess folk och i synnerhet dess försvar. Han står kungamakten ganska nära.
Sminkar upp honom till bättre dager.
Fackla nummer 2 ( och den är lite svårare att ducka för). Raxorer HATAR svartfolk och följdaktligen även Svarta tornet med en glöd som skulle kunna få ett vinterblöt granskog att fatta eld och brinna ner på några sekunder. Detta är inte helt mitt påfund utan bygger i hög grad på officiella källor. En raxorisk eorl som mot all förmodan skulle uttrycka sådana åsikter bör helst gå klädd i rustning dag som natt. Annars finns det stor risk att hans raxoriska undersåtar påskyndar behovet av val till ny Eorl. Också värt att känna till är att raxorern i gemen är mycket lojal mot kungen. Eller snarare sagt mot den nuvarande kungaätten. Enligt historieskrivning var anfadern till ätten Lindorm gift med av de mer prominenta eorlarnas dotter och kom senare att ärva deras sätesgård. Följdaktligen betraktar raxorerna nuvarande kungaätt som ”deras”.
Fattade först inte vad du menade, men när jag läst min egna skrift ser jag att jag gjort fel person till Eorl. Jag bugar i skam. :oops:
Med det sagt tycker jag att du ändå kan fortsätta spinna vidare. Jag hade inte planerat namnge några baroner eller lägre adelsmän om de inte finns med officiellt material eller om det inte finns särskilda anledningar. Eller vara alltför detaljerad. Men jag tycker om dina inlägg. De är genomarbetade och för Zorakin vidare
Tack! Det betyder mycket.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Re: Zorakin

Inlägg av Fraxinus »

Tack! Du får förresten redigera din citering av min text om raxorer. Jag gjorde lite egna redigeringar om raxorernas politiska system som du inte fick med! Fortsätter nu att läsa igenom dina texter.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Jag har kikat igenom det jag skrev och håller med. Avsnittet om Häxmästaren är nog väl magstarkt i Aidnebergen och såhär nära Kardien. Ändrar mig således igen och gör Jomsarna till Raxorer iallafall och plockar bort Häxmästardelen.

När det gäller Hertigen är han inte inkompetent. Mer praktisk. Klingar mynten i skattkistan fungerar systemet. Vad sägs om det? Eller vill du helt tona ner hans något frånvarande approach och göra honom mer aktivt i sitt hertigande?

Hur har du tänk dig Berthold Axman? Hos mig är han djupt inspirerad av William Marshall. Den gamle veteranen som är helt trogen kungamakten. Oavsett vem som är kung.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Det här passar in med din idé att hertigen tar eorlen i ”beskydd” på eorlens bekostnad. Du skulle kunna vinkla det så att det är en pennisk greve eller baron som genom giftermål med en raxorisk eorl/hövdingdotter själv tagit sig/ärvt titeln Eorl. Hans svagsinta yrande om att häxmästaren skulle vara missförstådd kan mycket väl innebära att han behöver beskydd. Om inte annat då från sina raxoriska undersåtar.

Hertigen får dock skynda sig att ”beskydda” eorlen. Det finns säkert flera andra grevar och baroner som ser samma möjlighet. Förlåt, jag menar samma behov. Kanske är Nordkruxhelmarna intresserade. De är förövrigt kusiner till den sittande hertigen. Elaka (rentav Tjurskalliga) rykten menar dessutom att de är häktningar.
Ohh. Missade detta inlägget helt. Nu blev Häxmästarkommentarerna roliga igen.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Re: Zorakin

Inlägg av Fraxinus »

Min kommentar har betett sig märkligt. Skyller på ondsinta älvfolk. Nu ska allt var rätt editerat.
Skriv svar