Karlsorden

Information om religionerna och dess utbredning
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Karlsorden

Inlägg av Snibben »

Förslag till Karlsorden

Karlsorden är en blandning av munkbröder, lekbröder och riddarbröder. Orden styrs av en Ordensgeneral. Ordens har kloster som styrs av abbotar. Riddarna utgör en ganska liten del av orden och saknar därför ett system med kaptener utan utan man fokuserar på serganter som leds av en riddare som gruppering. Lekbröder är den största delen av orden och de sköter de dagliga göromålen i klostren medan munkarna fokuserar mer på de dagliga bönerna och den djupare läran.

Karlsorden är därför mer av en munkorden med ett tillhörande riddarbrödraskap än en renodlad riddarorden.
https://erebaltor.se/wiki/index.php?ti ... n#Heraldik

Munkar och riddare bär vita mantlar med svarta silversolar. Lekbröder bär en brun mantel med svart silversol. Fullvärdiga Munkar, riddare och lekbröder får fästa sina mantlar med ett bronsspänne i form av en silversol. Munkar bär svarta långa tunikor och riddare bär svarta vapenskjortlar med ordens silversol i vitt. Väpnare får dock inte bära en silversol på vapenskjorteln. Lekbröder bär bruna tunikor och serganter bruna vapeskjortlar. Ordensgeneralen och abbotarna bär pektoralsolar. Ordensgenralen bär vita skor och handskar medan abbotar och riddare har svarta handskar och samtliga medlemmar har svarta skor eller stövlar. Riddare bär ett brunt vapenbälte och samtliga medlemmar bär ett fint vitt yllerep runt midjan.

Tror det sammansmälter Karlsklostrets munkar och den okända riddarens orden på det sätt som man talat om på forumet.


Länk till wikin: Karlsorden
Senast redigerad av Snibben den 2021-11-04 15:36, redigerad totalt 1 gånger.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9022
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar

Inlägg av birkebeineren »

Mycket bra Snibben. Nytt material till både den gamla Karlsorden och de nya närmast obeskrivna Ridderliga Bröderna. :D

Angående Karslorden så funderar jag på att placcera några kloster/borgar ute i Nostratiet längs Via Aidne, det är ätt mörkt område i stort behov av Etins ljus. Dessa kloster eller borgar kan bidra till skydd för pilgrimer längs Via Aidne.

De Ridderliga Bröderna och kopplingen till S:t Palins Orden, hur kan den tänkas se ut? Idén är gammal och härstammar både från Peter som skrivit om Palinor och Regil som skrivit om Kardien.

Och om du anser bilderna färdiga så lägg gärna upp dem i wikin.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Ordnar

Inlägg av Albrekt »

Jättebra och jättesnyggt, Snibben! :D
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Ordnar

Inlägg av Snibben »

Ja, jag har funnit Karlsorden mer och mer intressant.

Vad vi vet kommer från Ivenhoe, Skelettbyns hemlighet och äventyrspaket 1 (Skönheten och odjuret). Årtalen är uträknade från de tidslinjer som anges i de olika böckerna.
Ivenhoe skrev:354 e.O.
”Karl svär grundar Karlsorden.”
Skönheten och odjuret skrev:323 e.O.!?
”Karl svär grundar Karlsorden. Karlsorden är helgad åt guden Eiron. Den ska bekämpa ondskans och mörkrets makter och sträva efter att ljuset och rättvisan ska härska i världen.”
Här finns mycket intressant info. Vem var Karl Svärd? Var grundas orden?
Vi får också reda på att orden grunder. Sedan tidigare har vi sagt att guden Eiron är synonymt med Etin på EA.
Skönheten och odjuret skrev:400 e.O, (416 e.O.?)
”Karlsklostret vid sjön Anja upprättas av en grupp djärva munkar som vill föra Eirons ljus till barbarerna bortom civilisationens gräns. Till sin hjälp har de dvärgar och någar skickliga elementarmagiker.”
Vart ligger det kloster munkarna skickas ut ifrån? Är detta moderkloster? Är det speciellt att dessa munkar att de grundar ett kloster i obygden? Texten är fylld av antydningar.
Skelttbyns hemlighet skrev:c499 e.O.
”En grupp svartalfer anfaller och försöker bränna ned, skövla och plundra den; då uppenbarar sig en riddare i skinande rustning som driver svartalferna på flykt. Han bär gudens symbol på både skölden och rustningen. Han faller dock och byinvånarna begraver honom med alla hans tillhörigheter i en hemlig kammare under kyrkan,”
Här får vi även veta att guden i fråga är Eledain som vi också satt ett likhetstecken med Etin. Som jag har förstått skall detta var en del va Karlsorden även om riddarorden i i Skelettbyns hemlighet heter ”Den Eviga Skinande Stjärnans Brödraskap”
Skönheten och odjuret skrev:550 e.O.
”….
Karlsklostret [vid sjön Anja]intas någon vecka senare av svatfolken och bränns. Några klosterbröder överlever och flyr,”
Skönheten och odjuret skrev:557 e.O.
”….
Men Karlsklostret vid sjön Anja återuppbyggs inte. Karlsorden saknar pengar för sådana projekt.”
Info att hämta här att är att efter ca 200 år har orden fått det sämre ställt. Man har inte längre pengar eller resurser att återuppbygga ett kloster i långt bort.

