Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Torquemada skrev: 2022-05-20 17:26 ...
Sandzas - ny akademi
...
Så här står det i wikin nu:
Högakademin
Högakademin i Sanzas, eller "Hööga akademin föhr skyddh och vern av Sanziens lågha folk" som var det officiella namnet, grundades 278 e.O. av den echtiske elementarmagikern Engmund Lothgerin från Bozsa. Avsikten med en akademi i Sanzas syntes till en början underlig av omvärlden då få om ens några av det jordbrukande halvlängdsfolket någonsin ägnat sig åt magi. Det har hävdats att Bozsas magiska centralledning bara var intresserad av kontroll och en säker tillgång till livsmedel men detta stämmer bättre med hur situationen blev under den makthungriga Cirkanten som tog över styret i Bozsa på 350-talet e.O. Faktum är att Högakademin frambringade minst två mycket skickliga magiker: animisten Osmosa Lindelöv och jordelementarikern Brumul av Rogg. Högakademin förstördes under Sanzsisk-mercanska kriget 398-403 e.O.

Värdshusägaren i Sanzastad Vilm Rotgods östra skafferier nuddar ytterkanten av det gamla akademiområdet underifrån och detta kan ha sammanhang med den sagolika smaken de sylter och inläggningar som varit lagrade här påstås ha.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1164
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Osmosa Lindelöv.

Hon kan inte haft en lätt barndom.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1164
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

KRAGENSPITZ

På Bozsas mark, vid den Garrikiska Sjöns södra strand och nära Gimdis mynning, ligger den lilla staden Kragenspitz. Ursprungligen var staden bara ett utkikstorn byggt under den Första Magokratin, men efter den Andra Magokratins fall blev tornet en mötesplats för handelsmän från Sanzas och Bozsa. Halvlängdsmännen var ännu rädda för de tyranniska och mäktiga magikerna, och ville ogärna gå in i deras magiska stad Bozsa. Bozsaborna, å sin sida, mindes lynchningarna vid Magokratins fall, och ville varken åka utomlands eller släppa in potentiella spioner i sin egen stad. Man möttes därför halvvägs och slapp även att transportera varorna lika långt. Den framväxande staden kom att specialisera sig på magiska drycker, alkemi, dekokter och öl. Särskilt berömt är Kragenspitz för sina pålitliga helande drycker, som är en kombination av Bozsas besvärjelser och Sanzas örtkonster. De förvaras som regel inte i glasflaskor utan i pluntor av härdat läder, med stadens Drake inpräglad i sidan och förseglade med blått vax. Dessa återfinns så långt bort som i Jorpagna.

Efter några ganska vänskapliga ”skatteuppbörder” av triskerna byggde man en stadsmur, och då staden sedan växte valde man att varken utvidga muren eller bygga utanför den, utan byggde istället på höjden. Fyravåningshus i tegel är vanliga i Kragenspitz. Under loppet av mer än ett århundrade har en del halvlingar vant sig vid magikerna och bosatt sig i staden för gott. De har dessutom tagit efter det lokala modet, och klär sig i långa och rikt utsmyckade kåpor och kappor. Magikerna å sin sida har insett meningen med gott öl och långsamma måltider, och en hel del intrigtrötta besvärjare har bosatt sig där på sin ålders höst. Kragenspitz har en liten arena och två bordeller, men över fyrtio värdshus. Ett vanligt upplägg är att värdshuset upptar markplanet, medan verkstaden, vare sig den är en alkemisk verkstad eller ett vanligt bryggeri, ligger på den första våningen. Den andra våningen avsätts till bostäder, medan lagren förvaras på vinden, under spetsiga tak. Med hjälp av taljor och block fungerar arrangemangen ganska bra, även om verkstaden ibland rasar ner i värdshuset. Olyckorna har åtminstone gett upphov till diverse muntra historier. Kragenspitzarna gillar att pryda sina hus, och smidda vindflöjlar och hängande metallskyltar som slår i vinden är vanliga. Utanför staden har en del mindre odlingar anlagts, för att minska behovet av importerade basvaror.

