Feliciska Piratkriget

Har du något äventyr som ligger och dammar? Dela gärna med dig!
Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2517
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Feliciska Piratkriget

Inlägg av Spelknepe »

I Ereb Altor boken står det lite om vad som försigår i Ereb runt 610 eO, och en av företeelserna är det Feliciska Piratkriget. Jag tycker hela denna konflikt är spännande och undrar lite vilka riktningar det skulle kunna ta, och hur man kanske skulle kunna få in en grupp med rollpersoner i handlingen.

Det Feliciska Piratkriget - Sammanfattning

Vad jag har förstått så delar den Feliciska konungen - Kuthegil Halvskägg ut ett stort antal kaparbrev för att kunna plundra framförallt Erebosiska fartyg, men även Caddiska och Berendiska. Detta har eskalerat och tvingat Erebos att skicka sina konvojer med kraftiga eskorter, vilket har gett Felicien en ursäkt till att rusta upp sin flotta ytterligare.

På Erebos sida står, om ansträngt, Caddo och Berendien. Denna trio har egentligen nog med problem rörande handel sinsemellan, då speciellt relationen Caddo - Erebos.

På Feliciens sida står Hynsolge, hur mycket hjälp de nu kan bistå med p.g.a. ett inbördeskrig. Felicierna hoppas därför att ett krig mot en gemensam nämnare (t.ex. Berendien) kan ena Hynsolge till Feliciernas fördel.

För att nu blanda in ytterligare krydda så tänker jag på Raas Narram - Slusstrappan vid Stabul - Krun, som Felicierna borde vara intresserade av p.g.a. slavhandeln med Sombatze, samt kontroll över Golwynda.

----------------

Hur skulle denna konflikt kunna utveckla sig? Har ni några idéer eller tankar?
Sopodlare
Erebosisk Köpman
Inlägg: 382
Blev medlem: 2007-06-13 21:39
Ort: Kallhäll, Järfälla, Stockholm

Inlägg av Sopodlare »

Hur ser andra makter på detta? hur ser de sydländska piraterna på att Erebos tvingas förstärka sina konvojer, störs deras inkomster? Kan man se en kraft att räkna med här? Zorakin Sombatze osv, länder som kan påverkas av striderna, vad säger de? Kan Caddo svältas ut av en beslutsam felicisk belägringsflotta? Hur stark ÄR Feliciens krigsmakt jämfört med sina fienders?
A fat man brings a cushion wherever he goes
Bergdahl
Barbisk Hövding
Inlägg: 947
Blev medlem: 2007-01-28 21:40
Ort: Örebro

Inlägg av Bergdahl »

Angående Raas Narram och slavhandeln med Sombatze skrev jag följande inlägg under Felicien tråden, och hävdar att det fortfarande bör tas i beaktande för en revidering:
Har suttit och läst lite om Feliciens historia i EA-spelledarboken och finner texten om den Sombatziska invasionen år 499 eO rätt konstig. Först och främst har jag svårt att se att Felicierna söker sig till Sombatze för att skövla och ta slavar, de måste då ta sig förbi Ras narram fallet, vilket ju inte är en lätt historia, speciellt inte med en hel flotta. Hela kriget senare känns ju ännu värre där stora flottor seglar igenom fallet flera gånger.

Nää, jag tycker att vi borde byta ut Sombatze mot Efaro, det känns mer logiskt på många sätt bl.a. slipper vi problemen med Raas narramfallet. Sedan så har Felicien sedan tidigare kolonier på Dermaniens nordkust. Dermanierna har jag läst någonstans (vet inte om officiellt men jag tycker det låter vettigt) är en stam i Efaro. Om nu Felicierna har två kolonier i Efaro borde de troligen ha använt sig av Efaro för sina slavjakter. Detta kan ha fått många av de splittrade stammarna att enas för att bekämpa sina nya fiender. Kriget vinns av Felicien och stammarna som gått i krig mot Felicien får betala dyrt, kanske får Felicien utöver krigsskadeståndet mer kolonier i Efaro.
Alltså, Feliciens huvudsakliga slavmarknad bör vara Efaro, där man har en hel del kolonier vid Efaros kopparhavskust. Sen så är det ju ingen omöjlighet att efariska slavjägare gör slavräder in i sombatze och att dessa sombatziska slavar sedans säljs på slavmarknaderna i de feliciska kolonierna, för vidare transport till Felicien. En annan källa till slavar är ju Samkarna.

Iaf det är om inflytandet/kontrollen över Efaro som jag ser som en potentiell konflikt mellan Krun och Felicien ligger. Det har ju tom skett ett sjöslag mellan rikena (ej officiellt material) i slaget vid Caraidon (runt) 380-400 eO, då Krun förlorar mot Felicien, och deras kopparhavsflotta decimeras (Nu finns detta slag bestämt: Slaget vid Lopenta 451 e.O. /Admin.). Krun fick då avträda sina besittningar på Efaros kopparhavskust till Felicien. I dagsläget är Krun förmodligen den enda kopparhavsmakt som på allvar skulle kunna utmana den feliciska flottan (enligt KK, s. 29) problemet är ju bara att nästan hela den kejserliga flottan finns i Golwyndahavet, och det är ju här som vikten av slusstrappan i Stabul aktualiseras. Om krunierna reparerar slusstrappan, kan de börja föra över stora delar av sin golwyndaflotta till kopparhavet och på allvar börja utmana felicierna om makten i östra kopparhavet och skära av felicierna från deras efariska kolonier. Detta i kombination med de goda förbindelserna Krun har med Caddo är en nagel i ögat på Felicien. Iom detta är nog även krunfaktorn inkluderad i de feliciska planerna för erövrandet av Kopparhavet.