Om man läser mellan raderna verkar Karlsorden ha varit relativt stor vid 400-talets början och haft mycket pengar. Man skickar ut munkar att bygga kloster i missionsyften och ett av dessa är klostret vid sjön Anja. Orden verkar dock ha fått finansiella problem under 500-talet och 557 har man inte råda att återuppbygga klostret.

Historiskt kan vi se att orden grundas 354 e.O.men man får då göra lite omstrukturering i tidslinjen från Skönheten och odjuret (om man nu inte inte vill att äventyret skall utspela sig 641 e.O.). 353 avgår det fjärde soltåget och därmed kan man tänka sig att Karlsorden grundas i Efaro eller Morelvidyn eftersom de skall missionera bland de otrogna. När så solstaten faller 369 blir man av med rätt många kloster. Riddare och munkar återvänder till Aidne och måste nu hitta nya måltavlor man har dock skeppat ut ett mindre berg av rikedommar fårn solstaten. Under nästan 100 års tid (370-470) växer orden så det knakar. Nya kloster anläggs i både Kardien, Zorakin och i Nostratiet och de flesta av dem nära Aidnebergen, där mission och beskydd är av vikt - ett av dessa ligger vid sjön Anja , särskilt efter Svrata tornets härjningar 405-415. Men alla dessa nybyggnationer tär på ordenskassan och efter hundra år är skattkammaren tömd på de tillgångar man fick med sig från Solstaten. Man har inkomster nog att låta de kloster man har hålla igång sin verksamhet men inte mycket mer än så. 546-555 anfallas många kloster av svartfolk under de krig som Svarta tornet utsätter dem för. En hel del av ordens kloster och ägor får läggas i träda då det inte finns lekbröder nog att upprätthålla dem och orden går in i en nedgångsfas i ca 30 år. Under 590-talet och framåt har man dock börjat att få igång rekryteringen igen och orden har kommit på tillväxt.

Hur stor är då Karlsorden 250 år efter dess grundande. Jag kan se att orden håller på att återhämta sig. Flera av ordens kloster är kraftigt efterersatta och behovet att renovera dessa går före att återupprätta något av de kloster som plundrats eller på andra sätt blivit ruiner. Kloster finns i Kardien, Zorakin och Nostratiet. Många av dem som i dag hålls grundades i trakter som då var ociviliserade men idag ligger långt innanför civilisationens gräns.
birkebeineren skrev: 2021-10-26 11:20 Angående Karslorden så funderar jag på att placcera några kloster/borgar ute i Nostratiet längs Via Aidne, det är ätt mörkt område i stort behov av Etins ljus. Dessa kloster eller borgar kan bidra till skydd för pilgrimer längs Via Aidne.
Jag ser nog helst att man anlägger kloster snarare än borgar. Karlsorden är främst en fredlig missionsorden men med en beskyddande riddargren. Klostren kan dock vara befästa med ringmurar och försvarstorn.

Jag såg också att Karlsklostret vid sjön Anja styrdes av en prior. Man kan dock ha både abbotar och priorer i munkordnar.