Staden styrs av en överståthållare, assisterad av två ståthållare, alla bosatta i det ursprungliga tornet. Posterna reserveras för utmanövrerade maktspelare som känt sig tvungna att lämna Bozsa och partistriderna. Ståthållarnas främsta plikt är att skydda staden från plundrande trisker, infiltrerande zemniter och vilsegångna orcher från Bestberget. En sekundär, inofficiell, plikt är att se till att ingen av stadens pensionerade magiker blir tokig i sin senilitet och börjar ägna sig åt dåligheter. Ståthållarna ignorerar konsekvent alla sina plikter och ägnar sin tid åt studier, ölhävning och att prata om den gamla goda tiden, när ”enkelt folk respekterade magiker, och magiker respekterade sig själva”. I avsaknad av seriöst ledarskap från Bozsa har stadens borgare bildat ett Handelsråd som tar hand om alla löpande ärenden. Medlemskapet är inte fixerat, och ingenting så fast som handelshus har ännu uppstått. Handelsrådet har mycket höga tankar om sig själva och sin jordnära kompetens och sitt sinne för affärer, och ser fram emot en framtid när de leder hela Bozsas territorium, och den världsfrånvända Magikerstaden reduceras till ett museum. Detta är rena fantasier. Bozsa är väl medvetna om tankegångarna, men ser dem inte som ett problem. Med undantag för ekonomiska spörsmål är Bozsas Råd bättre informerat och uppdaterat än några andra i Klomellien.

Zemniterna har infiltrerat Kragenspitz och ägnar sig åt försiktig, långsam och diskret rekrytering av missbelåtna magiker, men framförallt ser man staden som en språngbräda för att ta sig in i själva Bozsa. Den lokala cellen står inte på god fot med zemniterna i Bestberget, som betraktar kragenspitsarna som lata och försoffade oduglingar, i jämförelse med deras eget hårda men magiskt givande liv.

Triska har trappat ner på sina plundringar allt eftersom Bozsas stjärna åter har stigit i Klomellien. Inte minst vill man inte störa den egna handeln, då Kragenspitz importerar allt sitt läder från Triska. Först ville man bara köpa hudar och sköta garvningen själva, men problemet med ett garveri bakom stadens trånga murar stupade på den outhärdliga stanken. År 544 utbröt ett rejält gräl i Triska, då några glada huskarlar från Wemerkrök, med tyst godkännande från sin oligark, begett sig till Kragenspitz för en snabb vårplundring. Tanken var att man iklädda melorghiska kåpor skulle närma sig västra stadsporten, för att sedan storma in, plundra de närmaste husen och kontoren för att sedan lägga benen på ryggen innan stadsvakten hann reagera. Pinsamt nog stötte man omedelbart innanför stadsporten ihop med oligarken Cuddas äldste son, som följt med den senaste leveransen av läder för att sätta kraft bakom förhandlingarna om priset. Offensiven kom alldeles av sig, då Cudda insåg att nyplundrade kunder betalar dåligt. Då nästa års plundring sprängdes i luften av några gamla magiker på hemväg från krogen fick Wemerkrök helt lägga om taktiken. Numera, under den nya oligarken Barsane av ätten Vildbete, plundrar man hellre båtarna på väg till och från Kragenspitz, fast mycket hövligt och med ett minimum av våld, då man gillar både inkomsterna från läderhandeln och de helande dryckerna. De yngre huskarlarna jobbar dock på mer våghalsiga planer, som att bestiga stadsmuren och plundra växlingskontoren om natten.

Mercana har till sin oerhörda frustration inte lyckats etablera sig i Kragenspitz. Trots försök av både Cusmar, Gombastur och Buacka har man inte ens lyckats köpa ett handelskontor, utan måste handla över disk som vanligt folk. Detta upplevs som djupt förnedrande. Vinsten från Kragenspitz handel delas lika (fast utan formell överenskommelse) mellan Bozsa, Sanzas och Kragenspitz självt. Ölexporten ökar ständigt. En alvisk animistmästare är bosatt i Kragenspitz, men på hemlig adress för att inte bli störd hela tiden.

