Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Även om Handelsrådet inte vill samla för mycket makt hos en person behövs det rimligtvis viss samordning internt mellan de olika kaptenerna rent organisatorisk. Tänkte därför "Kommendanten" som en slags mellanchef med ansvar för Stadsvakten som helhet. Kommendanten tar normalt order från Stadsmästarna men också från ÖB när det krävs. Stadsmästarna kan också gå direkt till de olika kaptenerna för att ge order även om detta kanske inte alltid gör underverk för varken översiktlighet, samhållning eller effektivitet inom Stadsvakten. Kommendanten har fått sin post för sin lojalitet mot Stadsmästarna och för sin organisatoriska förmåga, ÖB Greve Molke har fått sin överordnade post för sin lojalitet gentemot Mercana stadsstat och för sin militärstrategiska förmåga.

Funkar det?

Själva stadsvakten skulle då kunna se ut så här:

Mercana stadsvakt, leds av en kommendant

Består av sex kompanier

*Regulärvakt/Gatuvakt, leds av en kapten
*Hamnvakt, leds av en kapten
*Domstolsvakt, leds av en kapten
*Specialvakt/Magivakt, leds av Vodelheim
*Tullvakt, leds av en kapten
*Elitvakt, leds av en kapten


Vilka olika kondottiärer som sen lyder direkt under ÖB Greve Molke är en annan fråga. Ett större kompani kan förslagsvis vara förlagd i Dargo med uppdraget att bevaka gränsen mot Magilre där. Långtidskontrakterad och välbetald. Kondottiären en mycket meriterad och pålitlig krigare.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Låter mycket bra, med ett litet förbehåll: Jag kan tänkas ha glömt någon viktig funktion och behöva lägga till någon kapten framöver.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Det borde gå att lägga till senare. Handelsrådet är nog inte heller främmande varken för flexibilitet eller mutor om det anses nödvändigt.

Ser också fram emot möjlighetetn att kanske få veta mer om den omtalade men i beskrivning något undflyende Vodelheim. :wink:
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Handelsrådet gillar, till skillnad från alla andra stadsledningar i Klomellien, omorganisation ungefär lika mycket som en genomsnittlig svensk mellanchef!

Vodelheim är viktig - eftersom han sannolikt kommer att vara RP:s kontaktperson när de först kommer till Klomellien och får som jobb att hålla koll på zemniter, jobbiga folkmobbar eller lönnmördare och spioner.

Skrivit hittills:

Kristallvindmäster Vodelheim följer vattnets, vindens och isens vägar.
Vodelheim tjänar staden under dygnets alla timmar.

Vodelheim rådde mig (Vidina, vars handledare han var) att vara försiktig, och höjde sig därefter som en såpbubbla i luften och svävade iväg för att få en bättre överblick över situationen.

Vidina är f.ö. död men inte glömd! Hennes spöke återvanns från havet och är nu bundet vid en amulett som Vodelheim bär runt på. Hon vill inte flytta in en hisklig gastkropp, men åker runt med olika bärare, och om nätterna dikterar hon sina iakttagelser för en skrivare. Texterna ges ut under pseudonym - ingen vill läsa alster av en osalig spökskrivare! Tyvärr vågar hon inte åka utomlands längre, för om något skulle gå fel med hennes odöda tillstånd vill hon ha nära hem till Bozsas nekromantiker.