Skall orden även ha nunnor? Jag skulle tycka det var lite roligt (och visst kan det finnas kvinnliga riddare i en fantasy värld även religiösa sådana).
Senast redigerad av Snibben den 2021-10-26 14:51, redigerad totalt 1 gånger.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Ordnar

Inlägg av Snibben »

Tänker också att orden har delat upp sig enligt den syn man har på samhället från kyrkans hålla.
Högst upp står ordens ledare.
Under dessa står De bedjande - ordens prästmunkar och nunnor.
Därnäst De stridande - riddare och väpnare. Ordens serganter brukar även läggas i detta fack men kan likaväl ses tillhöra den tredje gruperingen.
De arbetande - i denna grupp finns lekbröder och leksystrar - ordensmedlemmar som sköter den dagliga verksamheten i orden. Förvisso skall samtliga medlemmar av orden utföra "ett arbete för handen" men det är dessa som utför det mesta av klostrets praktiska göromål.
https://erebaltor.se/wiki/index.php?tit ... n#Heraldik
Senast redigerad av Snibben den 2021-11-04 15:37, redigerad totalt 1 gånger.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9022
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar

Inlägg av birkebeineren »

Snibben skrev: 2021-10-26 13:56 Ja, jag har funnit Karlsorden mer och mer intressant.

Vad vi vet kommer från Ivenhoe, Skelettbyns hemlighet och äventyrspaket 1 (Skönheten och odjuret). Årtalen är uträknade från de tidslinjer som anges i de olika böckerna.
Årtalen skiljer sig mellan de källorna men jag tror vi någonstans diskuterade oss fram till att använda oss av Aidne-modulens 354 eO som årtal för grundadet av ordnen och sen alla andra årtal från Skönheten och odjuren, vilka vi får fram genom att räkna oss baklänges.
Snibben skrev:
Ivenhoe skrev:354 e.O.
”Karl svär grundar Karlsorden.”
Skönheten och odjuret skrev:323 e.O.!?
”Karl svär grundar Karlsorden. Karlsorden är helgad åt guden Eiron. Den ska bekämpa ondskans och mörkrets makter och sträva efter att ljuset och rättvisan ska härska i världen.”
Här finns mycket intressant info. Vem var Karl Svärd? Var grundas orden?
Vi får också reda på att orden grunder. Sedan tidigare har vi sagt att guden Eiron är synonymt med Etin på EA.
Skönheten och odjuret skrev:400 e.O, (416 e.O.?)
”Karlsklostret vid sjön Anja upprättas av en grupp djärva munkar som vill föra Eirons ljus till barbarerna bortom civilisationens gräns. Till sin hjälp har de dvärgar och någar skickliga elementarmagiker.”
Vart ligger det kloster munkarna skickas ut ifrån? Är detta moderkloster? Är det speciellt att dessa munkar att de grundar ett kloster i obygden? Texten är fylld av antydningar.
Skelttbyns hemlighet skrev:c499 e.O.
”En grupp svartalfer anfaller och försöker bränna ned, skövla och plundra den; då uppenbarar sig en riddare i skinande rustning som driver svartalferna på flykt. Han bär gudens symbol på både skölden och rustningen. Han faller dock och byinvånarna begraver honom med alla hans tillhörigheter i en hemlig kammare under kyrkan,”
Här får vi även veta att guden i fråga är Eledain som vi också satt ett likhetstecken med Etin. Som jag har förstått skall detta var en del va Karlsorden även om riddarorden i i Skelettbyns hemlighet heter ”Den Eviga Skinande Stjärnans Brödraskap”
Skönheten och odjuret skrev:550 e.O.
”….
Karlsklostret [vid sjön Anja]intas någon vecka senare av svatfolken och bränns. Några klosterbröder överlever och flyr,”
Skönheten och odjuret skrev:557 e.O.
”….
Men Karlsklostret vid sjön Anja återuppbyggs inte. Karlsorden saknar pengar för sådana projekt.”
Info att hämta här att är att efter ca 200 år har orden fått det sämre ställt. Man har inte längre pengar eller resurser att återuppbygga ett kloster i långt bort.