Jag tror dock inte att de är intresserade av, och har resurserna för att kontrollera Golwyndahavet. Utan de är nog mer intresserade av att hålla den krunska kejserliga flottan borta från kopparhavet. Hur kan de då göra detta? Först måste de slå ut den lilla men dugliga krunska kopparhavsflottan. Sedan måste de antingen försöka invadera Stabul och ta kontroll över slussen innan den är färdigreparerad, men att hålla staden kommer nog att kräva mycket manskap vilket troligen används bättre på annat håll. En annan strategi skulle vara att inta staden för att sedan förstöra de reparationer som skett av slusstrappan samt bränna staden med de skeppsvarv som finns där, för att sedan dra sig tillbaka. Då skulle man försena ett krunskt inträde i kopparhavet, antagligen tills man är färdig med övriga fiender. En annan möjlighet är ju att i löndom försöka förstöra reparationerna av slusstrappan.

Sådär, lite tankar jag har kring Stabul och dess slusstrappa, samt Krun och Felicien och deras konflikt över inflytandet i Efaro. Något du undrar över kan jag ju försöka utveckla mer, men jag slipper helst det för tillfället. :P
Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2517
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

Bergdahl: Alltså, ett äventyr där rollpersonerna i slutet förstör slusstrappan i Raas Narram kan ju bli hur coolt som helst! Jag gillar dina planer med Krun och deras intresse över de efariska kolonierna, samt att de bygger upp slusstrappan.

Jag ställer en annan fråga i Krun tråden till dig...
Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2517
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

Jag har hittat väldigt mycket information i Kopparhavens Kapare angående det Feliciska Piratkriget.
Användarvisningsbild
Alendor
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 840
Blev medlem: 2007-05-25 14:44
Ort: Västerås
Kontakt:

Inlägg av Alendor »

Detta är ett äventyr ja lätt skulle kunna tänka mig spela =D
Och om ja bara hade kunskapen att skriva ner de ideer som rör sig i mitt huvud kanske ja tom kunde hjälpa till med Äventyret isig.

(sjunker tillbaks o väntar =p )
Clay of my clay, thou shall not kill! Thou shall not die!
Utrustningslista: http://rpg.malgol.se/drakar/utrustning/
Bergdahl
Barbisk Hövding
Inlägg: 947
Blev medlem: 2007-01-28 21:40
Ort: Örebro

Inlägg av Bergdahl »

Spelknepe, kommer att besvara dina frågor om Krun men har lite ont om tid för tillfället. Iaf, när det gäller det feliciska piratkriget och den nidländska reningen har jag funderat på hur dessa påverkar varandra.

Den nidländska reningen börjar 613 eO och avslutas samma år genom att Nidland ockuperas av bl.a. Berendien, Hynsolge, Felicien och Krun som samverkar i ett råd. Detta råd faller sedan samman och ockupationsmakterna delar upp Nidland i provinser som de lägger beslag på själva. 614 eO upprättas ett officiellt fredsavtal mellan de olika provinserna, och landet Nidland har slutat att existera. Tiden efter är kaotisk, med uppror osv.
När man läser texten om det feliciska piratkriget i KK verkar det som om inte den nidländska reningen skett överhuvudtaget innan det feliciska piratkriget bryter ut år 615 eO. Detta är väl iofs inte så konstigt med tanke på att man skall kunna spela det utan att ha tillgång till den nidländska reningen, men det blir iom detta en hel del frågetecken med det feliciska piratkriget om det sker efter den nidländska reningen. Någon som funderat över detta?
Mikael
Admin
Inlägg: 5153
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Jo, vi har i flera år nu spelat en lååång kampanj med Feliciska Piratkriget som bakgrund. Vi är nu i år 623, tror jag. Fan vi spelar för sällan och oregelbundet.

Avs. år 614 har de tre alliansländerna insett att krig är nära förestående. Berendien tar hem det mesta av sina trupper från Nidland genom Hynsolge. Majoriteten av dem klara sig hem, men Felicien anfaller Berendiens zon. Detta sker innan man anfaller Entika, Ventimiglia och ... år 615. Dock sker det så nära inpå att bud från Nidland inte hinner nå Entika förrän efteråt. Allainsen slår tillbaks med en lyckad pyrrusseger i Darition. Felicien satsar hårdare och invaderar Berendien. När landet är på fallrepet går Hynsolge in på Feliciens sida. Medan Hynsolgerna sköter ockupationen av Berendien...

Ja den långa versionen av tiden 609- kan jag skicka per mail till den intresserade.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7240
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Spelknepe skrev:Jag har hittat väldigt mycket information i Kopparhavens Kapare angående det Feliciska Piratkriget.
Antar du även har läst det som står i Sinkadus-äventyret Skuggor över Nohstril?

Stämningarna i detta äventyr är förövrigt mycket trevliga; regnsmatter på kullerstensbelagda gränder, avrättade magiker, kimzônska viskningar i katakomberna...
Khamul
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 37
Blev medlem: 2009-03-12 17:49

Inlägg av Khamul »

skulle hotet kunna rikta sig mot Berendien och på så sett skapa en inre oro hos makteliten i Berendien. Och få till följd att man börjar en inre stridighet om kronan i landet?
morfis
Felicisk Råttfångare
Inlägg: 6
Blev medlem: 2018-09-20 15:32

Re:

Inlägg av morfis »

Mikael skrev: 2007-09-14 11:08 Ja den långa versionen av tiden 609- kan jag skicka per mail till den intresserade.
Denna skulle vara mycket uppskattad, så här över ett decennium senare. Mina tankar är också att köra vissa bokäventyr mot bakgrunden av piratkriget, som upptrappning till de större sammanlänkade bokäventyren.
Skriv svar