Magikerstaden Bozsa svämmar över av magiska underverk. Kragenspitzs sevärdheter är blygsammare. En imponerande mekanisk klocka från Hamur, tre tama svartbjörnar som också ingår i stadens heraldiska vapen och en uppstoppad kimera. Med förenade konstarter fyrar man åtminstone en gång i veckan av storartade fyrverkerier. Många av dessa är rena illusioner. Oroliga dvärgar har i tysthet konstaterat att inga av fyrverkerierna bygger på principer som skulle kunna användas i krig.

Kragenspitz främsta attraktion, efter fyrverkerier och gott öl, är dess Drake eller Odjur, som fått stå modell för de helande dryckernas inpräglade sigill. ”Draken” är ungefär tre meter långt, benlös, smutsbrun och mycket bitsk. Den bor i en hemtrevlig håla bakom en liten arena som den numera sällan behöver dela med andra monster. En gång om dagen kommer den ut och springer några varv runt arenan till folkets jubel, och om någon är dumdristig nog att utmana den så gör den sitt bästa för att bita fötterna av honom. Den finner människokött både osmakligt och näringsfattigt, men har en sadistisk förkärlek för skriken som bitna offer ger ifrån sig. Själv har den en ryggsköld som är nästintill ogenomtränglig. Vad ingen har fattat är att ”draken” är en Slugg, samma sorts odjur som hemsöker Melorghs diken. Men då ytterst få melorghier faktiskt har sett sin slugg, och nästan lika få melorghiska kultister besöker en öl-drickande stad utan lokala gudar att blidka, så har ingen sett likheterna. Bozsas magiker gillar att sitta och spekulera om vad ”draken” kan vara för någon sorts best, men det har aldrig fallit dem in att fråga en melorgier om vad de tror om saken. Att inte fråga melorghier om råd i några som helst frågor är en nästan nationell hjärtesak i Klomellien, fast inte riktigt i klass med kärleken till klomuller och gediget hantverk. Sluggen har med åren vuxit sig stor, och dess pansar har vuxit sig tjockt på det myckna läderavfall som Kragenspitzs borgare matar den med. Om den kunde återvända till den demondimension som kläckte den skulle den vägra.
Senast redigerad av Torquemada den 2022-05-21 07:36, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

birkebeineren skrev: 2022-05-20 18:58 Vi kan använda varianten där Harald Krokig "råkar" orsaka Cirkantens fall och att detta sker inledningsvis i Magikernas krig.

Ungefär så här såg min ursprungliga idé ut, tanken var att lämna mest möjligt öppet både för hur Boza bygger upp sitt expansiva styre och för själva kriget:
349 e.O.
En gruppering magiker som kallar sig Sällskapet för förverkligandet av Cirkantens ändliga slutning tar makten i Bozsa. Även de externa akademierna runt om i landet kommer under det nya styrets kontroll. Sällskapet infiltrerar och korrumperar även maktutövningen i många av de andra stadsstaterna och via magi eller ekonomiska påtryckningar kan man bland annat påverka tillsättningar till ämbeten eller handelskontrakt. Vilka magikerna i Cirkanten, som blir sällskapets vanliga namn, är och vad som är deras egentliga mål är okänt. Klomelliens stadsstater meddelas att Bozsa nu skall "Skydda Klomelliens folk mot de Yttersta Farorna". BRA

397 e.O
Cirkanten drabbas plötsligt och oväntat av en katastrof. En varm sommarnatt lyser ett stilla blått sken upp hela Bozsa stad och följs av ett förödande brak då sällskapets torn och huvudsäte faller samman. Hela sällskapets centralledning och huvudparten av dess mästare syns ha förintats i stenhögen. Bozsas magiker står utan en enad ledning och kaos bryter ut. Omständigheterna kring detta är ännu okända i Klomellien men i Jorduashur är det en ofta berättad historia att det var den unge Harald Krokigs stöld av magikernas Ametistkalk som var anledningen. (mina ändringar försöker belysa att det alltjämt rör sig om en fraktionsstrid inom den kvarvarande cirkanten som hädanefter sker. Cirkanten raderas inte ut men sammanhållningen inom sällskapet brakar samman då ledningen förintas. De fraktioner som redan innan fanns går på varandra när de som tidigare kunde kompromissa nu fallit bort)