Om man läser mellan raderna verkar Karlsorden ha varit relativt stor vid 400-talets början och haft mycket pengar. Man skickar ut munkar att bygga kloster i missionsyften och ett av dessa är klostret vid sjön Anja. Orden verkar dock ha fått finansiella problem under 500-talet och 557 har man inte råda att återuppbygga klostret.

Historiskt kan vi se att orden grundas 354 e.O.men man får då göra lite omstrukturering i tidslinjen från Skönheten och odjuret (om man nu inte inte vill att äventyret skall utspela sig 641 e.O.). 353 avgår det fjärde soltåget och därmed kan man tänka sig att Karlsorden grundas i Efaro eller Morelvidyn eftersom de skall missionera bland de otrogna. När så solstaten faller 369 blir man av med rätt många kloster. Riddare och munkar återvänder till Aidne och måste nu hitta nya måltavlor man har dock skeppat ut ett mindre berg av rikedommar fårn solstaten. Under nästan 100 års tid (370-470) växer orden så det knakar. Nya kloster anläggs i både Kardien, Zorakin och i Nostratiet och de flesta av dem nära Aidnebergen, där mission och beskydd är av vikt - ett av dessa ligger vid sjön Anja , särskilt efter Svrata tornets härjningar 405-415. Men alla dessa nybyggnationer tär på ordenskassan och efter hundra år är skattkammaren tömd på de tillgångar man fick med sig från Solstaten. Man har inkomster nog att låta de kloster man har hålla igång sin verksamhet men inte mycket mer än så. 546-555 anfallas många kloster av svartfolk under de krig som Svarta tornet utsätter dem för. En hel del av ordens kloster och ägor får läggas i träda då det inte finns lekbröder nog att upprätthålla dem och orden går in i en nedgångsfas i ca 30 år. Under 590-talet och framåt har man dock börjat att få igång rekryteringen igen och orden har kommit på tillväxt.

Hur stor är då Karlsorden 250 år efter dess grundande. Jag kan se att orden håller på att återhämta sig. Flera av ordens kloster är kraftigt efterersatta och behovet att renovera dessa går före att återupprätta något av de kloster som plundrats eller på andra sätt blivit ruiner. Kloster finns i Kardien, Zorakin och Nostratiet. Många av dem som i dag hålls grundades i trakter som då var ociviliserade men idag ligger långt innanför civilisationens gräns.
Att Karlsorden grundas i sammanhang med Fjärde soltåget och händelserna direkt innan Solstatens fall låter helt rätt. Din vidare utveckling med ordens skiftande framgångar passar mycket bra in med övriga historiska händelser.

Årtalen för Norra svartfolkskriget 550-557 e.O. är uträvknade från årtalen i Skönheten och odjuren.

Hur orden är i en återuppbyggnadsfas nu borde ge bra grundlag för äventyr i dagens Ereb, RP kan spela Karlsriddare eller anlitas av orden. Gillar den lilla detaljen med att gamla kloster nu har råkta hamna innanför gamla gränser.
Snibben skrev:
birkebeineren skrev: 2021-10-26 11:20 Angående Karslorden så funderar jag på att placcera några kloster/borgar ute i Nostratiet längs Via Aidne, det är ätt mörkt område i stort behov av Etins ljus. Dessa kloster eller borgar kan bidra till skydd för pilgrimer längs Via Aidne.
Jag ser nog helst att man anlägger kloster snarare än borgar. Karlsorden är främst en fredlig missionsorden men med en beskyddande riddargren. Klostren kan dock vara befästa med ringmurar och försvarstorn.

Jag såg också att Karlsklostret vid sjön Anja styrdes av en prior. Man kan dock ha både abbotar och priorer i munkordnar.

Skall orden även ha nunnor? Jag skulle tycka det var lite roligt (och visst kan det finnas kvinnliga riddare i en fantasy värld även religiösa sådana).
Vi kan låta det vara kloster och inte borgar. Prior och abbotar, båda tillsamman på något vis borde funka. Och gärna nunnor och kvinnliga riddare.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av Albrekt »

De två angivna datumen för grundandet skulle kunna knytas till att den först är en munkorden och att den några decennier senare får en ridderlig del, som du talar om ovan, Snibben... Kanske, alltså. :?: :?
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9022
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av birkebeineren »

Albrekt skrev: 2021-10-27 02:57 De två angivna datumen för grundandet skulle kunna knytas till att den först är en munkorden och att den några decennier senare får en ridderlig del, som du talar om ovan, Snibben... Kanske, alltså. :?: :?
Det är en möjlighet.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av Snibben »

Som jag ser Karlsorden är det en orden som till största delen består av munkar och nunnor medan den militära delen av orden är mycket liten. Det gör att den inte riktigt är en riddarorden i sig själv utan en orden som har riddare i sig.