Vodelheim är alltså en magikermäster från Bozsas Urkällan, som behärskar TRE elementarskolor. Han avlönas av Mercana, men är ytterst lojal mot Bozsa, och det vet Handelsrådet. Han har långt vitt hår, inget skägg, en mycket snofsig blå kåpa med elementarsymboler och vattenvirvlar med mera, samt en liten blå kalott. Han är huvudansvarig för zemnitbekämpningen i nordligaste Klomellien, vikarierar som Bozsas ambassadör till Unionsrådet och Mercana när han absolut måste (det vill säga när Spelknepe har annat för sig), bor i ambassadpyramiden, återfinns säkrast i Rådhuset, samt är precis så skicklig på sina besvärjelser som SL finner lämpligt (se där hur jag undviker jobb).
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Gillar Vodelheim! :D
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Torquemada skrev: 2023-11-11 11:39Vodelheim är viktig - eftersom han sannolikt kommer att vara RP:s kontaktperson när de först kommer till Klomellien och får som jobb att hålla koll på zemniter, jobbiga folkmobbar eller lönnmördare och spioner.
Har du ett spesifikt äventyr/äventyrsuppslag i baktankarna eller är det så att Vodelheim generellt aktivt kontaktar intressanta nykomlingar till Mercan för att eventuellt kunna ta använding av dessa?
Torquemada skrev:... Han avlönas av Mercana, men är ytterst lojal mot Bozsa, och det vet Handelsrådet. ...
Kanske kom denna ordning med en bozsisk magiker i tjänst hos Mercanas Handelsråd som en följd av de reformer Bozsas ledning gjorde internt efter Magikerkriget för att bättra på sitt rykte och skapa goda diplomatiska kontakter med omvärlden?
Torquemada skrev:...samt är precis så skicklig på sina besvärjelser som SL finner lämpligt (se där hur jag undviker jobb).
:lol:
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Vodelheim har inte tid att värva folk personligen - såvida de inte varit med om något så intressant att han vill förhöra dem. Men om RP vill ta jobb som problemlösare kommer de sannolikt att träffa honom. Han var med i mitt första Klomellien-äventyr, aldrig nerskrivet.

Mercana litar nästan på Vodelheim då han inte missbrukar sin post (de blir alltid lika förvånade när utsocknes beter sig så). Mercana har vi det här laget en vana att värva utbölingar till känsliga jobb (Basaltborgen, överdomaren mm). Handelsrådet skulle kunnat värvat en andra rangens magiker som man hade starkare hållhakar på, men valde i det här fallet att värva den bäste för jobbet. ALLA magiker kommer ju från Bozsa (alltså utbildas där), men Vodelheim har dessutom känningar där borta, och sådana gillas vanligtvis inte lika mycket som de som bara skickats iväg för att utbildas och sedan kommit hem igen.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Torquemada skrev: 2023-11-12 08:23 Vodelheim har inte tid att värva folk personligen - såvida de inte varit med om något så intressant att han vill förhöra dem. Men om RP vill ta jobb som problemlösare kommer de sannolikt att träffa honom. Han var med i mitt första Klomellien-äventyr, aldrig nerskrivet.
Om du gör en SLP-beskrivning av Vodelheim ta då gärna med detta. Målet är att i varje landsartikel ha med beskrivningar av några relevanta SLP och Vodelheim borde passa utmärkt som en sådan i artikeln för Mercana.
Torquemada skrev:Mercana litar nästan på Vodelheim då han inte missbrukar sin post (de blir alltid lika förvånade när utsocknes beter sig så). Mercana har vi det här laget en vana att värva utbölingar till känsliga jobb (Basaltborgen, överdomaren mm). Handelsrådet skulle kunnat värvat en andra rangens magiker som man hade starkare hållhakar på, men valde i det här fallet att värva den bäste för jobbet. ALLA magiker kommer ju från Bozsa (alltså utbildas där), men Vodelheim har dessutom känningar där borta, och sådana gillas vanligtvis inte lika mycket som de som bara skickats iväg för att utbildas och sedan kommit hem igen.
Mercanierna har med tiden förmodligen också blivit rätt skickliga att välja rätt person till rätt uppgift.

Det om att alla magiker i Klomellien utbildas i Bozsa är något vi borde reda ut lite mer om. Enligt hur det står i wikin nu så genomförde Bozsa 416 eO flera reformer som skulle bättra på stadsstaten rykte i Klomellien efter olyckorna under Magikernas krig. Bozsa fick då obervatörstatus i Unionen och blev sen fullvärdig medlem 511 eO.

