Tafkol - fornkardisk fruktbarhetsgudinna?

Information om religionerna och dess utbredning
Användarvisningsbild
Wolfhart
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 72
Blev medlem: 2009-01-02 17:45
Ort: Huvudsta

Tafkol - fornkardisk fruktbarhetsgudinna?

Inlägg av Wolfhart »

Eftersom det nu skrivs en hel del om Kardien så ville jag saxa följande ur Marsklandets grönvita bok s.50, helgedomen i handelsstationen (fetstilat av mig):

"8. Helgedom
Det finns flera sittkuddar på golvet runt ett litet altare. Den statyett som pryder altaret visar att det är helgat åt en fruktbarhetsgudinna. I ett hörn står en stor trumma.
En kvinna, byns shaman, sitter här. Hon försöker schasa ut alla främlingar som tar sig in.
SL: Detta är byns helgedom och här bor byns shaman. Här dyrkar man Tafkol, en gudinna som associeras med skörd och fruktsamhet hos kvinnor. ...
Denna ö befolkas av en kardisk stam ..."

Då Marsklandet ligger i Nordmark, det allra nordligaste hertigdömet i Kardien, och nordmarkarna beskrivs i Aidneboken (s.13) livnära sig på nästan uteslutande fiske och pälsförsäljning, samt ha handelsförbindelser norrut t.ex. med Trakorien, så är det ett rimligt antagande att handelsstationens kardiska stam som bl.a. säljer silverutterskinn är nordmarkare.
Aidneboken (s.55) säger att Den Lysande Vägen införs i norra Kardien år 424 eO då echtherna tar över makten i hela Kardien, men också att nordmarkarna för ett "tämligen fritt och självständigt leverne" (s.13) då kungen inte har något större intresse av den fattiga, otillgängliga och avlägsna provinsen.

Så är det väl rimligt att anta att Tafkol är en lokal fruktbarhetsgudinna vars dyrkan överlevt på otillgängliga och/eller avlägsna platser p g a nordmarkarnas självständighet, den Etinstroende överhetens ointresse, samt de troendes diskretion (shamankan försöker ju köra ut främlingar ur helgedomen).
Det som skrivs ovan om statyetten för givetvis mina tankar till någonting uråldrigt typ Venus från Willendorf. Intressant också att det tycks vara en shamanistisk-animistisk religion.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7244
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Tafkol - fornkardisk fruktbarhetsgudinna?

Inlägg av birkebeineren »

Nordmarkarna som kultur, eller folkstam, har uppstått som en blanding av jorer som bosatte sig här under Kejdardömet Jorpagnas tid i Aidne och nargurer från Jorduashur som bosatte sig längs nordkusten av dagens Kardien, Goiana och Snoarskogar under Mörkertiden. Innan detta fanns i området ker-bosherna som nu lever i Marsklandet (och delar av Klomellien enligt utveckling på forumet) samt de så kallade snoaranerna som utgjorde en del av Aidnes urbefolkning innan jorerna anlände. Möjligtvis även en annan nargurisk kultur som gett upphov till dagens kasener. Det finns således flera olika kulturer som Tafkol kan ha sin bakgrund i, antingen ur en enda eller en sammanblanding av flera.

Lysande Vägen kom till norra Kardien tidigare än 424 eO men detta årtal genomförde troligen echterna någon sorts lagändring eller liknande i sammanhang med Maktövertagandet. Detta har gjort att årtalet fått stå som tidpunkt för regionens omvändelse i Kardiens och Lysande Vägens historieböcker. De kardiska kungarna innan echternas dynasti tog över var troligen mer toleranta till andra religioner, eller så hade de bara inte lyckats omvända befolkningen i norra Kardien ännu. Den här biten av historien är än så länge lite outvecklad.

I wikin finns följande lite oredigerade texter om nordmarkare: http://erebaltor.se/wiki/index.php?title=Nordmarkare
Användarvisningsbild
Wolfhart
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 72
Blev medlem: 2009-01-02 17:45
Ort: Huvudsta

Re: Tafkol - fornkardisk fruktbarhetsgudinna?

Inlägg av Wolfhart »

Tack! Spännande och logisk utveckling av regionens historia.

Då förmodar jag att den vanligt förekommande skägglösheten hos männen är ett arv från snoaranerna, då ju varken jorer eller jordukærlar utmärks av någon nämnvärd avsaknad av ansiktsbehåring. Med tanke på närheten till olika älvfolk hade jag ju annars gissat på en och annan halvalv/-iska som förfader/-moder.

Fruktbarhetsgudinnans ursprung förlorar sig i förhistoriens dimmor, men det känns inte otroligt att det är en sista rest av ursprungsbefolkningens tro: att vare sig jorer eller jordukærlar ville ta risken av att misshaga den gudinna som ansetts ansvara för den lokala äringen och därför fortsatt ära henne.
Användarvisningsbild
Albrekt
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 437
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Tafkol - fornkardisk fruktbarhetsgudinna?

Inlägg av Albrekt »

Tafkol låter som lite av en blandning av Frajìr och Nahriguhr, kanske...
Skriv svar