Abbot och abbedissa är för övrigt titlar vi använder om ledare för kloster även utanför den kristna kyrkan medan Prior inte är det. Som titel kan den därför ses som neutral.

Även jag har plöjt Aidneboken och den enda munkorden som beskrivs är 2:a Orden till Odos minne. Vi får dock aldrig veta något om den ordens struktur och hierarki. Det vi vet om hierarkier inom ordnar är från riddarordnarna. Jag skulle hellre se att varje orden har sina egna strukturer och heirakier än att den centrala kyrkan försöker få alla in i samma fack.

Om man jämför med vår värld så har man, inom den katolska kyrkan, gjort sina olika ordnar mer lika men detta skedde som bäst under Andra Vatikankonciliet 1962-65. Det är med andra ord ett rätt modernt påfund. OK, inte helt sant. Med clunyrörelsen och cistercienserorden skärpte man hur ordenslivet såg ut och de som anslöt sig till dessa underordnade sig ett program som skulle se lika ut över hela världen. Det skall dock tilläggas att långt ifrån alla benediktinkloster anslöt sig och att det fanns en hel del kloster som följde augustinerregeln eller andra klosterregler. Klosters- och ordensregel är därför mer organiska än att utgå från en mall och skapas efter en ordens behov. Jag tror att ett annat problem i fanatsymiljöer är att man vill ha klara rangförhållanden. Klara rangförhållanden och hur de skulle förhålla sig till varandra är fortfarande något man jobbar med inom det diplomatiska protokollet och i Sverige behöver vi inte bekymra oss efter du-reformen.Något annat man kan observera i den medeltida kyrkan är att alla med samma rang är jämlika men en del är mer jämlika en andra.

Ok, det var en utbrodering. Återkommer med mer information om Karlsorden som jag tänkte arbeta ihop.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av Snibben »

Har nu filat lite på historien.

Några korta förklaringar. Karlsordens kloster kallas för Karlskloster med tillnamn på den plats de ligger. Vissa Abbotkloster benämns med gena namn men det beror på att platsen där de ligger har uppkallats efter något i orden. Sålunda heter Karlsklostret på Karlsklippan just så. Svärdklostret är alltså namnet på platsen och klostret heter Karslklostert i Svärdsklostret.

Det finns två typer av Karlskloster - abbotkloster och priorkloster. Priorklostren är utsända av abbotklostren och lyder under dessa. Dock är alla kloster sina egna enheter och sköter sina egna angelägenheter.