För att anpassa till detta rent konkret så ser jag för mig att bland dessa reformer (som också handlade om interna saker i statsstaten) så fanns ett åtagande om att Bozsa skulle ta sig an alla med magisk förmåga i hela Klomellien och se till att de blev ordentligt skolade och inte orsakade nya katastrofer. Det är vanligen också både svårt och dyrt att lära sig magi vid en magiakdemi men i Bozsa är tas alla ansökare (om de har magisk förmåga vill säga) in och utbildningen är gratis. En stor ekonomisk kostnad för Bozsa men något de tjänar på genom att "allt magiskt" hamnar under deras kontroll. Detta åtagande visade sig välfungerande och var det som slutligen gjorde att Bozsa blev med i Klomelliska Unionen. Magi är farligt, det har Klomellien erfarit flera gånger, men Bozsa har vunnit acceptans genom att hindra nya olyckor.

Ett ovanligt system men det är ju tänkt att Klomellien har en ovanlig magisk historia. Det är också tänkt att magikerna här inte är medlemmar av Magikernas Gille som är den stora övergripande sammanslutningen för magiker i Ereb.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Vänder mig lite mot att trollkarlsutbildningen ska vara gratis. Jag tycker dock att magikerhusen absolut står för en hel del av utbildningen. En sorts subventionering men ändå en inkomstkälla för Bosza. Det är billigare att läsa vid ’de hundra och en’ än många liknande akademier men Bosza måste ju kunna finansiera sin verksamhet.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Klomellien

Inlägg av Snibben »

Fräschade upp Klomelliens olika stadsvapen
Klomellia Surmonted.png
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

gtjorgo skrev: 2023-11-13 14:02 Vänder mig lite mot att trollkarlsutbildningen ska vara gratis. Jag tycker dock att magikerhusen absolut står för en hel del av utbildningen. En sorts subventionering men ändå en inkomstkälla för Bosza. Det är billigare att läsa vid ’de hundra och en’ än många liknande akademier men Bosza måste ju kunna finansiera sin verksamhet.
Om det nu är så att de olika stadsstaterna aktivt skickar de av sina borgare som visar sig ha magisk förmåga till Bozsa för att utbildas så kanske det medföljer en mindre summa pengar också? Bozsa kan också tänkas sätta lärlingarna i arbete för stadsstaten och magikernas egen nytta och på så vis tjäna på ordningen. (Ser lite före mig hur det är i Sagan om Drakens återkomst där noviserna i Vita Tornet får göra en hel del annat för Aes Sedaierna än bara studera.) Att Klomelliens stadsstater gör som de gör borde rimligtvis hänga samman med att de vet vad magi kan åstadkomma om den släpps lös okontrollerad. Att ett land som sett så mycket magisk maktmisbruk och förödelse genom historien inte förbjudit magi är nästan konstigt. Nu ser Bozsa till att hålla ordning på magin och det har både de styrande och folket i de andra stadsstaterna sett att fungerar och därför accepterat magiker. Och även om klomellier i allmänhet, likt de flesta rationella folk, är försiktiga med magi så lär de också ha en viss vana. Många har säkert också sett de bra sakerna magi kan göra, om det sker i ordnade former.

Att magiker håller koll på andra magiker för att inte dra på sig icke-magikers vrede är något Magikernas Gille kan ha som en av sina funktioner i andra länder. Något även flera religioner som LV (aidniska grenen) och Unga Gudarnar bidrar till. I Klomellien har Bozsa och Hundraettakademin tagit denna roll.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Snibben skrev: 2023-11-13 17:17 Fräschade upp Klomelliens olika stadsvapen

Klomellia Surmonted.png
Snyggt!

