Erebos

Samlingsplats för alla länder och platser
anima
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 20
Blev medlem: 2007-03-25 12:20

Re: Erebos

Inlägg av anima »

Jag tror att nästan alla platser är från artiklar och äventyr i Sinkaduser eller EA-boxen men skriver ner de saker jag har lagt till. Inget fancy, bara lite SLP och ett stulet värdshus. När min spelargrupp lämnade Krilloan för Ereb tänkte jag att det skulle vara kul för dem att bekanta sig med de erebosiska öarna, eftersom det händer så mycket i Kopparhavsregionen. Så jag satte ihop ett halvt improviserat äventyr baserat på de fyra delarna av Yhells stav som besjungs i Doldenax-eposet. Det blev något av ett pussel och Indiana Jones-äventyr med fällor, minotaurer, cykloper och orcher, och dessutom fick de hoppa runt en hel del mellan öarna. Jag har inte några bra anteckningar eller så av det hela, men det var kul och lite fånigt :) Det gick rejält överstyr på slutet när jag äntligen fick användning för Sinkadus-artiklarna om DoD i rymden, dock! Dvärgarna i Nohstril hade kommit över en stor tellur-sten som användes för att hitta en femte, sista del som var lokaliserad runt spiran av stjärnbilden Staven… 8)

Karanz Huggard
Detta är en SLP jag skapade för att inte Krilloan skulle släppas helt och hållet. Karanz är kusin till den i Krilloan verksamme bontisâlen Lauritz Huggard och är liksom denne lång, rundlagd och skallig. För närvarande (sedan åtta år) är han präst vid den Lysande vägens kardiska mission i Nohstril. Karanz har svårt att samarbeta med sina kollegor; han är ointresserad av artighetsfraser och tycker att missionerandet är helt lönlöst, vilket ofta leder till att dispyter och obekväm stämning uppstår. Kollegorna blir irriterade och lite skrämda av Karanz aggressiva sätt, och Karanz å sin sida känner sig ständigt missförstådd och orättvist behandlad.

Karanz är mycket historieintresserad och har snöat in helt på den Lysande vägens förehavanden i Österhavet i allmänhet och Erebos i synnerhet. Han hatar ereboser och spenderar större delen av sin tid åt studier och grubblerier. Under åren har hans tankar och fantasier vandrat mer och mer mot Tolokfe, en ö som Karanz redan i sin barndom fascinerades mycket av genom sagor om de enögda vildarna. Han ser något religiöst i deras enögdhet och planerar ett litet, personligt soltåg mot Tolokfe för att väcka Cykloperna ur sin hedniska sömn och frälsa dem med Etins ord. I sin ägo har Karanz en karta över Tolokfe, vilket är den enda kända karta som finns över ön. Rollpersonerna behöver kartan i jakten på delarna av Yhells stav.

Diamantspindeln
Det här värdshuset är stulet rakt av från den där halvrackiga Spelhjälpmedel-boken. Jag tror aldrig att jag fick användning för det, utan lade mest till det för att få staden att kännas lite större.

Melunq
Melunq är en gammal pensionerad äventyrare, tillika morbror till en av rollpersonerna i min spelargrupp. Han älskar att skryta om sina förehavanden i centrala Ereb och har väldigt svårt att acceptera att hans kropp inte längre duger till några fler äventyr. Under det senaste decenniet har Melunq gjort efterforskningar om Yhells stav, vilket för honom är den krona som skulle smycka hans bragder och erövringar. Hans vänner orkar inte längre lyssna på honom, då de samtal med Melnuq som tidigare roat de flesta i hans omgivning nu istället alltid mynnar ut i ändlösa diskussioner om staven. Därför är han väldigt ensam, och sedan en tid också ganska nedstämd. Den enda som orkar med hans svammel är hans ständiga passopp och vän, Melissan Utlin.

Melissan är dotter till en framstående köpmannafamilj (Nordiska kompaniet, handlar med metallföremål från Barbia, Jorduashur och Ransard) som är situerad i Gringul, men har lämnat staden för Nohstril av flera skäl. Dels vill Melissan studera historia vid biblioteket. I hemlighet är hon också i kontakt med Saliman Svart, som leder en grupp revolutionära rojalister—även Prester Larus är sammansvuren med dessa. Melissan är av ätten Tjurhorn och anser att deras familj är de sanna regenterna över öriket. Hon planerar att hjälpa Melnuq i jakten efter Yhells stav, och därefter använda den återförenade staven, både som symbol och som vapen, för att gripa makten i Erebos.

