För mycket pengar

Skriv om ditt projekt, dela med dig av husregler.
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2203
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: För mycket pengar

Inlägg av skaraborgarn »

SimonG
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 48
Blev medlem: 2022-01-08 13:47

Re: För mycket pengar

Inlägg av SimonG »

Jag försöker få priser att stämma mellan silver, jordbruksprodukter (som en tunna råg), löner, speciellt för grovarbetare och levnadsomkostnader. Expert är ok, Husregler för sagovärldar är bättre, men du behöver göra lite avvägningar själv.

Hur många gram är ett mynt?
När du vet hur många gram ett silvermynt är kan du räkna ut kilopriset på silver. 5gram? då går ett kilo silver på 200 sm. Guld 10 ggr dyrare? då kostar ett kilo guld 2000 silver. Är ett brukssmitt bastadsvärd värt 750 gram guld? Vad kostar det då att utrusta en armé? Varför äventyrar man istället för att smida vapen?

Hur ofta kan en arbetare köpa ett par skor? Hur mycket pengar kan en någorlunda snål, icke-alkoholiserad arbetarfamilj ha i gömman?

Mina tankar om dessa frågor för min värld:

Guld är värt 100 gånger mer än silver. En gulddaler, liksom alla andra vanliga mynt väger 5 gram och det går således 200 gulddaler på ett kilo guld. Ett guldmynt är ungefär lika stor som en modern enkrona, silver och kopparmynt är något större. Ett kilo silver är värt 2 gulddaler. 1 silvermynt kallas silverdaler eller i dagligt tal bara “Daler” och är värt 10 kopparmynt, vilket är vad vanliga knegare i städerna betalar sitt dagliga bröd med. Kopparmynt kallas ibland “Marackel” eller “Blänkare” Kopparmynt är ibland kvadratiska eller triangulära och präglas oftas bara på ena sidan.

En del länder har andra mynt som är större eller mindre och därmed har annat värde.

För kontext om pengar:
En arbetarfamilj på fem personer behöver runt 600 km i värde per månad för klara sig i billigast möjliga inackordering och med billigast möjliga mat utan att för den skull frysa eller svälta ihjäl. Det dubbla möjliggör djurhålling med höns och kanske en get, egen odling i en liten köksträdgård och inköp av salt och andra grundläggande varor Detta kräver 40 dagars grovarbete, vilket ofta innebär att ena föräldern arbetar för extrainkomst med att exempelvis tvätta/sy eller tillverka något som går att sälja medan hen har hand om de mindre barnen. En sådan familj kanske har upp till 1000 kopparmynt sparade för den sorgens dag de måste spendera pengar på ett par nya skor eller någon reparation. Kläder ärvs mellan syskon och repareras. Skor bärs bara vid speciella tillfällen, kött äts med andakt vid högtider.

För de flesta människor används inte mynt i koppar, silver eller guld daligen, utan man byter sig till det man behöver. I större städer finns det marknadsdaler som de stora, betrodda handlarna utfärdar. De har ofta en silverdalers värde men är präglad på ett stycke järn eller någon annan billig metall. De olika handlarna accepterar dessa till en silverdalers värde och handlar saker för dem med andra handlare. Detta gör det möjligt att kunna köpa ett par skor för ett får och 9 kycklingar, även om skomakaren inte vill ha får eller kycklingar. Handlare accepterar dock gladeligen även koppar, silver och guldmynt, samt direkta bytesaffärer med sådant de faktiskt vill ha eller behöver.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 640
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: För mycket pengar

Inlägg av Albrekt »

SimonG skrev: 2022-01-26 19:35 Mina tankar om dessa frågor för min värld:
...
Mycket bra tycker jag. Bra balans mellan spelbarhet och vad som känns som realism.
SimonG
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 48
Blev medlem: 2022-01-08 13:47

Re: För mycket pengar

Inlägg av SimonG »

Det är ju också så att folk, inte ens kungar har pengar i form av mynt som annars bara ligger och skräpar, till vad som helst. Om du kommer med rubinen från maktens portar och vill sälja den så skulle den kunna vara värd 23 miljoner silvermynt eller något sådant. var skulle du sälja den? Pantbanken i Kandra? Ingen, inte ens stora handelshus eller kungar har så mycket mynt liggande, lika lite som IKEA har hundra miljarder kronor i sedlar och mynt liggande. Inkomster omsätts till varor och tjänster eller investeras löpande.