Historia
354 e.O.
Karl svär grundar Karlsorden. Den ska bekämpa ondskans och mörkrets makter och sträva efter att ljuset och rättvisan ska härska i världen. Orden grundas för att skydda de efarier som konverterat då dessa var utsatta. De nykonverterade härjades och plundrades båder av efarierna själva som ansåg dem som förrädare och av solfarare som inte brydde sig utan bara såg efarier som mål att attackera. Med detta följde också att Karl Svärd ville konvertera så många efarier som möjligt och gav orden även i uppdrag att missionera. Till Karl Svärd anslöt sig ca tjugo riddare och tio riarker. Riddarna och riarkerna bodde till att börja med utspridda i hus i byar.
358 e.O.
Ordens första kloster invigs i Tigrane. Klostret uppkallas efter ordens grundare som Svärdsklostret och skulle under de nästa tio åren byggas ut till en mindre stad.
360 e.O.
Orden inviger sina första tre mindre karlskloster i Efaro.
365. e.O.
Karl Svärd ärver en bit land i södra Dreverike vilket han skänker till orden. På en utskjutande klippö i havet börjar ett nytt Karlskloster att anläggas.
367 e.O.
Karl Svärd dör efter sår han fått i strid. Han begravs i Svärdsklosterts krypta.
369 e.O.
Solstaten faller och man börjar evakuera orden. Riddare och munkar återvänder till Aidne och måste nu hitta nya måltavlor man har dock skeppat ut ett mindre berg av rikedomar från solstaten.
370 e.O.
Ordens huvudsäte flyttas officiellt till Dreverike efter att Svärdsklostret intas och plundras av efarierna. Karlsklostret på den lilla klippön får namnet Karlsklippan.
377 e.O. Karlsorden utverkar tillstånd att hos både Exarken och Zorakins kung att få anlägga missionskloster i de norra utmarkerna. Tillstånd ges även av Kardiens kung 374 e.O. efter försäkringar om att orden endast arbetar för kyrkan och för att skaffa Zorakin fördelar i Kardien.
379 e.O.
S:t Eztra klostret grundas vid Inmarkssjön i Kardien. En handfull Karlskloster grundas i Inmark, Vidarrike och Nordmark etableras mellan 380 -410 e.O. Karlsorden kom sig aldrig att etablera några kloster i södra Kardien av förklarliga skäl.
416 e.O.
Karlsklostret vid sjön Anja upprättas av en grupp djärva munkar som vill föra Etins ljus till barbarerna bortom civilisationens gräns. Till sin hjälp har de dvärgar och några skickliga elementarmagiker.
466 e.O.
Det zorakiska fälltåget mot Morëlvidyn understöda av karlsorden med både riddare och pengar. En stor del av ordens förmögenhet sattsas i projektet då man hoppas kunna anlägga nya kloster i Morëlvidyn och utöka sin rikedom. Fälltåget är dock en flopp och slutar utan några större förändrinagr. Tyvärr har Karlsorden förbrukat stora delar av sin förmögenhet och har nu inte längre möjlighet att understödja nybyggnationer av Karlskloster.
499 e.O.
En grupp svartalfer anfaller och försöker bränna ned, skövla och plundra en by i norra Zorakin. Då uppenbarar sig en riddare i skinande rustning som driver svartalferna på flykt. Han bär en silversol på både skölden och rustningen. Han faller dock och byinvånarna begraver honom med alla hans tillhörigheter i en hemlig kammare under kyrkan.
550 e.O.
Karlsklostret vid sjön Anja i norra Zorakin intas efter någon veckors belägring av Svarta tornets orcher och bränns. Några klosterbröder överlever och flyr.
557 e.O.
Orcherna drivs bort men Karlsklostret vid sjön Anja återuppbyggs inte. Karlsorden saknar pengar för sådana projekt.
559 e.O.
Flera munkar som drivits bort av orchernas härjningar samlas i Grendelmark. Eftersom det inte finns pengar att återuppbygga de kloster som förstörts under härjningarna erbjuds man att ta över ett kloster som haft svikande rekrytering. Eftersom så många bröder och systrar har samlats blir dett kloster effektivt Karlsorden tredje största kloster.
564 e.O.
Klostret i Grendelmark förklaras som ett större kloster och flera av ruinklostren ställs under dess domvärjo.
570 e.O.
Klostret i Grendelmark leder en ny renässans inom orden genom att börja bygga upp flera av ruinklostren som ligger nära. Orden är dock fortfarande så pass naggad att man långt ifrån kan bygga upp alla av dem särskilt inte de som ligger för långt bort.
582 e.O.
Klostret i Grendelmark grundar utifrån sig sina första två kloster i Nostratiet.
594 e.O.
Tre nya kloster anläggs i Addiaska Yolev och Hisskov i Klomellien. Klostret i Addiaska förklaras som abbotkloster för de övriga två även om det inte är mycket större eller rikare än de andra.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9022
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av birkebeineren »

Snibben skrev: 2021-10-28 13:32 Har nu filat lite på historien.

Några korta förklaringar. Karlsordens kloster kallas för Karlskloster med tillnamn på den plats de ligger. Vissa Abbotkloster benämns med gena namn men det beror på att platsen där de ligger har uppkallats efter något i orden. Sålunda heter Karlsklostret på Karlsklippan just så. Svärdklostret är alltså namnet på platsen och klostret heter Karslklostert i Svärdsklostret.