Nimrod Örtmästare
Det fanns inte någon örtmästare, så jag hittade på en lite snabbt. Nimrod är en excentrisk man i sina bästa år som handlar med allehanda örter och droger. Han är en extremt skicklig affärsman och priserna i hans butik är lika höga som hans anställda är underbetalda. Kvaliteten är dock alltid mycket god, och Nimrod överser varje steg i sina affärer med en närmast tvångsmässig noggrannhet. Vad han dock inte vet är att hans ena lärling mot alla odds har lyckats stjäla örter det senaste halvåret, vilka han säljer vidare på Marknaden.

Tror att det var det hela ;) Vet inte om något av detta alls kan vara till användning för någon annan men personligen är jag förtjust i Karanz Huggard. Det går liksom inte att låta bli att känna sympati för honom, trots att han är så extrem.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Erebos

Inlägg av birkebeineren »

Det låter i mina öron som ett rätt roligt äventyr. Tror inte många har spelat i Altors rymdvärld. Hur tog RP sig upp bland stjärnorna? Även om du inte har ett fullt beskrivet äventyr vore det kul med ett kortfattad äventyrsuppslag eller liknade, kanske bara några ord om hur det gick för dina spelare.

Karanz Huggart tycker jag låter som en intressant SLP. Skriver gärna in honom i våran tolkning av Erebos här om det är okej för dig? Undrar hur hans rättrådighet kerisgass Baldinor Rugenstall av kerisât Erebos förhåller sig till den egensinnige Karanz? Och jag tror flera skulle vara intresserade av kartan över Tolokfe samt eventuella andra dokument rörande Erebos och den äldre historien knuten till det östra Kopparhavet. Nu vet vi vart prästen bor! :wink:

Även värdshuset och de övriga SLP skulle kunna skrivas in som detaljer i Erebos. Känner att jag måste leta upp beskrivningen av Diamantspindeln som jag endast vagt kommer ihåg...
anima
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 20
Blev medlem: 2007-03-25 12:20

Re: Erebos

Inlägg av anima »

Ursäkta, glömde svara :oops:

Självklart får Karanz Huggard skrivas in i Erebos här på erebaltor.se :) Det vore bara roligt om någon annan har användning för den gamle tjurskallen.

Rymden kom RP upp i genom att skapa en goldonder av tellur. Den klump av tellur som de använde sig av hade hittats av Nohstrils dvärgar i någon av de gruvor som de har på Dakkilo. Jag tänkte att det måste finnas en anledning till att det finns dvärgar på en ö, och att sällsynta mineraler skulle kunna vara en sådan anledning. RP själva hade inte någon möjlighet att skapa en eternyckel att styra genom rymden med, men fick hjälp av en guldsmed och astronomen i Nohstril. Det kostade större delen av den förmögenhet de hade tillskansat sig i Krilloan... Dessvärre hann vi inte spela färdigt rymd-delen av äventyret, utan fick hasta igenom det och det blev därför väldigt rälsat. Jag hade en idé om att man kunde använda etern/rymden för att hålla saker (och kanske individer) gömda istället för att förpassa dem till andra dimensioner el.dyl. Stjärnalverna fick här agera något slags väktare. Det vore väldigt kul att utveckla rymden i Altors universum men jag känner att jag tog mig lite vatten över huvudet här :wink:

Ska sammanfatta hela äventyret när jag får lite tid över och posta här!
anima
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 20
Blev medlem: 2007-03-25 12:20

Re: Erebos

Inlägg av anima »

Hej! Vet inte om det här forumet fortfarande lever och än mindre om det finns någon endaste själ som spelar/spelleder i Erebos. Men, i alla fall, så satt jag och gick igenom lite gamla saker från när jag spelledde en kampanj med utgång i Nohstril och tänkte slänga upp en text om spel och sporter i staden. Mina spelare fokuserade mycket på att socialisera sig i olika samhällsskikt och eftersom det finns väldigt lite officiellt material kände jag att det behövdes lite konkreta spel för att levandegöra staden. Jag fick lite feeling också och layoutade den som en gammal Sinkan-artikel :D Det kanske inte klaffar helt med det Nohstril som beskrivs här men det är fritt fram att använda det som passar och slänga resten.

Med hopp om att någon annan i etern har nytta av den:
https://drive.google.com/file/d/10x1f8O ... sp=sharing

Peace
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Erebos

Inlägg av Fafnir »

Väldigt trevligt och snyggt :D
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Erebos

Inlägg av birkebeineren »

anima skrev: 2020-12-28 11:58 Hej! Vet inte om det här forumet fortfarande lever och än mindre om det finns någon endaste själ som spelar/spelleder i Erebos. Men, i alla fall, så satt jag och gick igenom lite gamla saker från när jag spelledde en kampanj med utgång i Nohstril och tänkte slänga upp en text om spel och sporter i staden. Mina spelare fokuserade mycket på att socialisera sig i olika samhällsskikt och eftersom det finns väldigt lite officiellt material kände jag att det behövdes lite konkreta spel för att levandegöra staden. Jag fick lite feeling också och layoutade den som en gammal Sinkan-artikel :D Det kanske inte klaffar helt med det Nohstril som beskrivs här men det är fritt fram att använda det som passar och slänga resten.