398-403 e.O.
Sanzas - Mercanska kriget, även känt som Magikernas krig. Kriget inleds då en prefekt vid en av Sanzas norra distrikt (som tillsats med hjälp av den lokala akademin) angriper saltgruvor i Mercana som hamnat under kontroll av en gunstling till den konkurrerande fraktionen i Cirkanten. Styrkorna på båda sidor utgörs av legoknektar men de bägge ovetande stadsstaterna dras in på var sin sida. Därav namnet på kriget. Snart dras fler och fler stadsstater in på grund av det nät cirkanten spunnit. ...fortsättning följer
Vid krigsslutet är alla nästan magiker i hela Klomellien borta. Endast i Bozsa stad finns det en betydande mängd överlevande. (några andra torde väl överlevt?)
Funderade även på att en överlevande cirkantmagiker ett tag efter kriget försökte ta makten:
404 e.O.
Den sista och enda överlevande av Cirkantens 28 mästare försöker ta makten i Bozsa men stängs inne i valven under sällskapets fallna torn av stadsvakten som är lojal med den nya, tredje magokratin, och syns aldrig mera till.
Fungerar mycket bra enligt mig! :)


Fungerar detta som en grundstomme att sen fylla i andra detaljer i?
Det ser strålande ut som grund Birke! en av anledningarna till varför Melohrg drabbades så hårt är sannolikt att framkomligheten på Maure hämmades av Poane och slustrappan. Då blev det vandring till lands istället och Melorgh låg plötsligt i mitten (trots att man var på kanten!)
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

birkebeineren skrev: 2022-05-20 19:00
Torquemada skrev: 2022-05-20 17:26 ...
Sandzas - ny akademi
...
Så här står det i wikin nu:
Högakademin
Högakademin i Sanzas, eller "Hööga akademin föhr skyddh och vern av Sanziens lågha folk" som var det officiella namnet, grundades 278 e.O. av den echtiske elementarmagikern Engmund Lothgerin från Bozsa. Avsikten med en akademi i Sanzas syntes till en början underlig av omvärlden då få om ens några av det jordbrukande halvlängdsfolket någonsin ägnat sig åt magi. Det har hävdats att Bozsas magiska centralledning bara var intresserad av kontroll och en säker tillgång till livsmedel men detta stämmer bättre med hur situationen blev under den makthungriga Cirkanten som tog över styret i Bozsa på 350-talet e.O. Faktum är att Högakademin frambringade minst två mycket skickliga magiker: animisten Osmosa Lindelöv och jordelementarikern Brumul av Rogg. Högakademin förstördes under Sanzsisk-mercanska kriget 398-403 e.O.

Värdshusägaren i Sanzastad Vilm Rotgods östra skafferier nuddar ytterkanten av det gamla akademiområdet underifrån och detta kan ha sammanhang med den sagolika smaken de sylter och inläggningar som varit lagrade här påstås ha.
Bra! :)
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Torquemada skrev: 2022-05-20 20:30 KRAGENSPITZ

På Bozsas mark, vid den Garrikiska Sjöns södra strand och nära Gimdis mynning, ligger den lilla staden Kragenspitz. Ursprungligen var staden bara ett utkikstorn byggt under den Första Magokratin, men efter den Andra Magokratins fall blev tornet en mötesplats för handelsmän från Sanzas och Bozsa. Halvlängdsmännen var ännu rädda för de tyranniska och mäktiga magikerna, och ville ogärna gå in i deras magiska stad Bozsa. Bozsaborna, å sin sida, mindes lynchningarna vid Magokratins fall, och ville varken åka utomlands eller släppa in potentiella spioner i sin egen stad. Man möttes därför halvvägs och slapp även att transportera varorna lika långt. Den framväxande staden kom att specialisera sig på magiska drycker, alkemi, dekokter och öl. Särskilt berömt är Kragenspitz för sina pålitliga helande drycker, som är en kombination av Bozsas besvärjelser och Sanzas örtkonster. De förvaras som regel inte i glasflaskor utan i pluntor av härdat läder, med stadens Drake inpräglad i sidan och förseglade med blått vax. Dessa återfinns så långt bort som i Jorpagna. (gillar!)