Det finns två typer av Karlskloster - abbotkloster och priorkloster. Priorklostren är utsända av abbotklostren och lyder under dessa. Dock är alla kloster sina egna enheter och sköter sina egna angelägenheter.
Låter fint. Både ordning och röra. :)
Snibben skrev:Historia
354 e.O.
Karl svär grundar Karlsorden. Den ska bekämpa ondskans och mörkrets makter och sträva efter att ljuset och rättvisan ska härska i världen. Orden grundas för att skydda de efarier som konverterat då dessa var utsatta. De nykonverterade härjades och plundrades båder av efarierna själva som ansåg dem som förrädare och av solfarare som inte brydde sig utan bara såg efarier som mål att attackera. Med detta följde också att Karl Svärd ville konvertera så många efarier som möjligt och gav orden även i uppdrag att missionera. Till Karl Svärd anslöt sig ca tjugo riddare och tio riarker. Riddarna och riarkerna bodde till att börja med utspridda i hus i byar.
Karl Svärd är då altså en zorakisk riddare och solfarare som på plats i Efaro grundar orden?

Förslagsvis byts "konvertera" ut med "upplysa", ett ord/begrepp som redan används i LV-wikin.
Snibben skrev:369 e.O.
Solstaten faller och man börjar evakuera orden. Riddare och munkar återvänder till Aidne och måste nu hitta nya måltavlor man har dock skeppat ut ett mindre berg av rikedomar från solstaten.
Någon förklaring till hur orden förvärvade dessa rikedomar? Plundring, gåvor, indriven tempelskatt?
Snibben skrev:466 e.O.
Det zorakiska fälltåget mot Morëlvidyn understöda av karlsorden med både riddare och pengar. En stor del av ordens förmögenhet sattsas i projektet då man hoppas kunna anlägga nya kloster i Morëlvidyn och utöka sin rikedom. Fälltåget är dock en flopp och slutar utan några större förändrinagr. Tyvärr har Karlsorden förbrukat stora delar av sin förmögenhet och har nu inte längre möjlighet att understödja nybyggnationer av Karlskloster.
Fin liten invävning i en officiell händelse.
Snibben skrev:499 e.O.
En grupp svartalfer anfaller och försöker bränna ned, skövla och plundra en by i norra Zorakin. Då uppenbarar sig en riddare i skinande rustning som driver svartalferna på flykt. Han bär en silversol på både skölden och rustningen. Han faller dock och byinvånarna begraver honom med alla hans tillhörigheter i en hemlig kammare under kyrkan.
Minns du var diskussionen om detta finns?
Snibben skrev:550 e.O.
Karlsklostret vid sjön Anja i norra Zorakin intas efter någon veckors belägring av Svarta tornets orcher och bränns. Några klosterbröder överlever och flyr.
Svartfolken kom enligt det vi tidigare sagt från Brända Jordens klan och inte Svarta Tornet.
Snibben skrev:594 e.O.
Tre nya kloster anläggs i Addiaska Yolev och Hisskov i Klomellien. Klostret i Addiaska förklaras som abbotkloster för de övriga två även om det inte är mycket större eller rikare än de andra.
Klomellien byggs på ännu mer. :)
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av Snibben »

