Midsommar

Här diskuterar vi arbetet, framgångar, bakslag, kakrecept och planering.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Midsommar

Inlägg av birkebeineren »

Högtiden till ära passar jag på att önska alla ett trevligt firande av tiden kring årets ljusaste dag och påminna om några av Erebs liknande festligheter. Följande är redogjorda för i mer detalj men glöm inte bort mer okända traditioner som att tolanerna i Felicien firar sin spannmålsskörd, penterna smörjer olja och honung på stenkullar i Kardien till gudinnan Khellillans lov eller att skogsfolken i Nargur dansar med andarna kring sina heliga träd och badar med Gudinnan i skogens tjärn.

Glad Midsommar! :D

Soldagen på Caddo
Tados délo (Soldagen)

Detta är utan tvekan den största årliga högtiden på Caddo. Man firar denna dag den första uppenbarelsen Odo mottog från Etin på Odos udde. Det sägs att Odo efter sin uppenbarelse dansade i glädje och hänförelse. Soldansdagen är också sommarsolståndet, den längsta dagen på året. Den firas genom att man i gryningen möts vid närmsta soltemepel för att äta en rejäl frukost. Även fattiga och tiggare är välkomna till borden, då man av tradition tar med mat till dem också. När solen sedan går upp dansar man långdanser och ringdanser utanför helgedomen till dalkisk folkmusik tills solen står mitt på himlen. Av tradition dricker man vitt vin denna dag, vilket alltid bidrar till folkets glädje.

Om det mot förmodan skulle vara mulet på Caddo denna dag betraktas det som att Etin är missnöjd över sitt folks gärningar. Folket leds då av sin riark i en botbön som pågår ända tills Etins vrede bedarrat och solen åter kikar fram genom molntäcket. Botbönen (som alltid ackompanjeras av fasta) kan med andra ord pågå i många dagar, med endast korta avbrott för vatten och vila. Det har inte hänt på över trettio år att Etin visat ett sådant missnöje mot det dalksika folket.

Vid timmen före solnedgången på Tados délo samlas alltid präster, solmunkar och solriddare vid särskilda heliga platser för att tillbe Etin. Det är vid dessa samlingar som tadokanei, ”solandar”, frammanas av Etins tjänare. Det är en vacker och kraftfull ritual som tar många timmar. Runt midnattstid brukar solandarna manifestera sig i fantastiska ljusspel som påminner om brinnande norrsken. Är gudsmännen då tillräckligt starka kan de binda dessa solandar till olika föremål. Skulle man försöka göra detta av orena motiv slutar det sällan lyckligt. Vid Tados délo år 610 e.O. sägs det att en ung solriddare från Arno fattade eld och dog under ceremonin. Det framkom snart att han velat bruka solanden för att hämnas på sin bror, som trolovat sig med hans ungdomskärlek. Skulle det vara en mulen kväll ställs naturligtvis solande-ceremonin in, och återupptas inte igen förrän nästa år.
Æsìrtron
Midsommar
När solen står som högst i mitten av Blommånad firas Midsommar. Det är ett blot lika viktigt som det under Midvinter men mindre eftersom många ur släkt eller klan nu är borta i krigståg eller på handelsresa. De som finns kvar samlar sig på lämplig plats, gård eller by, för att ära Æsìr och de som är borta. Högtiden inleds i gryningen då alla beger sig ut för att plocka blommar. Av dess binds sedan kransar som bärs in i ett Æsìrttemplet eller till en gårds blotstock. Blomkransarna hängs upp som prydnad samtidigt som rådaren eller familjeöverhuvudet leder alla i sång. Sen är det dans: långdans, språngdans och ringdans. Runt om kring kring hus, tempel och blotstång. Dansen avslutas med ett blodsoffer. Ofta ett vildsvin men även andra djur förekommer (sagor berättas om att i forntiden offrades människor vid midsommarblotet). Halsen skärs av och blodet stänks över alla de dansande. Efter detta beger alla sig till en helig källa för att där tvaga sig. På kvällen tillreds en måltid av offerdjuret och alla samlas utomhus runt en stor eld. Musik spelas och sagor berättas. Mjödtunnan öppnas. Vid midsommar dricker ranerna gärna ett särskilt järneksmjöd. Det har en röd färg som liknas vid blod. Jordukaerlarna dricker mistelmjöd som ger djupa drömmar. Når fullmånen står som högst beger sig många ynglingar sig ut natten för att där kanske hitta någon att dela den med. Barn som blir till under midsommarnatten sägs ofta bli välsignade att bli hjältar och starka krigare som bringar ära till ens ätt. Vilket är en anledning till mycken köttslig gamman denna natt.
Festspelen i Erebos
På melendo månedag, sommarsolståndet, inleds ett tredagarsfirande till gudinnan Fraschikels ära. Scener ur myterna om gudinnan, och från hennes sändebud den helige Gorges liv, spelas upp av tempelmashuer, på byplatsen, skeppsdäcket eller stadstorget. I templen hålls lugna ceremonier, men dessa närvaras endast av de mest gudfruktiga. Bredvid de religiösa ritualerna hålls även teaterföreställningar och gyckeluppföranden.

Nohstrils festspel är legendariska och till Teatern här bör alla erebosier med en känsla för det spektakulära någon gång bege sig. Efter spel och upptåg firar folket efter bästa förmåga. "Långblinddansen" är en höjdpunkt, då en kvinna väljs ut att spela den blinda Fraschikel, och med endast tron som rättesnöre dansa genom tillvaron. Alla hänger sig därefter på i en lång svans och följer efter genom torgstånd och kohagar, värdshuskök och gammalfogdens trädgårdsland.

Kvällarna avslutas på lite olika vis: i kustbygderna gärna längs stränderna där båtlagen håller knytkalas runt stora eldar, med skalders kväden i bakgrunden; i städerna där man helst beger sig in i basarerna, dessa varje erebosiskt handelscentrums hjärta, för att på alla upptänkliga vis roa sig vidare under natten.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Midsommar

Inlägg av gtjorgo »

Glad midsommar Birke!!
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2262
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: Midsommar

Inlägg av skaraborgarn »

Ha en trevlig midsommar!
Skriv svar