Efter några ganska vänskapliga ”skatteuppbörder” av Vildbetarna (vildbete är en ganska ny ätt med mindre än tio år på nacken. kanske bättre att bara skriva triskeroligarker/triskiska pirater/huskarlar?) byggde man en stadsmur, och då staden sedan växte valde man att varken utvidga muren eller bygga utanför den, utan byggde istället på höjden. Fyravåningshus i tegel är vanliga i Kragenspitz. Under loppet av mer än ett århundrade har en del halvlingar vant sig vid magikerna och bosatt sig i staden för gott. De har dessutom tagit efter det lokala modet, och klär sig i långa och rikt utsmyckade kåpor och kappor. Magikerna å sin sida har insett meningen med gott öl och långsamma måltider, och en hel del intrigtrötta besvärjare har bosatt sig där på sin ålders höst. Kragenspitz har en liten arena och två bordeller, men över fyrtio värdshus. Ett vanligt upplägg är att värdshuset upptar markplanet, medan verkstaden, vare sig den är en alkemisk verkstad eller ett vanligt bryggeri, ligger på den första våningen. Den andra våningen avsätts till bostäder, medan lagren förvaras på vinden, under spetsiga tak. Med hjälp av taljor och block fungerar arrangemangen ganska bra, även om verkstaden ibland rasar ner i värdshuset. Olyckorna har åtminstone gett upphov till diverse muntra historier. Kragenspitzarna gillar att pryda sina hus, och smidda vindflöjlar och hängande metallskyltar som slår i vinden är vanliga. Utanför staden har en del mindre odlingar anlagts, för att minska behovet av importerade basvaror. (Mycket bra!)

Staden styrs av en överståthållare, assisterad av två ståthållare, alla bosatta i det ursprungliga tornet. Posterna reserveras för utmanövrerade maktspelare som känt sig tvungna att lämna Bozsa och partistriderna. Ståthållarnas främsta plikt är att skydda staden från plundrande trisker, infiltrerande zemniter och vilsegångna orcher från Bestberget. En sekundär, inofficiell, plikt är att se till att ingen av stadens pensionerade magiker blir tokig i sin senilitet och börjar ägna sig åt dåligheter. Ståthållarna ignorerar konsekvent alla sina plikter och ägnar sin tid åt studier, ölhävning och att prata om den gamla goda tiden, när ”enkelt folk respekterade magiker, och magiker respekterade sig själva”. I avsaknad av seriöst ledarskap från Bozsa har stadens borgare bildat ett Handelsråd som tar hand om alla löpande ärenden. Medlemskapet är inte fixerat, och ingenting så fast som handelshus har ännu uppstått. Handelsrådet har mycket höga tankar om sig själva och sin jordnära kompetens och sitt sinne för affärer, och ser fram emot en framtid när de leder hela Bozsas territorium, och den världsfrånvända Magikerstaden reduceras till ett museum. Detta är rena fantasier. Bozsa är väl medvetna om tankegångarna, men ser dem inte som ett problem. Med undantag för ekonomiska spörsmål är Bozsas Råd bättre informerat och uppdaterat än några andra i Klomellien. (gillar detta! bra potential för framtida konflikter och kopplingen till Radikalerna i folkförsamlingen blir perfekt!)