Så den bästa dealen kanske är att ge den till en kung, som vill ha den i kronan och att bli belönad med en adelstitel och ett stycke mark för besväret, eller att byta mot något sällsynt föremål som man faktiskt har användning för, som en dvärgsmidd helrustning i mithril, även om det nominella värdet är mycket mindre. Om man insisterar på kontanter kanske ett rikt handelshus eller en härskare kan hosta upp några procent av värdet, fortfarande en fantasisumma för en vanlig person. Bara för att något hypotetiskt är värt någon summa betyder det inte att du kan sälja den för det.

Jag har dessa regler för att sälja saker begagnat:

De flesta saker kan i nyskick/ gott skick säljas för ungefär en tredjedel av priset i mynt till handlare, modifierat av köpslå, Vill man byta mot annat hos samma handlare kan man få upp mot 50%

Vid sämre skick sänks priset ytterligare, till totalt 25% för bra skick, 10% eller mindre för dåligt skick.

Fint utsmyckade, välsmidda vapen/ rustningar, sällsynta och exklusiva varor kan man få 25% högre pris för.

Metaller har ett relativt fast pris där Guld är 200 gm/kg och Silver 200 sm/kg. Man får några procent lägre om man säljer och får betala några procent mer om man köper

Om du inte har köpslå och har hittat ett mästersmitt slagsvärd i gott skick kan du sälja det för 25+33=58% av nypriset (5000 sm) eller 2900 sm. Ett brukssmitt slagsvärd i gott skick går dock bara för 33% av nypriset (500) eller 165 sm.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 640
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: För mycket pengar

Inlägg av Albrekt »

Även detta mycket matnyttigt. Tack, SimonG!
SimonG
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 48
Blev medlem: 2022-01-08 13:47

Re: För mycket pengar

Inlägg av SimonG »

Merowald Ghripkloo skrev: 2021-03-26 09:41 Jag har infört att alla priser i DD-91 utrusning/vapen tabeller är i Kopparmynt.

Bara tanken att ta med sig ca 3.500 silvermynt till smeden eller bonden för att köpa ett nytt svärd eller en oxe är ju rent löjlig. Viken blir ju ca 17 kg om varje mynt väger ca 5g/st - dvs som en svensk 5 krona? Och vilket myntverk varje land skulle tvingas ha för att förse marknaden med alla dessa mynt?!?!
Jag tänker osökt på de som köper bilar och sådant med 1-cents mynt på youtube och kommer med skottkärror fulla med mynt. 3500 för ett svärd är illa nog, men vad gör du om du skall köpa ett hus eller en båt?
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2203
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: För mycket pengar

Inlägg av skaraborgarn »

Olika valörer. Men det blir svårt att hålla räkningen på det.
The Yogi
Felicisk Råttfångare
Inlägg: 2
Blev medlem: 2018-02-25 17:39

Re: För mycket pengar

Inlägg av The Yogi »

I min spelgrupp gjorde vi följande mycket enkla: 1 gm = 10 sm = 1000 km, dvs 1 sm = 100 km. Alla priser angivna i sm ska istället läsas som angivna i kopparmynt.

1) Realistiskt. Även om metallkurserna växlat upp och ner brukade guld, fram till modern tid vara värt 9-15 ggr silver, och låg på x10 under stor del av medeltiden. På samma sätt har silver/kopparratiot legat runt 100:1 sedan det Gamla Egyptens dagar. Det ger även prisbild som i stort påminner om europeisk medeltid, några silvermynt köper ett svärd, ett par tre guldmynt köper en häst.

2) Praktiskt. Man behöver inte skapa nya prislistor.

Dock måste skatter och belöningar räknas om för att undvika inflation. Då blir 1 gm = 10 km, 1 sm = 1 km, 1 km = 0,1 km.

Man kan också tänka sig ett mellansteg mellan silver och koppar, t.ex. brons, kanske till och med försilvrad, det var ganska vanligt under t.ex. Romersk tid. I så fall blir 1 sm = 10 bm = 100 km.