Med hopp om att någon annan i etern har nytta av den:
https://drive.google.com/file/d/10x1f8O ... sp=sharing

Peace
Passar utmärkt i det Nohstril och Erebos som beskrivs här tycker jag. Gillar spelen (som har sina förlagor i vår värld?) och den helt nya säregenheten löpning bland erebosierna.:) Erebos har i mina ögon alltid varit en plats för lek och spel. Stort pluss för alla inflätade referenser till källmaterialet.

Och om du inte avslöjat att Sinkadus-layouten var påhittat hade jag troligen börjat bläddra i gammla nummer för att hitta rätt. Snyggt!
anima
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 20
Blev medlem: 2007-03-25 12:20

Re: Erebos

Inlägg av anima »

Vad kul att det gillas! Och ja, det stämmer bra, spelen som är med har alla någon eller några antika förlagor, fast med en altorisk twist :) Då får man väl hoppas att det blir några Doldenax-löp i stugorna framöver!
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Erebos

Inlägg av Albrekt »

anima skrev: 2020-12-28 11:58 Med hopp om att någon annan i etern har nytta av den:
https://drive.google.com/file/d/10x1f8O ... sp=sharing
Oj oj oj, vad snygg och bra! Direkt till filarkivet, röstar jag!
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
anima
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 20
Blev medlem: 2007-03-25 12:20

Re: Erebos

Inlägg av anima »

Oj oj oj, vad snygg och bra! Direkt till filarkivet, röstar jag!
Gärna för mig! Alla bilder är lugna rent copyright-mässigt, om nån undrar ;)
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Erebos

Inlägg av Albrekt »

Jag gillar som sagt Nohstrils Enkla Nöjen skarpt. Efter att ha läst den igen har jag ett par frågor.
  • Är Gringul och Nohstril verkligen Erebs två största städer?
  • Hur kom spelet Hanafuda från Kejsardömet Jih till Erebos och till Ereb? En trakorisk expedition upptäckte Jih i västled år 550 och kan ha tagit med sig en eller flera Hanafuda-kortlekar hem därifrån. I så fall skulle det vara kul om man tänker sig en direkt eller indirekt koppling till Gaz Ghana och/eller hans etablissemang Kägelbanan. Kanske var Gaz' far eller farfar med på expeditionen, vilket skulle förklara varför det i Erebos är känt att det kommer från "det kejserliga hovet i Jih-Pun" (eftersom det trumpetas ut på Kägelbanan), medan Hanafudas geografiska ursprung kanske är mindre klart i andra erebiska länder, där spelet ju också förekommer.

    Eller har det funnits fler expeditioner till Jih från Ereb sedan 550? Spelet kan då ha kommit när som helst efter 550. Jag skulle föredra denna lösning, men jag har för mig att forumet kommit överens om att 550-expeditionen var den enda kontakten hittills. Har jag rätt i det??

    En annan intressant möjlighet är att Kejsardömet Jih upptäckte Ereb innan Ereb upptäckte Jih. Detta har i så fall antagligen skett genom enstaka upptäcksresande som sökt sig längs handelsvägar genom Tsu-Kuo och Akrogal eller medelst mindre skepp åt antingen väst eller öst. Som en omvänd version av Marco Polo. En sådan expedition skulle kunnat ta med sig Hanafuda-spelet till Ereb och nämnt kejsarens hov om kortleken givits som gåva t.ex. Man skulle också kunna tänka sig att spelet finns i Akrogal och att någon därifrån tog med sig spelet och att informationen om kejsarens hov också kommer därifrån.
Hanafuda-frågan bör kanske flyttas till Jih-tråden om det blir någon diskussion av...
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
anima
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 20
Blev medlem: 2007-03-25 12:20

Re: Erebos

Inlägg av anima »