Zemniterna har infiltrerat Kragenspitz och ägnar sig åt försiktig, långsam och diskret rekrytering av missbelåtna magiker, men framförallt ser man staden som en språngbräda för att ta sig in i själva Bozsa. Den lokala cellen står inte på god fot med zemniterna i Bestberget, som betraktar kragenspitsarna som lata och försoffade oduglingar, i jämförelse med deras eget hårda men magiskt givande liv. (bra med lite synbara fraktioner inom zemniterna med :))

Triska har trappat ner på sina plundringar allt eftersom Bozsas stjärna åter har stigit i Klomellien. Inte minst vill man inte störa den egna handeln, då Kragenspitz importerar allt sitt läder från Triska. Först ville man bara köpa hudar och sköta garvningen själva, men problemet med ett garveri bakom stadens trånga murar stupade på den outhärdliga stanken. År 544 utbröt ett rejält gräl i Triska, då några glada huskarlar från Vildbete, (byt till ätten Wemerkrök, de styrde samma område fram till tio år sedan) med tyst godkännande från sin oligark, begett sig till Kragenspitz för en snabb vårplundring. Tanken var att man iklädda melorghiska kåpor skulle närma sig västra stadsporten, för att sedan storma in, plundra de närmaste husen och kontoren för att sedan lägga benen på ryggen innan stadsvakten hann reagera. Pinsamt nog stötte man omedelbart innanför stadsporten ihop med oligarken Cuddas äldste son, som följt med den senaste leveransen av läder för att sätta kraft bakom förhandlingarna om priset. Offensiven kom alldeles av sig, då Cudda insåg att nyplundrade kunder betalar dåligt. Då nästa års plundring sprängdes i luften av några gamla magiker på hemväg från krogen fick Vildbete (Wemerkrök)helt lägga om taktiken. Numera under den nya oligarken Barsane av ätten Vildbete plundrar man hellre båtarna på väg till och från Kragenspitz, fast mycket hövligt och med ett minimum av våld, då man gillar både inkomsterna från läderhandeln och de helande dryckerna. De yngre huskarlarna jobbar dock på mer våghalsiga planer, som att bestiga stadsmuren och plundra växlingskontoren om natten. (Du fångar den triskiska själen perfekt! :))

Mercana har till sin oerhörda frustration inte lyckats etablera sig i Kragenspitz. Trots försök av både Cusmar, Gombastur och Buacka har man inte ens lyckats köpa ett handelskontor, utan måste handla över disk som vanligt folk. Detta upplevs som djupt förnedrande. Vinsten från Kragenspitz handel delas lika (fast utan formell överenskommelse) mellan Bozsa, Sanzas och Kragenspitz självt. Ölexporten ökar ständigt. En alvisk animistmästare är bosatt i Kragenspitz, men på hemlig adress för att inte bli störd hela tiden.

Magikerstaden Bozsa svämmar över av magiska underverk. Kragenspitzs sevärdheter är blygsammare. En imponerande mekanisk klocka från Hamur, tre tama svartbjörnar som också ingår i stadens heraldiska vapen och en uppstoppad kimera. Med förenade konstarter fyrar man åtminstone en gång i veckan av storartade fyrverkerier. Många av dessa är rena illusioner. Oroliga dvärgar har i tysthet konstaterat att inga av fyrverkerierna bygger på principer som skulle kunna användas i krig.