Antar det är samma information som finns samlad i wikin? Heraldik i Klomellien
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

birkebeineren skrev: 2023-11-13 18:01
gtjorgo skrev: 2023-11-13 14:02 Vänder mig lite mot att trollkarlsutbildningen ska vara gratis. Jag tycker dock att magikerhusen absolut står för en hel del av utbildningen. En sorts subventionering men ändå en inkomstkälla för Bosza. Det är billigare att läsa vid ’de hundra och en’ än många liknande akademier men Bosza måste ju kunna finansiera sin verksamhet.
Om det nu är så att de olika stadsstaterna aktivt skickar de av sina borgare som visar sig ha magisk förmåga till Bozsa för att utbildas så kanske det medföljer en mindre summa pengar också? Bozsa kan också tänkas sätta lärlingarna i arbete för stadsstaten och magikernas egen nytta och på så vis tjäna på ordningen. (Ser lite före mig hur det är i Sagan om Drakens återkomst där noviserna i Vita Tornet får göra en hel del annat för Aes Sedaierna än bara studera.) Att Klomelliens stadsstater gör som de gör borde rimligtvis hänga samman med att vet vad magi kan åstadkomma om den släpps lös okontrollerad. Att ett land som sett så mycket magisk maktmisbruk och förödelse genom historien inte förbjudit magi är nästan konstigt. Nu ser Bozsa till att hålla ordning på magin och det har både de styrande och folket i de andra stadsstaterna sett att fungerar och därför accepterat magiker. Och även om klomellier i allmänhet, likt de flesta rationella folk, är försiktiga med magi så lär de också ha en viss vana. Många har säkert också sett de bra sakerna magi kan göra, om det sker i ordnade former.

Att magiker håller koll på andra magiker för att inte dra på sig icke-magikers vrede är något Magikernas Gille kan ha som en av sina funktioner i andra länder. Något även flera religioner som LV (aidniska grenen) och Unga Gudarnar bidrar till. I Klomellien har Bozsa och Hundraettakademin tagit denna roll.
Jag håller med om att akademin nog gärna använder sina adepter till allsköns olika sysslor. Kanske kan man tjäna in "studiepoäng" som i sin tur tillåter eleverna sitt mästarprov via dessa arbeten/uppdrag?

Jag tror att de övriga stadsstaterna både imponeras och räds av magins kraft. De vill ha den på sin sida men ve att de inte kan kontrollera den. Möjlgtvis ser de kanske dagens moderata linje som råder i Bosza so den bästa tänkbara kompromissen. En allierad magokrati som arbetar för magins kontroll istället för ett förbud. stadsstaterna gissar nog att ett förbud snart skulle tummas på, och i den interna "konkurrensen" skulle man riskera att magikerna oinskränkt skulle utföra livsfarliga experiment?
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Det här tror jag vi redan gått igenom grundligt: Bozsas olika akademier tar olika mycket betalt, men är rent allmänt subventionerade. Man kan/måste även betala med magiskt slit (skriva av dokument, dechiffrera gamla texter, hålla vakt, utbilda de färskaste eleverna, städa upp efter övningarna – vilket är jobbigt för nekromantiker och elementarmagiker, förbereda nya övningar, bidra med temporära PSY-poäng). Nio av städerna utser mentalt lämpliga och lojala elever som man delvis eller helt betalar för och skickar till Bozsa för att sedan få hem och använda i sina egna strävanden (därmed inte sagt alla magiker är statsanställda, i Mercana jobbar de exempelvis vanligtvis åt olika handelshus, som i sin tur betalt deras utbildning).

Heraldik! Jubel för Snibben! Och gapskratt från Mercana när de såg Melorghs vapensköld, tyvärr… En vit uggla med spridda vingar mot svart botten börjar bli den populäraste i Melorgh.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Klomellien

Inlägg av Snibben »

birkebeineren skrev: 2023-11-13 18:11
Snibben skrev: 2023-11-13 17:17 Fräschade upp Klomelliens olika stadsvapen

Klomellia Surmonted.png
Snyggt!

Antar det är samma information som finns samlad i wikin? Heraldik i Klomellien
Exakt. Men inte lika komplicerade. Jag kan lägga upp vapnen enskilda i wikin?
Skriv svar