Vilka bra och luriga frågor. Ska försöka svara lite hur jag tänkt. Men jag är långt ifrån expert på Ereb, så risken finns ju att jag har skrivit saker som går emot en del officiellt material och framförallt saker från det här trevliga forumet.
Är Gringul och Nohstril verkligen Erebs två största städer?
Jag tror det. Gringul är ju den gamla huvudstaden och störst på Beyural, utan någon större konkurrens som jag fattat det. Nohstril vet jag inte riktigt, men den utgör i alla fall majoriteten av Dakkilos befolkning och är huvudstad, så jag tänker mig att den är stor. Då återstår ju egentligen bara Targero, och där är det väl Thurbel och Klostro som skulle kunna konkurrera om topp två. Men folket på ön är fattigt och jag har sett Targero som den ö som har lägst prio hos Femhusrådet och att tillväxten är därefter. Men, som sagt, jag har verkligen inte full koll på allt som skrivits, så det kanske är fel.
Hur kom spelet Hanafuda från Kejsardömet Jih till Erebos och till Ereb? En trakorisk expedition upptäckte Jih i västled år 550 och kan ha tagit med sig en eller flera Hanafuda-kortlekar hem därifrån. I så fall skulle det vara kul om man tänker sig en direkt eller indirekt koppling till Gaz Ghana och/eller hans etablissemang Kägelbanan.
Rolig idé! Även om jag äger Samuraj har jag varken spelat eller spellett det, men säkert har någon annan här bra koll. Nu är den gode Gaz från Traxilme, så jag vet inte om han har några släktingar som skulle kunna ha tagit sig till Jih själva. Han skulle ju iofs lika gärna kunna vara från Trakorien.
En annan intressant möjlighet är att Kejsardömet Jih upptäckte Ereb innan Ereb upptäckte Jih. ... Som en omvänd version av Marco Polo.
Det här gillar jag! Känns ju kul om Jih inte bara är en fantasy-kopia av Japan, utan står på egna ben :)
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Erebos

Inlägg av Mikael »

Härlig artikel!
Noterat:
1. Nohstril och Gringul är inte Erebs, men väl Erebos största städer.
2. Jih besöktes först av Trakorierna, om jag minns min Samuraj rätt är jih-punerna isolationister. Däremot tror jag att det går en konvoj över västerhavet från Tricilve till Jih en gång om året (eller möjligen mer sällan), och med sig hem har de allehanda märkliga österländska - förlåt - västerländska ting. I mitt Ereb har en samuraj rest med konvojen till Ereb, tjänstgör för närvarande som en i sabeltandsgardet i Krilloan.
anima
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 20
Blev medlem: 2007-03-25 12:20

Re: Erebos

Inlägg av anima »

Haha, oops, nej det stämmer ju :lol: Kul att jag både lyckades skriva fel i artikeln och läsa fel i Albrekts inlägg. Erebos största städer ska det ju så klart vara. Det är ändrat pdf:en nu.

Spännande med samurajen i Sabeltandsgardet. Jag lyckades aldrig få till det där gardet på något användbart vis när vi spelade i Krilloan.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Erebos

Inlägg av Albrekt »

anima skrev: 2021-01-01 15:16 Nu är den gode Gaz från Traxilme, så jag vet inte om han har några släktingar som skulle kunna ha tagit sig till Jih själva. Han skulle ju iofs lika gärna kunna vara från Trakorien.
Hoppsan! Där var det jag som blandade ihop Traxilme med Tricilve. :oops: :oops:
Mikael skrev: 2021-01-01 17:00 Jih besöktes först av Trakorierna, om jag minns min Samuraj rätt är jih-punerna isolationister.
Du har alldeles rätt, men de skulle kunnat vara aningen mer utåtriktade i ett tidigare historiskt skede, lite som Kina som ju tros ha upptäckt Amerika 1421 innan de adopterade isolationism à la Japan.
Mikael skrev: 2021-01-01 17:00Däremot tror jag att det går en konvoj över västerhavet från Tricilve till Jih en gång om året (eller möjligen mer sällan), och med sig hem har de allehanda märkliga österländska - förlåt - västerländska ting. I mitt Ereb har en samuraj rest med konvojen till Ereb, tjänstgör för närvarande som en i sabeltandsgardet i Krilloan.
Ja, detta tycker jag vi kör på! Flytta genast till Jih- respektive Krilloan-trådarna!!
anima skrev: 2021-01-01 15:16 Erebos största städer ska det ju så klart vara. Det är ändrat pdf:en nu.
Således upprepar jag min röst för ett förevigande i filarkivet!
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
anima
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 20
Blev medlem: 2007-03-25 12:20

Re: Erebos

Inlägg av anima »

Således upprepar jag min röst för ett förevigande i filarkivet!
Absolut, inte mig emot! Fritt fram för den som vet hur man gör, antar att det är något för admins?

Spännande att läsa om era idéer om ankor! Har alltid saknat en ankmodul i min DoD-samling ;)
Skriv svar