Kragenspitz främsta attraktion, efter fyrverkerier och gott öl, är dess Drake eller Odjur, som fått stå modell för de helande dryckernas inpräglade sigill. ”Draken” är ungefär tre meter långt, benlös, smutsbrun och mycket bitsk. Den bor i en hemtrevlig håla bakom en liten arena som den numera sällan behöver dela med andra monster. En gång om dagen kommer den ut och springer några varv runt arenan till folkets jubel, och om någon är dumdristig nog att utmana den så gör den sitt bästa för att bita fötterna av honom. Den finner människokött både osmakligt och näringsfattigt, men har en sadistisk förkärlek för skriken som bitna offer ger ifrån sig. Själv har den en ryggsköld som är nästintill ogenomtränglig. Vad ingen har fattat är att ”draken” är en Slugg, samma sorts odjur som hemsöker Melorghs diken. Men då ytterst få melorghier faktiskt har sett sin slugg, och nästan lika få melorghiska kultister besöker en öl-drickande stad utan lokala gudar att blidka, så har ingen sett likheterna. Bozsas magiker gillar att sitta och spekulera om vad ”draken” kan vara för någon sorts best, men det har aldrig fallit dem in att fråga en melorgier om vad de tror om saken. Att inte fråga melorghier om råd i några som helst frågor är en nästan nationell hjärtesak i Klomellien, fast inte riktigt i klass med kärleken till klomuller och gediget hantverk. Sluggen har med åren vuxit sig stor, och dess pansar har vuxit sig tjockt på det myckna läderavfall som Kragenspitzs borgare matar den med. Om den kunde återvända till den demondimension som kläckte den skulle den vägra.
Strålande! jag säger [ RÖDMARKERA och wikifiera
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1164
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Jag tänkte väl att jag inte hade koll på triskeroligarkernas kronologi... Korrigerat.

Bozsa gillar inte termen "Tredje Magokratin", det väcker fel associationer. Inte blir det bättre av att det var vad Zemnus kallade sin dröm.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Då bör vi undvika den benämningen:)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Själva styresättet i Bozsa, och före det i Joraga, är väl det vi har ordet ifrån? En magokrati, i jämförelse med oligarki, plutokrati, demokrati osv.

Att historikerna använder begreppen Första magokratin och Andra magokratin kan förklaras med att det var under två peroder som magokratisk styrda stadsstater bemärkta.

Sen har det även talats om två magiska högkulturer i Klomellien, en kring 400 fO och en i nyare tid (där dock lite oklart definierad med årtal). Den första uppstod under Mörkertiden en tid efter Kontinentaljoriska rikets fall i staden Joraga och den andra kring år 100 eO i staden Joraga. Lite komplicerad och förvirrande med så kan det vara med historia. :P
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Torquemada skrev: 2022-05-20 20:30 KRAGENSPITZ
Ser bra ut, gillade Sluggen. Undrar hur ölet smakar?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

gtjorgo skrev: 2022-05-20 21:03
Det ser strålande ut som grund Birke! en av anledningarna till varför Melohrg drabbades så hårt är sannolikt att framkomligheten på Maure hämmades av Poane och slustrappan. Då blev det vandring till lands istället och Melorgh låg plötsligt i mitten (trots att man var på kanten!)
Då försöker jag få till en färdig text.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1164
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Jag vet tyvärr inte ett dyft om öl.

Termen magokrati kan visst användas om nuvarande Bozsa, mercanierna förolämpar ju allt och alla. Men det kan verka förvirrande vad man syftar på.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1164
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Jag har fått intrycket att Peffomir är mildare och mer handelsvänlig än de andra oligarkerna. Samtidigt är det väl de som nöter på Sanzas östgräns?
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Torquemada skrev: 2022-05-21 21:11 Jag har fått intrycket att Peffomir är mildare och mer handelsvänlig än de andra oligarkerna. Samtidigt är det väl de som nöter på Sanzas östgräns?
Det stämmer att Peffomir är den mer handelsinriktade av de tre triskeroligarkerna. Däremot är inte ensamma om eller kanske ens drivande i plundringarna av Sanzas. Lofernie ”ockuperas” idag av ätten Edläggare som är en oligarkätt som för närvarande är vassal åt Peffomir.
Det görs dock inga permanenta intrång i Söderlandet i Sanzas och inga planer på en sådan expansion finns ännu hos Triskerna. Plundringar av området förekommer däremot och dessa utförs av ett flertal oligarkätter.

Peffomir handlar mycket med utrustning för klomuller samt med uppfödda stridsklomuller. De har ett ganska nära samarbete med Mercana (som övriga trisker till stora delar avskyr) och låter bland annat ätten Edläggare hyra ut sina huskarlar som legosoldater åt Mercana i kampen mot Addiaska.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Ska jag rödmarkera avsnittet om Bozsas politik?
Skriv svar