Sen är det här med decimala talsystem väldigt modernt, och de mest medeltida vibbarna får man väl av ett myntsystem i stil med Karl den Stores, där 1 pund = 20 skilling = 240 penningar. Eftersom ett pund var ca 408 g (silver) blir skillingen ett mynt på knappt 21 g om det är av silver - en riktig bjässe med andra ord, men funkar bra som ett litet guldmynt på 2 g. Silverpenningen blir då en liten silverslant på 1,7g - men man kan ju tänka sig andra valörer (2 skilling, 5 skilling etc). Här behövs också någon typ av kopparmynt för småköp, t.ex. 1 Silverpenning = 12 kopparkronor, (1 krona blir då ett stort kopparmynt på ca 14 gram), sen kan man ha halvkronor, kvartskronor osv.

Här blir ju prisöversättning lite svårare :), men givet att vi vill ha samma relativvärde på guld/silver/koppar som den enklare modellen, och standardmynt väger 5 gram får man räkna om alla priser angivna i sm till gram koppar, och sedan dela priserna med vikten på sitt kopparmynt - om det är en 14 g kopparkrona skulle alltså ett pris i reglerna angivet som 100 sm = 500 g koppar / 14 = 36 kronor eller 3 silverpenningar.

Kanske att ta det för långt - men jag körde en senromersk kampanj med mina söner där de till slut lärde sig räkna med solidii, milariense, siliqua och nummi, så inget är omöjligt! :)
SimonG
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 48
Blev medlem: 2022-01-08 13:47

Re: För mycket pengar

Inlägg av SimonG »

Det går ju också att använda pengar för att antingen binda RP mer till världen eller att det orsakar problem. Låt oss säga att Eirikur Tveskägg har kommit över 100000 guldmynt i mitt system. Dels väger mynten 100000 /200 = 500 kg. 500 kg guld har en volym på omkring 25 liter. Var har han dessa mynt? Han skulle kunna köpa den bästa utrustning som finns tillgänglig, men utöver det kan han köpa fastigheter, investera i handelshus, hyra in en privatarmé och ta över en bit land, etc. Alla dessa saker har potentiella bra eller dåliga utfall och får världen att kännas mer levande. Han kan växla in mynten till handelshusväxlar, men växlingsavgiften är 10% och de kanske går att växla in i de tre största städerna i landet och kan vara värdelösa på andra sidan kontinenten. När de styrande får nys om den enorma mängden pengar kommer de dessutom kräva "monsterskatt" på 20% för att äventyraren hittade skatten på deras område.

SL bör inte bara låta en person gå omkring med abstrakt rikedom. Om en person verkar släpa upp 500 kg guld på ett rum i ett värdshus kommer en mobb på hundratals lycksökare, kriminella och desperata och hungriga personer försöka ta guldet. Han kan heller inte köpa juveler för 100000 gm (för att få ner vikten) annat än i de största städerna och sedan är det inte alls säkert att han kan växla in en diamant nominellt värd 1000 gm för 1000 gm när han behöver. Kanske är det bara hederlige Jochkims pantbank som överhuvudtaget kan göra sådana affärer i småstaden han är i och han erbjuds 200 gm. Take it or leave it.
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2203
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: För mycket pengar

Inlägg av skaraborgarn »

Det är ju en annan sak med pengar som är mynt. Hur ska de transporteras utan att man behöver starka armar eller minst 10 livvakter?
SimonG
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 48
Blev medlem: 2022-01-08 13:47

Re: För mycket pengar

Inlägg av SimonG »

och då är ju 5 gram (stor som en modern enkrona) som jag kör med och som är standard i dod '91 rätt litet jämfört med en del andra system. I D&D är det "10 to a pound", dvs varje mynt väger 45 gram. Det är inte ovanligt med historiska mynt på upp emot 30 gram, som en svensk 1700-tals riksdaler.
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2203
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: För mycket pengar

Inlägg av skaraborgarn »

Alla stackars drakar som måste samla skatter. Ett sätt är att ha priserna som måttstock men ofta använda byteshandel och färdigheter som köpslå i stor utsträckning.
SimonG
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 48
Blev medlem: 2022-01-08 13:47

Re: För mycket pengar

Inlägg av SimonG »

Jag tycker att det kan vara lite som i spel som Skyrim. Handlaren har det hen har i affären och ett visst antal mynt. Visst, du kan sälja Excalibur för alla mynt handlaren har plus all som finns i affären, men du får bara några procent av värdet. Ofta plockar du på dig potions och soul gems och andra saker som är lätta att bära med och som du antingen använder eller säljer för en skaplig peng på andra ställen om du har mycket att sälja. Klart som fan att inte handlaren i småstaden har 18000 guldmynt.
Skriv svar