birkebeineren skrev: 2021-10-29 08:42
Snibben skrev:369 e.O.
Solstaten faller och man börjar evakuera orden. Riddare och munkar återvänder till Aidne och måste nu hitta nya måltavlor man har dock skeppat ut ett mindre berg av rikedomar från solstaten.
Någon förklaring till hur orden förvärvade dessa rikedomar? Plundring, gåvor, indriven tempelskatt?
Plundring är ett relativt begrepp. Karlsorden är emot all form av plundring av de som är svaga och utsatta däremot har man ingenting emot att ta krigsbyten från rika furstar och köpmän - det är trotts allt en del av krigets lagar att den besegrade måste ge tribut. Dessutom förklarade man flera byar där man upplyst befolkningen som under sitt beskydd och endast skattepliktiga emot dem själva (man betalade en tribut till Solfararstaten för detta) och och kunde även ta ut både riarkens och bôntisalens del av tiondet. Karlsorden såg dock till att tiondet även användes för att förbättra och bygga upp församlingtemplen och inte bara sko sig på kyrkosaktten. Dessutom kunde man ta emot en upplysningspenning från tiondet för varje konvertit, en ren avskrivning i det man sände till Ekeborg, men ändå en stor post under de trettio åren man verkade i Efaro.
birkebeineren skrev:
Snibben skrev:499 e.O.
En grupp svartalfer anfaller och försöker bränna ned, skövla och plundra en by i norra Zorakin. Då uppenbarar sig en riddare i skinande rustning som driver svartalferna på flykt. Han bär en silversol på både skölden och rustningen. Han faller dock och byinvånarna begraver honom med alla hans tillhörigheter i en hemlig kammare under kyrkan.
Minns du var diskussionen om detta finns?
Jag skall nog bekänna att jag inte kan hitta någon sådan. Silversolen och hur vi skrivit över Eiron till Etin gjorde att jag drog ett falskt antagande :oops: Nå, det är lätt att stryka. Hela detta passuset var bara för att skriva in denna riddare.Ser dock att Grisodlarn skrivit ett bra inlägg om Den Skinande Stjärnans brödraskap http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic ... ain#p40227
birkebeineren skrev:
Snibben skrev:550 e.O.
Karlsklostret vid sjön Anja i norra Zorakin intas efter någon veckors belägring av Svarta tornets orcher och bränns. Några klosterbröder överlever och flyr.
Svartfolken kom enligt det vi tidigare sagt från Brända Jordens klan och inte Svarta Tornet.
OK. När utspelas detta?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9022
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av birkebeineren »

Snibben skrev: 2021-10-30 12:31Plundring är ett relativt begrepp. Karlsorden är emot all form av plundring av de som är svaga och utsatta däremot har man ingenting emot att ta krigsbyten från rika furstar och köpmän - det är trotts allt en del av krigets lagar att den besegrade måste ge tribut. Dessutom förklarade man flera byar där man upplyst befolkningen som under sitt beskydd och endast skattepliktiga emot dem själva (man betalade en tribut till Solfararstaten för detta) och och kunde även ta ut både riarkens och bôntisalens del av tiondet. Karlsorden såg dock till att tiondet även användes för att förbättra och bygga upp församlingtemplen och inte bara sko sig på kyrkosaktten. Dessutom kunde man ta emot en upplysningspenning från tiondet för varje konvertit, en ren avskrivning i det man sände till Ekeborg, men ändå en stor post under de trettio åren man verkade i Efaro.
Ok, låter bra. Karlsorden kan kanske också tänkas ha mottagit gåvor av efarier de hjälpt och gett beskydd? Eller ha kommit i besittning av skatter när de besegrat efariska stammar de krigat mot?
Snibben skrev: Jag skall nog bekänna att jag inte kan hitta någon sådan. Silversolen och hur vi skrivit över Eiron till Etin gjorde att jag drog ett falskt antagande :oops: Nå, det är lätt att stryka. Hela detta passuset var bara för att skriva in denna riddare.Ser dock att Grisodlarn skrivit ett bra inlägg om Den Skinande Stjärnans brödraskap http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic ... ain#p40227
Hittade följande korta inlägg: viewtopic.php?p=42534#p42534

Men tror också vi diskuterat det någon annanstans…

Tycker absolut vi kan behålla riddaren. Skelettbyns hemlighet beskriver ju den skinande riddaren som Eledaindyrkare och vi har här på forumet sen kopplat guden till Eiron, Etin och Karlsorden.
Snibben skrev:OK. När utspelas detta?
Står om kriget här: https://erebaltor.se/wiki/index.php?tit ... olkskriget
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9022
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av birkebeineren »

Kan vara den här diskussionen om en placcering av "Skelettbyns hemlighet" i Kardien: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic ... 938#p44938

Tycker det fungerar bra om vi gör "den skinande riddaren" till en riddare ur Karlsorden.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av Snibben »

birkebeineren skrev: 2021-10-30 20:39 Tycker det fungerar bra om vi gör "den skinande riddaren" till en riddare ur Karlsorden.
Det kan alltid stå med så är det upp till varje SL att avgöra om detta är Skelettbyn eller någon annan by.
Skriv svar